Jelenlegi hely

Hirdetés

Korábban hal meg, aki egész nap ül

Akár évekkel is megrövidítheti az életünket, ha ülünk. Mi lehet ennek az oka?

Hirdetés

Ha bármilyen szakembert megkérdezünk, mit tehetnénk azért, hogy megőrizzük az egészségünket, a tanácsok között biztosan ott találjuk a rendszeres mozgást, sportolást. A mozgás bizonyítottan javítja a fizikai erőnlétet, a hajlékonyságot és az egyensúlyérzéket, jó hatással van a belső szerveinkre, segít a túlsúly elleni küzdelemben, emellett pedig a lelki jólétünkhöz is hozzájárul, többek között például azért, mert önbizalmat ad és növeli az önbecsülésünket is.

Ennek ellenére mégis ülve töltjük a napjaink legnagyobb részét: a munkába menet az autóban vagy a buszon, az irodában a számítógép előtt, otthon pedig a kanapén tévézve vagy olvasgatva. A kutatások szerint azonban az ülő életmód jelentős mértékben növeli a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, és az egész napos ücsörgés akár meg is rövidítheti az életünket.

Hasi zsírpárnák

Többek között például azért, mert az ülő életmód általában együtt jár a felesleges kilók felhalmozódásával, főként az alma típusú elhízással, vagyis azzal, hogy a felesleg a has és a derék területén rakódik le. A hasi elhízást olyan betegségekkel hozták összefüggésbe, mint a magas vérnyomás, a diabétesz és a magas koleszterinszint. Azt ráadásul még veszélyesebbnek is tartják, ha valaki „pocakos”, mint ha egyenletesen van elosztva a testén a felesleg.

Az ülés a vérkeringésünknek sem tesz jót, így a szívünkhöz sem jut elegendő oxigén és tápanyag. Ennek az egyik következménye, hogy jóval nagyobb lesz az esélyünk a szív- és érrendszeri betegségekre – ezek pedig világszerte az egyik vezető haláloknak számítanak.

ülőmunka
Ha egész nap ül, nagy esélye van a krónikus betegségekre

Minél többet ül valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy inzulinrezisztencia, illetve cukorbetegség alakuljon ki nála. A cukorbetegség pedig az évek alatt tönkreteheti a belső szerveinket, a szemünktől a szívünkig.

A mozgás ráadásul az éhségérzetre is jótékony hatással van, és azt is megakadályozza, hogy a vércukorszintünk túlságosan „ingadozzon”. Ezzel pedig nemcsak a testsúlyunk növekedését állíthatjuk meg, de az inzulintermelést is normalizálhatjuk.

Minél kevesebbet mozgunk, annál kevesebbet használjuk az izmainkat, illetve a csontjainkat, így azok gyorsabban elgyengülhetnek: az izmok elveszíthetik a rugalmasságukat és az erejüket, bemerevednek, a csontjainkban pedig megindul a csontritkulás. Ez lehet, hogy nem tűnik akkora problémának az ülő életmód más hatásaival összehasonlítva, de idősebb korunkban a gyenge csontok és izmok megnövelik az esések, csonttörések rizikóját.

Depressziósak az egész nap ülők?

A mozgásnak – mint írtuk – igen jó hatása van a hangulatunkra, a kiegyensúlyozottságunkra, a koncentrációs képességeinkre, például azért, mert a mozgás hatására „jókedv-hormonok” szabadulnak fel; de a rendszeres sportolás a vérkeringésünket is pezsdíti, így az agyunkhoz is több oxigénben és tápanyagban dús vér jut el.

Ha túlságosan sokat ülünk, a vérkeringésünk lelassul, az agyba is kevesebb oxigén jut, ez pedig befolyásolhatja a működését is, például egyre nehezebben tudunk figyelni, és még az egyszerűbb feladatok elvégzése is jóval több időt és energiát vesz igénybe. Egy 2015-ben publikált kutatás szerzői pedig úgy találták, hogy az ülő életmód növeli a szorongás (és az azzal összefüggő problémák) rizikóját is.

Beteggé tesz az ülőmunka, de van mód a változtatásra. Kattintson!

Az ülő életmód életveszélyes

Az, ha egész nap ülünk – akár a munkahelyünkön, akár utazás közben – rendkívüli mértékben megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját. Mivel nem mozgunk, nem „használjuk” a lábainkat, a vérkeringésünk lelassul, így vérrögök alakulhatnak ki az ereinkben, melyek nemcsak igen fájdalmasak, de akár életveszélyessé is válhatnak, ha a vérrögök „útnak indulnak” az ereinkben.

A vérrögök eljuthatnak akár a szívünkhöz, az agyunkhoz vagy a tüdőnkhöz is, és ott akár stroke-ot vagy tüdőembóliát is okozhatnak, melyek akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhatnak.Hirdetés