Hirdetés

Cukorbeteg? Kerülje el a hipoglikémiát nyáron is!

A nyári kánikulát sokak szervezete nem viseli jól, ez pedig hatványozottan igaz a cukorbetegekre is, hiszen nagyobb eséllyel alakulhat ki a hiperglikémia. Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

Hipoglikémiának azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukor szintje a 3,8 mmol/l alá csökken. Mivel ekkor kevesebb cukor kering a vérben, így a sejtek éheznek, mert nem jutnak hozzá elegendő mennyiséghez belőle. Ekkor a betegnél szédülés, remegés, izzadás, beszédzavar, súlyosabb esetben eszméletvesztés, életveszélyes állapot léphet fel. 

Nyáron a szervezet anyagcseréje felgyorsul, ami elősegíti a vércukorszint csökkenését.

Ráadásul a nagy meleg és a páratartalom mellett megnöveli a hipoglikémia rizikóját többek között pl. a grill partik alatti alkoholfogyasztás, a hőségben való kirándulás, elővigyázatosság nélküli mozgás, a dehidratáció, valamint a rossz dózisú inzulin is.

hipoglikemia
Nyáron gyakrabban ellenőrizze vércukorszintjét

Óvatosan az alkohollal!

Az alkoholtartalmú italok nagy része vércukorszint csökkenést eredményez, ezért ügyeljen arra, hogy csakis úgy töltsön magának egy pohárral, hogy csak lassan iszik és közben falatozik valamit (pl. magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kekszet). Fontos továbbá, hogy nem mindegy, mit is fogyaszt, hiszen cukorbetegként a száraz pezsgő, minőségi vörösbor (lehetőleg száraz) azok, melyek megengedettek - persze mértékkel.

Hallott már a telediabetológiáról? Olvasson tovább!

Fontos tippek cukorbetegeknek, nyárra

  • Ugyanúgy tartsa be diétáját, gyakran mérje vércukorszintjét, illetve ne hajtsa túl magát, fordítson időt a pihenésre is!
  • A nagy melegben érdemes gyakrabban ellenőrizni a glükóz szintet, hogy idejében felismerhesse, ha csökkenni kezdene. Reggel, valamint étkezések előtt/után is mindenképpen mérje meg, ám utazások előtt is célszerű elvégezni ugyanezt, illetve érkezéskor is. A gyakori méréssel felismerheti, hogy napszúrása van, vagy hipoglikémiás.
  • Ne hajtsa túl magát sportolás közben! Mind a hőség, mind a felelőtlen mozgás vészesen csökkentheti a glükóz mennyiségét. Lehetőleg kora reggel vagy este eddzen, és semmiképpen sem üres hassal álljon neki sportolni! Kérjen segítséget akár személyi edzőtől, vagy életmódorvostól.
  • A nagy melegben konzultáljon orvosával mindenképpen gyógyszer/inzulin dózisáról, ugyanis lehet, hogy ennek csökkentésére lehet szükség, ugyanis nyáron alacsonyabb a vércukor szintje. Erre akkor is szükség lehet, ha más klímájú helyre utazik.
  • Tartson magánál szőlőcukrot és kekszet

Forrás: Cukorbetegközpont

További tartalmak diabétesz témában

További tartalmak vércukormérés témában

További tartalmak hipoglikemia témában

Aktuális hírek

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

további cikkek >>