Hirdetés

Budapest lesz a hagyományos kínai orvoslás európai bázisa

Több mint 80, a hagyományos kínai orvoslással (HKO) foglalkozó szakember vett részt Kínából és szerte Európából azon a szakmai továbbképzésen, amelynek augusztus 21-24-ig Budapest adott otthont.

A négynapos képzésre összesen 15 országból - Németország, Anglia, Belgium, Írország, Svájc, Moszkva, Kanada, Szlovákia, Románia, Hollandia, Portugália, Itália, Spanyolország, Kína, Magyarország - érkeztek hagyományos kínai orvoslással  foglalkozó szakemberek, akik nemcsak kutatási eredményeiket és tapasztalataikat osztották meg egymással, hanem a közeljövőben Budapesten felépülő HKO oktatási központ terveit is megismerhették.


Dr. Chen Zhen

A Dr. Chen elnökletével, a Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Egyesület szervezésében megvalósult szimpóziumon Chen Xiaojun nagykövet-helyettes asszony is tiszteletét tette és beszédében köszöntötte az egybegyűlteket.


 Chen Xiaojun nagykövet-helyettes asszony

A rendezvény célja az volt, hogy a régióban tevékenykedő, hagyományos kínai orvoslással praktizáló szakemberek továbbképzést kapjanak attól a hat, Pekingből  érkező, állami top szakembernek minősülő, akadémikus professzortól az ortopédia, belgyógyászat, nőgyógyászat, bőrgyógyászat, urológia, akupunktúra területéről, akik kifejezetten ebből az alkalomból repültek Budapestre. A tapasztalatcsere mellett a szakmai szimpózium nagy érdeklődéssel övezett témája volt a nemsokára Budapesten felépülő HKO oktatási centrum.


A szimpóziumra 15 országból érkeztek HKO szakértők

Dr. Szabó Enikő, az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes államtitkárság főosztályvezetője elismeréssel nyilatkozott a HKO alapelvéről, amely a prevencióra tehát a fiatalkorban elkezdett betegségmegelőzésre épül.

Meglátása szerint Magyarországnak ezen a téren is ki kell használnia példátlan földrajzi helyzetét, vagyis közvetíteni és hasznosan ötvözni a keleti és a nyugati medicinákat. „Idehaza példamutató a HKO egyetemi oktatása, ez pedig garancia arra, hogy csak megfelelő szaktudással, megfelelő engedéllyel rendelkező szakemberek praktizálhassanak Magyarországon” – jelentette ki.

dr. Szabó Enikő
Dr. Szabó Enikő, az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes államtitkárság főosztályvezetője

A projektet a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja, Dr. Nagy Zoltán Zsolt mutatta be. A dékán előadásában hangsúlyozta, hogy Magyarországon HKO csak oklevéllel végezhető keleti mozgás- és masszázsterápia, akupunktúra és akupresszúra területén.  

Hozzátette: a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a Vas utcai épületszárny bővítésére, amelyet a júniusi, miniszteriális alapkőletétel is fémjelez.  Az 5 éves akkreditált képzés új helyszínét várhatóan két év múlva vehetik birtokba a hallgatók. „Remélem, egyre többen fogják a hagyományos kínai orvoslás módszerét választani, hiszen a két medicina komplementer módon megfér egymás mellett” – zárta beszédét a dékán.

Nagy Zoltán Zsolt
Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja

Dr. Chen Zhen, a Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Egyesület elnöke, a Dr. Chen Patika szakmai vezetője örömmel nyugtázta, hogy a továbbképzés eredményesen zárult, hiszen a résztvevők számos betegség kezelésének módszerét vitathatták meg. Úgy véli, Budapest már eddig is sokat tett a HKO elfogadásáért és üdvözöl minden olyan intézményi döntést, amely segít a tradicionális kínai és a nyugati orvoslás módszereit közelíteni egymáshoz.

További tartalmak természetgyógyászat témában

További tartalmak kínai orvoslás témában

Aktuális hírek

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

további cikkek >>