Jelenlegi hely

Hirdetés!

Ólom, higany, kadmium, arzén: nézzük, hogyan jelentenek veszélyt az egészségünkre!

Jó néhány olyan szobanövény van, amelyek mérgezőek, és kifejezetten veszélyesek lehetnek. Mi az, amit jobb, ha nem tartunk a lakásban?

Ebben a részben leírjuk a azokat a gyógyszercsoportokat, amelyek a gyakoribb gyógyszermérgezéseket okozzák, kiváltják, és természetesen a kezelési lehetőségeket is.

A mérges pókhálósgomba vagyis az  ún. Orellanus-szindróma okozta mérgezés talán kevésbé ismert gombamérgezés, ám nagyon veszélyes. Hogyan tudjuk megkülönböztetni és milyen tünetekkel jár a tévedés?

A napokban több hírt is olvashattunk csattanó maszlaggal szennyezett köménymagról, és az okozott súlyos mérgezésekről. Az atropin (pontosabban az azt tartalmazó növények) a legerősebb mérgek közé tartozik, ráadásul a hatása rendkívül kiszámíthatatlan. 

Csütörtök hajnalban két beteg kórházba került. A Honvédkórházban mérgezést azonosítottak mindkettejüknél, amit a köménymag okozott. Hogyan lehetséges ez? Lássuk!

 Milyen eszközök révén tudunk védekezni a színtelen, szagtalan gáz ellen?

Ritkán hallani a kadmium- és az ólomtartalom káros hatásairól, ugyanakkor a gyermekvállalás előtti párok helyzetét könnyen megnehezítheti, amennyiben nagy koncentrációban található a leendő szülők vérében. Milyen veszélyeket tartogatnak ezek a fémek? 

Egyre több amerikai kisgyerek kerül sürgősségi osztályra véletlen gyógyszermérgezés következtében - írták amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban.

A gyermekkori mérgezések gyakori, általában szerencsére nem halálos kimenetelű otthoni balesetek. Minden harmadik mérgezést gyógyszerek okoznak, elsősorban fájdalomcsillapítók, megfázás és köhögés elleni készítmények. A másik nagy veszélyforrást a háztartásban előforduló vegyszerek (tisztítószerek, tisztálkodószerek, növényvédők) jelentik.