Jelenlegi hely

Hirdetés

Harmóniában - önmagunkkal

Hogyan kerülj harmóniába önmagaddal? Nem úgy alakulnak a dolgaid, ahogy azt szeretnéd? Nincs kedved semmihez? Dacolj a levertséggel! A beszélgetőtárs: Almási Kitti pszichológus.

Hirdetés

Harmóniában - önmagunkkalVéleménye szerint, látszik-e az emberen, ha éppen elégedett, illetve ha éppen nincsen kibékülve önmagával?

– Rendszerint az tapasztalható, hogy az az ember, aki lelkileg egyensúlyban van, jobban szereti, és kényezteti a testét, mint az, aki kibillent a lelki harmóniájából. Aki jól van, az ugyanis a testét is elfogadja és szépnek látja, és azzal foglalkozni s azt ápolni szeretné nap, mint nap.

A látható jeleken túl, van-e esetleg életmódbéli változás is?

– Aki jóban van magával, minden olyan időtöltést élvezettel iktat be a programjai közé, amelynek kapcsán kellemes dolgokat élhet át, kényeztetheti a testét-lelkét. Sokan azt gondolnák, hogy ez természetes, és mindenki erre törekszik. Ám a megfigyelések azt mutatják, hogy aki mélyponton van, megvonja magától ezeket a jutalmazó pillanatokat is, nem tudja azokba beleengedni magát. Olyan ez, mint egy ördögi kör: aki rosszkedvű, még azzal sem segít magán, hogy elérhető kellemes kényeztetésekkel ellensúlyozza a hangulatát.

Mit javasol a pácienseinek, amikor ők "rossz passzban" érzik magukat? Hiszen elég nehéz, a "Szeresd önmagad!" egyszerűnek tűnő tanácsnak eleget tenni...

– Számos példa és tapasztalat utal arra, hogy a lelki egyensúly visszaszerezhető a test egyensúlyának visszaállításával: pl. az aktív sportolás rengeteg negatív energiát vezet el, illetve fordít pozitív irányba. A masszázs a testen keresztül oldja a lelki feszültségeket is. A szépségápolás bármely formája pedig növeli az önbizalmat, javítja az önbecsülést és határozottabbá tesz.

Az önmagunkkal való törődés más pozitív változásokat is képes elindítani az életünkben?

– A bőrünk a közvetítője szervezetünk épségének, éppen úgy, ahogy a lelki harmóniánkról a tekintetünk árulkodik. A bőr szárazsága az öregedésre utal, és ez az érzés fokozódik viselőjében, mikor tükörbe néz. A víz pedig az élet, a hidratált fiatalos bőr a tetterőtől duzzadó szervezet érzetét erősíti.

Ahogy kinézünk, illetve visszatekintünk magunkra a tükörben, nagyban befolyásolja aznapi hangulatunkat is. Ha tetszik, amit látunk, mérhetően bátrabban viselkedünk mind a munkahelyünkön, mind a magánéletben. Mindez arra utal, hogy ha valaki kedvetlen, akkor el kell kezdenie tenni magáért, eleinte praktikus szinten (pl. szépségápolással), ami aztán visszahat pozitívan. Ahhoz előbb magunkkal kell szeretettel bánni, hogy mást is erre késztessünk…Hirdetés