Jelenlegi hely

Hirdetés

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) szerint indokolatlan terhet ró a gyermekorvosokra az iskolai hiányzások igazolása, azért ezen a téren a szakmai szervezet változtatásokat szeretne elérni.

A gyerekek pulzusszáma magasabb, mint a felnőtteké, ennek ellenére, ha a határértéken túli az érték, úgy érdemes szakemberhez fordulni, mivel betegséget jelezhet. Mi állhat a szapora pulzus háttérben?

A gyermekgyógyászati szakma kivételes összefogásával Európában az elsők között Magyarországon alakulhat ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer.

Akinek a családjában van óvodás vagy kisiskolás, tisztában van azzal, hogy a gyerekek előbb-utóbb hazahoznak valamilyen fertőző betegséget. Ezt sajnos lehetetlen teljesen elkerülni, a célunk legyen inkább az, hogy minél ritkábban betegedjen meg a gyerek, és minél gyorsabban felépüljön. Hogyan erősítsük meg a kicsik immunrendszerét? Gyakran a legegyszerűbb tanácsok a leghasznosabbak.

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Nyáron a kicsik kifejezetten veszélyeztetettek ebből a szempontból. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

A kórházak visszajelzései alapján a nyári szünetben kevesebb önkéntes érkezik mesét olvasni, pedig különösen jól jön ilyenkor egy mese. Hogy válhat valaki mesedoktorrá? A segíteni vágyó mesedoktorokat most új időpontokkal várják az ország összes megyéjében.

Praktika: apró, nyári sérülések kezelése

A nyár a szabadtéri programok ideje. Ezek a tevékenységek gyakran járnak apró balesetekkel, de vajon hogyan lássuk el ezeket az apró sérüléseket?

Már kisgyermekkorban népbetegségnek számít az elhízás, sok szülő nem is érzékeli, hogy milyen egészségtelenül táplálja gyermekét. Az élet első 1000 napja a felnőttkori betegségek szempontjából is meghatározó, mutatjuk, mire kell figyelni! 

A vas- és a D-vitaminhiány a leggyakoribb gyermekkori hiánybetegség Közép-Kelet-Európában. Az eredmények nálunk sem megfelelők: az 1-3 éves korosztályban minden negyedik gyermeknek túl alacsony a vas-, és tízből hét babának túl alacsony a D-vitaminbevitele.

A gyermekkor során a leggyakoribb betegségek az akut lázas kórképek. A megfelelő technikával történő lázmérés és lázcsillapítás alapvető fontosságú, ennek ellenére az orvosok igen sokszor meglepő tájékozatlansággal találkoznak, amely a lázcsillapítók kontrollálatlan és szükségtelen adásához, vagy ellenkezőleg, elégtelen lázcsillapításhoz vezethet.