Hirdetés

Kiderült: a fájdalom fertőző!

Egyre több tanulmány igazolja, hogy a fájdalom fertőző lehet és sérülés vagy gyulladás hiányában is felléphet, mert szociális jelek is kiválthatják. Ez meg hogy lehet?

Azt eddig is tudtuk, hogy mások szenvedésének látványától egyesek maguk is érzik (vagy átérzik) a fájdalmat. A Monash Egyetem kutatói korábban már megállapították, hogy ez majdnem minden harmadik embernél tapasztalható. 

Vannak köztük, akik már úgy születtek, hogy fokozott empátiával rendelkeznek, de olyanok is, akik valamilyen saját tapasztalat miatt érzik át jobban mások szenvedését. Érdekesség, hogy többeknél ugyanott jelentkezik fájdalom, ahol a beteg érzi azt.

A fájdalmat az orrunkban érezzük?

Egy amerikai tanulmány szerint azonban azt kell hinnünk, hogy nemcsak látvány útján „terjed a kór”, hanem szaglás közvetítésével is. A véletlen felfedezésre akkor került sor, amikor az Oregon Health & Science University in Portland kutatói az alkoholmegvonás hatásait tanulmányozták kísérleti egereknél (az alkoholmegvonás leggyakoribb tünete az intenzív, testszerte jelentkező fájdalom). 

szaklás és fájdalom
Gyakran a házastársaink is szenvednek a fájdalmunktól

Elsőként arra figyeltek fel, hogy a vizsgált egerek és a velük szomszédos kalitkában lévő kontrollok fájdalomérzékenysége alig különbözik egymástól, ám ha utóbbiakat egy másik helyiségbe vitték, akkor náluk jelentősen csökkent. Ezután a „szenvedő” állatok alól kivett almot átvitték az egészséges egerekhez, és megismételték a vizsgálatokat. Így derült ki, hogy a fájdalomérzékenység növekedése az alom révén is terjed.

Tény: a krónikus fájdalomban szenvedő betegek házastársai gyakran szenvednek megnövekedett fájdalomérzékenységtől.

Rejtélyes fájdalmak... Keressük az okát!

Vírusként terjedhet a fájdalom?

Az már tehát bizonyított, hogy a fájdalom szagmolekulákkal is terjedhet, persze ma még nem tudjuk, hogy ez a felfedezés igaz-e az emberekre is. Ha igen, az számos korábbi vizsgálat eredményét megkérdőjelezheti, hiszen eddig nem számoltak a kutatók azzal a lehetőséggel, hogy a fájdalom ragályos. 

Ám az is lehet, hogy közelebb visz olyan rejtélyes jelenségek orvosi magyarázatához, mint például a fibromyalgia, amelynek legfőbb tünetei közé tartozik az egész testre kiterjedő izom- és ízületi fájdalom, illetve a csökkent fájdalomtűrés.

További tartalmak fájdalom témában

További tartalmak alkoholizmus témában

További tartalmak szaglás témában

Aktuális hírek

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

további cikkek >>