Hirdetés

Májzsugoros betegeken segítenek debreceni kutatók

A májbetegségek szövődményeit szeretnék megelőzni a Debreceni Egyetem kutatói, akik munkájukért hazánkban egyedüliként érdemelték ki az Európai Kiválósági Központ címet.

Jobb bordaív alatti fájdalom: mit jelez?

jobb_bordaiv_fajdalom

A hasi fájdalom meglehetősen gyakori tünet, mellyel a háziorvosokhoz fordulunk. Azonban nemcsak a fájdalom jellege lehet árulkodó, hanem a fájdalom helye is segíthet meghatározni, pontosan milyen problémával kell szembenéznünk. Összeszedtük ezek közül a leggyakoribbakat.

Így jelzi a hasnyálmirigy, hogy baj van

Hasnyálmirigy betegségei

Ez a falevél alakú szervünk „méltatlanul kisemmizett”, pedig feladata igen fontos: emésztőenzimeket választ el, másrészt ún. szigetsejtjei révén a szervezet cukoregyensúlyához szükséges inzulin és glukagon is itt termelődik. Ez utóbbit mindig a cukorbetegségnél tárgyalják – mi is ezt tesszük.

Májrák és a máj érbetegségei

Májbetegségek 3.: májrák, a máj érbetegségei

Ebben a cikkben az előző kettőből kimaradt májbetegségeket mutatjuk be, amelyek közül a portális véna trombózis, és a rettegett májrák lehet ismerősebb fogalom.

Műtét nélkül is eltávolítható az epekő?

epekő

Az epekő meglehetősen gyakori probléma, és bár a legtöbb érintettnél nem okoznak a kövek kellemetlen tüneteket, esetenként igen komoly fájdalmakat okozhatnak. Természetesen, az epeköveket általában könnyebb megelőzni, de a kezelése is rutinfeladatnak számít.

Májbetegségek: zsírmáj, májzsugor, alkoholos májártalom

Májbetegségek

A máj egy nagy rejtély? Mindenesetre a szervezet legnagyobb – és néhány szempontból talán legösszetettebb szerve is egyben. Számos feladata közül legfontosabb az ártalmas anyagok lebontása, átalakítása, majd azok kiválasztása.

Görcsös fájdalmak vacsora után: ilyen az eperoham

Az epekő legtöbbször semmilyen tünetet nem okoz, a legtöbben nem is tudnak a létezéséről. Időnként azonban előfordulhat, hogy elzárja az epevezetőt, ez pedig rendkívül erős fájdalommal jár együtt. 

Kiknél alakulhat ki az epekő?

Melyek az epekő kialakulásának a rizikófaktorai? Kinél van nagyobb esély arra, hogy epeköve alakuljon ki?

Oldalak

Aktuális hírek

Ezek a progeszteronhiány tünetei

A meddőség egyik oka a progeszteron hormon hiánya. Milyen tünetei vannak és hogyan segíthetjük elő a progeszteron termelődését?

Homeopátia: nem hatékony, mondják európai tudósok

Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne. A homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása a placebó-hatással magyarázható. Sőt, a homeopátia...

Lehet, hogy a szíve miatt zsibbad a karja?

A karunk számos ok miatt zsibbadhat, fájhat, leggyakrabban a nyaki gerinc problémái okozzák ezt a tipikus tünetet, ám szívproblémák is eredményezhetnek ilyen gondokat.

100 milliárd forint szürke bevétel a magánegészségügyi szektorban?

A teljes magánegészségügyi szektor kifehérítését kéri a kormánytól a PRIMUS Egyesület.

Korábban hal meg, aki egész nap ül

Akár évekkel is megrövidítheti az életünket, ha ülünk. Mi lehet ennek az oka?

Maradt egy fél citromja? Ne dobja ki!

A citrom az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, de nemcsak vitamintartalma miatt jó, ha mindig van otthon. Lássuk, mi mindenre jó még a citrom!

további cikkek >>
Feliratkozás Máj- és epebetegségek csatornájára