Ezeket látta már?

A sok D-vitamin felére csökkenti a diabétesz kockázatát

2016.10.30. Módosítva: 2016.10.30.

Felére csökkenti a cukorbetegség kockázatát a sok D-vitamin; brit vizsgálatok szerint a szívbetegségek veszélye is harmadával mérséklődött.

A szakemberek összesen 100 ezer fő részvételével végzett 28 kutatás eredményét értékelték ki - olvasható a Maturitas című tudományos folyóiratban.

A vizsgálódásokból kiderült: az úgynevezett metabolikus szindróma - vagyis a túlsúly, a magas vérnyomás, a rossz koleszterin- és vércukorszint kombinációja - lényegesen ritkábban jelentkezett azoknál a személyeknél, akik sok D-vitamint kaptak.

"Felnőtteknél a D-vitamin hiányát pótló célzott kezelés potenciálisan megfékezheti a szív- és anyagcsere-betegségek jelenkori járványát" - állapította meg Oscar Franco, a Warwicki Egyetem tudósa, a kutatások vezetője.

Ehhez azonban a D-vitamin és a betegségeket kiváltó okok közötti pontosabb összefüggések feltérképezésére van szükség - hangsúlyozták tanulmányukban a szakemberek.

A D-vitamin egy hormonokhoz hasonló anyag, amelynek számos fontos funkciója van, többek között szerepet játszik a csontképződésben és az immunrendszer irányításában. A bőrben maga az emberi szervezet is képes a D-vitamin előállítására, ehhez azonban napfényre van szükség.

A fejlett társadalmakban élő emberek azonban keveset vannak a szabadban, így jellemző a D-vitamin hiánya. Pedig vizsgálatok szerint a D-vitamin a különböző rákbetegségekre is jótékony hatással van.

Aki sok D-vitamint akar fogyasztani, annak tanácsos sok halat ennie, ám figyelemmel kell lenni arra is, hogy nagy dózisban a D-vitamin mérgező hatású. Ehhez azonban hatalmas adag kell.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához