Jelenlegi hely

Hirdetés

Húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések

A húgyhólyag gyulladása a hólyag belső felszínén alakul ki, és gyakrabban jelentkezik nőknél, mint férfiaknál.

Hirdetés

A húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések tünetei


Gyakori vizelési inger, de az eltávozó vizelet mennyisége igen csekély, esetleg nulla.
Vizelés közben fájdalmas/égető érzés.
Tompa alhasi fájdalom, enyhe hátfájás.
Láz.
Véres, zavaros, rossz szagú vizelet.A húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések esetleges komplikációi


Vesefertőzés, vesekárosodás.A húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések kiváltó okai


Normális esetben a húgyutakban nincsenek baktériumok. A húgyúti fertőzéseket általában a végbélből származó baktériumok okozzák, vagy esetenként azok, melyek a hüvelyből a húgycsövön át kerülnek a hólyagba a következő módokon:
a végbélnyíláson hátulról előre végzett törlőmozdulatok.
szexuális érintkezés vagy előjáték/a nemi szervek/húgycsőnyílás érintése mosdatlan kézzel/hímvesszővel (ez az ún. "mézeshét-húgyhólyaggyulladáshoz" vezethet, amely néha az újdonsült feleségeken jelentkezik).
Tamponok gondatlan, piszkos kézzel történő felhelyezése.
A nőket e betegségek gyakrabban érintik, mert húgycsövük rövid, és a baktériumok könnyen elérhetik a húgyhólyagot. A férfiaknál ellenben a húgycső a hímvessző teljes hosszában végighalad.Mit tehet Ön húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések esetén


Ha húgyhólyagfertőzésre utaló jeleket tapasztal, menjen el orvosához!
Igyon meg rögtön 1/2 liter vizet, és minden további 20 percben újabb 1/2 litert, amíg be nem indul a baktériumokat a vizeletkiválasztó traktusból kimosó nagymértékű vizelettermelődés!
Vegyen be egyszerű fájdalomcsillapítót ha szükségét érzi! (Mivel ezek a gyógyszerek egyben lázcsillapítók is, adott esetben ezen hatásukat is kifejtik).
Helyezzen melegvizes palackot a hátára és egy másikat a lábai közé, vagy vegyen meleg fürdőt!Mit tehet az orvos húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések esetén


Vizeletvizsgálatot végez, hogy megállapíthassa a fertőzést kiváltó kórokozó fajtáját.
- Kizárja azokat a betegségeket/állapotokat, melyek gyakran állnak összefüggésben a hólyag fertőzéseivel, pl. a szexuális úton terjedő betegségeket, a cukorbetegséget vagy a veseköveket.
Antibiotikumkezelést végez.A húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések megelőzése


A fenéktörlést mindig elölről hátrafelé végezze, hogy elkerülhesse a végbélben/hüvelyben élő baktériumok húgycsőbe jutását!
Naponta legalább egyszer, fürdés közben mossa meg a nemi szervek és a végbélnyílás területét! Ugyanez vonatkozik a székletürítéseket követő tisztálkodásra is. Kerülje az antiszeptikumok/fertőtlenítőszerek fürdővízhez adagolását!
Naponta kb. 6-8 pohár folyadékot vegyen magához!
Kerülje a hosszú időn át tartó vizeletvisszatartást; pisiljen akkor, amikor szükségét érzi! A húgyhólyagban sokáig pangó vizelet a baktériumok kiváló tenyészhelyévé válhat.
Mosson kezet, tisztítsa meg a hímvesszőt, mielőtt partnerével szexuális kapcsolatot kezdeményezne!
- Használjon közösülés előtt súrlódást csökkentő anyagot; ezáltal elkerülheti a húgycső felsebződését és a fertőzés kialakulását!
Szexuális érintkezések után lehetőség szerint vizeljen, hogy a húgycsőbe került baktériumok rögtön kimosódjanak!
Kerülje a feszes alsóneműket!Hirdetés