Hirdetés

Biopszia: mikor, miért rendeli el az orvos?

A biopszia egy speciális mintavételi eljárás, mely gyakran nélkülözhetetlen egy-egy betegség megfelelő diagnosztizálásához. A szövetmintát ellenőrzik és elemzik, így a szakemberek meghatározhatják, hogy milyen további lépésekre van szükség.

A biopszia egy meglehetősen elterjedt diagnosztikai eljárás, melynek lényege, hogy a testből eltávolított szövetet vagy sejthalmazt megvizsgálnak, elemeznek, és ennek alapján nemcsak azt állapíthatják meg, hogy jelen van-e a szervezetben valamilyen betegség, hanem az információk segítségével az esetleges későbbi terápiát is hatékonyabban tervezhetik meg. A biopszia természetesen legismertebb, legelterjedtebb alkalmazási területe az onkológia: a szakorvosok a minták alapján határozhatják meg, hogy egy-egy sejtburjánzás vagy gyanús szövetdarab daganatnak (esetleg jó- vagy rosszindulatúnak) számít-e.

Hogyan végezhetik a biopsziát?

A mintavétel több módon is történhet, attól függően, hogy mely területről, milyen szövetekből és milyen betegség gyanúja esetén kívánnak több információt szerezni. A leggyakrabban endoszkóppal, tűvel vagy szikével, vagyis kimetszéssel végzik a biopsziát.  Az endoszkópos mintavétel esetén egy rugalmas, hajlékony, vékony csövet vezetnek be a szervezetbe. Az endoszkóp végén egy apró kamera és lámpa, illetve egy mintavételi eszköz található. A szakorvos „kívülről” irányíthatja az eszközt, és egy képernyőn követheti az endoszkóp útját. Amikor a megfelelő helyre érkezik az endoszkóp, mintát vesz a kérdéses szövetből, majd ezt „visszahozza” a külvilágra. Endoszkópos módszerrel vehetnek szövetmintát a tüdőből vagy a belekből. 

biopszia
Az eltávolított szövetdarabot a patológus vizsgálja

Tű segítségével is mintát vehetnek, elsősorban azokból a szövetekből, melyek a bőr felszínéhez közel helyezkednek el, vagy amelyek helye kívülről is pontosan megállapítható. Szintén tűvel vehetnek csontvelő-mintát a nagyobb csontokból (általában a csípőcsontból); ez olyan betegségek gyanújánál lehet szükséges, amikor a vérrel, esetleg az immunrendszerrel van valamilyen probléma, vagy lehetségesnek tartják, hogy a rákos megbetegedés a csontokat is megtámadta.

Kimetszéssel például nagyobb bőrfelületről távolíthatnak el mintát. A „nagyobb” természetesen relatív, hiszen általában egy centiméternél is kisebb az a szövetdarab, amit később megvizsgálnak. A kimetszés történhet szike vagy egy speciális, kerek vágóeszköz segítségével, de az is előfordulhat, hogy penge segítségével csak „lekaparják” a bőrfelületet. 

Az emlőrák diagnosztizálásának egyik legfontosabb eszköze a biopszia. Olvasson tovább!

A kapott és előkészített (pl. megfestett) mintát aztán mikroszkóp alatt vizsgálja meg egy patológus szakorvos, aki képes felismerni és azonosítani a kóros, a normálistól eltérő sejteket; bizonyos esetekben a szövetminták kémiai elemzésére is sor kerülhet.

Nemcsak daganatos betegségek esetén!

Bár a leggyakrabban daganatos betegeknél, vagy daganatos betegségek gyanújánál végeznek biopsziát, számtalan más esetben is szükség lehet a mintavételre. Például gyulladásos bélbetegségeknél, veseproblémáknál, májbetegségeknél, fertőzéseknél (ilyenkor a megnagyobbodott nyirokcsomókból vehetnek mintát), vagy gyulladásos érbetegségek esetén. A betegség meghatározása mellett a biopszia segítségével követhetik például a beteg állapotának romlását vagy javulását, a terápia hatékonyságát, de transzplantáltak esetén azt is, hogy a szervezet képes volt-e befogadni a beültetett szervet.

További tartalmak biopszia témában

További tartalmak daganatos betegség témában

További tartalmak gyulladás témában

Aktuális hírek

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

további cikkek >>