Jelenlegi hely

Hirdetés

Ha cöliákiával állunk szemben, akkor bizony a glutént száműzni kell étrendünkből, különben a bélbolyhaink bánják! A diagnózisához szükséges vékonybél biopszia eredményét az ún. Marsh-kritériumok alapján határozzák meg. 

Az áruházak mélyhűtőiben egyre több különböző jelölésű fagylaltot találhatunk: vegán, laktózmentes, paleo, cukormentes. Melyik típust válasszuk ételintolerancia vagy diéta esetén?

Kora tavasztól egyre több időt töltünk a szabadban, ami a rovarcsípés esélyét is megsokszorozza. Összeszedtük, mit érdemes tudni a méh vagy darázscsípés által kiváltott allergiáról.

Bár többen állítják az ellenkezőjét, fontos hangsúlyozni, hogy gyomnövény, nem pedig gyógynövény a parlagfű: elfogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták.

Ahhoz, hogy az allergiás tünetek megszűnjenek, és idővel ne alakuljanak ki újabb allergiák, esetleg asztma, személyre szabott kezelést kell kapnia. Ehhez az első lépés a tüneteket kiváltó allergén beazonosítása, allergiavizsgálat segítségével.

A nyaralásra, utazásra való felkészülés része a nyaralóhely és az időpont kiválasztása, az útiterv, programok szervezése. Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével összegyűjtöttük mi az, amire allergiásként érdemes még figyelni, mielőtt útnak indulunk.

A nyári időszak sok ember számára nemcsak a napozásról, strandolásról és kerti sütögetésről szól: ezekben a hónapokban tetőzhet a rendkívül kellemetlen allergia. Hogyan enyhíthetjük a tüneteket, a köhögést, tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést?

Önnek milyen az ideális nyár? Ülni a kertben, teraszon egy hideg sörrel vagy üdítővel, esetleg görögdinnyét eszegetni? A meleg időben azonban több rovarral is találkozunk, és ezekben a hónapokban sajnos a darazsak is nagyobb veszélyt jelenthetnek ránk.

Nyáron megnő a különböző rovarcsípések miatt orvoshoz forduló betegek száma. A legtöbb problémát a fájdalmasan duzzadt, vagy az elfertőződött csípések okozzák. Mikor nézessük meg orvossal?

Bizonyára kevesen tudják, de léteznek allergén szobanövények is, amely sokak számára okozhat kellemetlen tüneteket. Milyen növényeket tartsunk, ha allergiások vagyunk? Mire kell figyelnünk allergiásként, ha kertészkedünk?