Jelenlegi hely

Hirdetés

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. 

Sokan szenvednek a horkolás és az alvás alatti légzéskimaradás tüneteitől, a háttérben álló okok felderítésére azonban kevesebben szánják rá magukat.

Bár a krónikus fájdalmakkal nem könnyű megbirkózni, friss kutatások a megfelelő alvás jelentőségét hangsúlyozzák a fájdalomérzet csökkenésében.

Mi az a melatonin és miért létfontosságú a normális biológiai ritmus fenntartásához? MIlyen tüneteket okoz a hiánya és hogyan pótolhatjuk? Mutatjuk!

Mi az a melatonin és hogyan befolyásolja az elalvást? Mi van, ha nincs elég belőle a szervezetünkben, pótolhatjuk? - válaszol dr. Bódizs Róbert, alváskutató. 

A melatonin nevű hormon rendkívül fontos az alvás és az ébrenlét szabályozásában. Ha nem termelődik elég, abból alvászavar lehet. Mi szabályozza működését és hogyan hat az alvásunkra? 

alvaszavar_ejszakaimuszak

Aki éjszakai vagy váltott műszakban dolgozik, jól ismeri a jelenséget: még akkor sem tud elaludni, ha nagyon fáradt, álmos és kimerült a munkától. Mi okozza ezt az alvászavart, és mit tudunk tenni ellene? 

Tudta, hogy bizonyos gyógyszerek – közvetlen vagy közvetett – mellékhatásaként is jelentkezhet alvászavar? Milyen gyógyszerekről lehet szó?

Mi az a cirkadián ritmus? - idén Nobel-díjat is kaptak azok a kutatók, akik az alvás-ébrenlét génjét kutatták. Mivel vághatjuk tönkre ezt a természetes ciklust és hogyan hozhatjuk helyre?- válaszol dr. Bódizs Róbert, alváskutató.

Tényleg le lehet szokni az altatóról, ha melatonint szedünk? Mi az a melatonin és hogyan segít alvászavar esetén? - válaszol dr. Bódizs Róbert, alváskutató.