Hirdetés

Fogkrémtől a zsíroldóig: mire jó még a szódabikarbóna?

Hogyan, mire használhatjuk a házi tisztítószek koronázatlan királyát, a szódabikarbónát? Fogkrémtől a zsíroldóig - íme néhány tipp, használati útmutatóval.  

A szódabikarbóna vagyis a nátrium-hidrogénkarbonát enyhén lúgos, vízben jól oldódó só.. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. Ezt a tulajdonságát hasznáhatjuk ki szépségápolás és tisztítás során. 

A szennyeződések szinte minden formáját, szinte valamennyi létező helyről eltávolítja, a szódabikarbóna. Tedd próbára a hatékonyságát, és a természetre káros vegyszerek helyett, vess be egy valódi csodaszert a kosz ellen!

Hol hatásos?

Nevezhetnénk általános tisztítószernek is, hiszen egyszerre pótolja a zsíroldót, a vízkőtelenítőt és a fogkrémet is. A szódabikarbóna különböző, de könnyen elkészíthető receptjei által, saját magad keverheted ki az otthonod ragyogását garantáló szereket.

Tiszta tűzhely, takaros konyha? Szódabikarbóna!

Az erős maró hatású tisztítószerek ugyan megtisztítják a szennyeződött felületet, viszont belélegezve és a bőrünkkel érintkezve kevésbé ajánlott az alakmázásuk. A szódabikarbóna segít eltávolítani a mocskot, ha a természetes megoldások híve vagy.
 A szódabikarbóna a legjobb házi tisztítószer!

A sütő tisztítása szódabikarbónával

A finom étkek otthonában gyorsan összegyűlik a kosz. A sütő oldalára és az aljára is kerülhet az ételekből a sütés során.

Így csináljuk: Szórjuk be a felületet szódabikarbónával, ha már teljesen kihűlt.  Ezután néhány óránként permetezzünk vizet és tartsuk nedvesen a szert, egészen addig, míg teljesen ki nem szárad. Ha kész, ki lehet kaparni, majd még egyszer átmosni a sütő belsejét a következő használat előtt.

Friss lehelet szódabikarbónával

A kellemes lehelet a jó közérzet alapeleme. Ehhez sincs szükség a boltban kapható drága, színes löttyökre, mivel otthon, perecek alatt kikeverhető a hatásos szájvíz.

Így csináljuk: mindössze fél pohár vízbe, fél teáskanál szódabikarbónát kell elkeverni. Pár csepp borsmenta olajat hozzáadva, nem csak friss, de mentolos is lesz a lehelet.

Mit árul el egészségünkről a nyelvünk és a lepedék? Olvasson tovább!

Fogkrém szódabikarbónával

A szódabikarbóna kellemes leheletet biztosít, de emellett a lepedéket is eltávolítja.

Így csináljuk: egyszerűen meleg vízzel át kell mosni a fogkefe fejét, majd kevés szódabikarbónával megszórni, várjuk meg, míg felolvad és már jöhet is a dörzsölés. A szájvíz mintájára sűrűbb pasztát is készíthetünk, ez inkább ajánlott, mert biztos, hogy a szódabikarbóna felolvad és nem karistolja össze a fogzománcot.

Tudta?  Erre is használható az ecet! Kattintson! 

Mindenre kiterjedő ápolás

Puha és selymes könyököt és sarkakat szeretnénk? Ez is lehetséges!

Így csináljuk: ha a szódabikarbónát meleg fürdővízbe szórjuk, majd fél órát áztatjuk benne az érintett területeket, akkor könnyebben el tudjuk távolítani a bőrkeményedéseket. 

A tiszta ruha természetes útja

Az egész napos rohanás és munka nyomot hagy a ruhán. A szódabikarbónából készített paszta viszont még az olyan makacs foltokat is kiviszi, mint a beleszáradt étel, izzadtság, bor vagy vér.

Így csináljuk: a szódabikarbónát egy kevés meleg vízzel keverjük össze és kenjük a foltra. EZután hagyjuk állni 1-2 órát, mielőtt a mosógépbe dobnánk a koszos ruhát. A ruha színtartósságáról persze előtte meg kell győződni és csak szigorúan a foltra szórni.

Még a gyomorpanaszokat is elűzi!

Az itt felsorolt néhány példa is mutatja, miért jó, ha mindig van a háznál egy adagnyi szódabikarbóna. Persze az sem árt, ha táskánk bugyraiba is teszünk belőle. Egyrészt elűzi a kiadós kajálás utáni kellemetlen leheletet, másrészt megszünteti a nehéz ételek miatti gyomorpanaszokat. Gyomorégésre, rendszeresen használni viszont nem ajánlott!

További tartalmak életmód témában

További tartalmak szódabikarbóna témában

További tartalmak szépségápolás témában

További tartalmak gyomorégés témában

Aktuális hírek

IR, PCOS, cukorbetegség: itt az új és egyszerűbb vizsgálat

IR, PCOS, cukorbetegség gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. A korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára...

Normális, ha ennyit lesz beteg a gyerekem?

A hűvösebb időjárással együtt járó évszakokban a gyermekek könnyebben betegednek meg, különösen, ha rendszeresen járnak közösségbe. Összefoglaltuk azokat a szempontokat, amelyek alapján...

Menő helyen dolgozol? Szívbeteg leszel!

Nézzük, hogy betegít meg minket a munkahelyünk.

Hogyan kezelhető az arc- és homloküreg-gyulladás?

Az arc- és homloküreg gyulladás kezelésénél fontos meghatározni, hogy vírusos vagy bakteriális, esetleg allergiás eredetű-e a betegség, ez ugyanis szükséges a megfelelő gyógymód megválasztásához....

Tejfehérje érzékeny? Így tudhatja meg!

Ha a tejtől felnőttként tüneteink vannak, akkor tejcukor-érzékenységre gondolunk, ezért a laktózmentes jelzéssel ellátott termékeket keressük. Létezik azonban egy másik lehetőség is, amikor nem a...

Ilyen egy szklerózis multiplexes napja

Gumikesztyűben begombolni egy inget, szivacson vagy békatalppal járni, homályos szemüvegben tájékozódni – ilyen feladatokkal hívta fel a figyelmet a sclerosis multiplex (SM) betegségre a Magyar...

további cikkek >>