Jelenlegi hely

Hirdetés

Budapest lesz a hagyományos kínai orvoslás európai bázisa

Több mint 80, a hagyományos kínai orvoslással (HKO) foglalkozó szakember vett részt Kínából és szerte Európából azon a szakmai továbbképzésen, amelynek augusztus 21-24-ig Budapest adott otthont.

Hirdetés

A négynapos képzésre összesen 15 országból - Németország, Anglia, Belgium, Írország, Svájc, Moszkva, Kanada, Szlovákia, Románia, Hollandia, Portugália, Itália, Spanyolország, Kína, Magyarország - érkeztek hagyományos kínai orvoslással  foglalkozó szakemberek, akik nemcsak kutatási eredményeiket és tapasztalataikat osztották meg egymással, hanem a közeljövőben Budapesten felépülő HKO oktatási központ terveit is megismerhették.


Dr. Chen Zhen

A Dr. Chen elnökletével, a Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Egyesület szervezésében megvalósult szimpóziumon Chen Xiaojun nagykövet-helyettes asszony is tiszteletét tette és beszédében köszöntötte az egybegyűlteket.


 Chen Xiaojun nagykövet-helyettes asszony

A rendezvény célja az volt, hogy a régióban tevékenykedő, hagyományos kínai orvoslással praktizáló szakemberek továbbképzést kapjanak attól a hat, Pekingből  érkező, állami top szakembernek minősülő, akadémikus professzortól az ortopédia, belgyógyászat, nőgyógyászat, bőrgyógyászat, urológia, akupunktúra területéről, akik kifejezetten ebből az alkalomból repültek Budapestre. A tapasztalatcsere mellett a szakmai szimpózium nagy érdeklődéssel övezett témája volt a nemsokára Budapesten felépülő HKO oktatási centrum.


A szimpóziumra 15 országból érkeztek HKO szakértők

Dr. Szabó Enikő, az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes államtitkárság főosztályvezetője elismeréssel nyilatkozott a HKO alapelvéről, amely a prevencióra tehát a fiatalkorban elkezdett betegségmegelőzésre épül.

Meglátása szerint Magyarországnak ezen a téren is ki kell használnia példátlan földrajzi helyzetét, vagyis közvetíteni és hasznosan ötvözni a keleti és a nyugati medicinákat. „Idehaza példamutató a HKO egyetemi oktatása, ez pedig garancia arra, hogy csak megfelelő szaktudással, megfelelő engedéllyel rendelkező szakemberek praktizálhassanak Magyarországon” – jelentette ki.

dr. Szabó Enikő
Dr. Szabó Enikő, az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes államtitkárság főosztályvezetője

A projektet a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja, Dr. Nagy Zoltán Zsolt mutatta be. A dékán előadásában hangsúlyozta, hogy Magyarországon HKO csak oklevéllel végezhető keleti mozgás- és masszázsterápia, akupunktúra és akupresszúra területén.  

Hozzátette: a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a Vas utcai épületszárny bővítésére, amelyet a júniusi, miniszteriális alapkőletétel is fémjelez.  Az 5 éves akkreditált képzés új helyszínét várhatóan két év múlva vehetik birtokba a hallgatók. „Remélem, egyre többen fogják a hagyományos kínai orvoslás módszerét választani, hiszen a két medicina komplementer módon megfér egymás mellett” – zárta beszédét a dékán.

Nagy Zoltán Zsolt
Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja

Dr. Chen Zhen, a Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Egyesület elnöke, a Dr. Chen Patika szakmai vezetője örömmel nyugtázta, hogy a továbbképzés eredményesen zárult, hiszen a résztvevők számos betegség kezelésének módszerét vitathatták meg. Úgy véli, Budapest már eddig is sokat tett a HKO elfogadásáért és üdvözöl minden olyan intézményi döntést, amely segít a tradicionális kínai és a nyugati orvoslás módszereit közelíteni egymáshoz.Hirdetés