Hirdetés

Mire jó az E-vitamin?

Mire használja a szervezet az E-vitamint? A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

A Georgia Egészségtudományi Egyetem kutatóinak a Nature Communications szaklapban megjelent tanulmánya szerint a legtöbb élelmiszerben előforduló erős antioxidáns segít helyreállítani a sejtet a külső tényezőktől védő plazmamembrán sérüléseit.

A plazmamembrán sérülését a hétköznapi tevékenységek, például az étkezés és a testmozgás is okozhatja, és az új kutatás eredményei szerint az E-vitamin létfontosságú a helyreállításhoz. Az izomsejtek helyreállítása nélkül például az izmok végül elsorvadnak, hasonló folyamattal, mint ami az izomsorvadás esetén játszódik le.

Dr. Paul McNeil, a tanulmány vezető szerzője szerint az emberek minden nap fogyasztanak E-vitamint, de még csak nem is tudják, milyen hatást gyakorol a szervezetünkben. Az E-vitamin többféleképpen segíti a sejtregenerálódást. Antioxidánsként segít eltüntetni az oxigénfelhasználásból eredő melléktermékeket, amelyek gátolják a regenerálódást.

E-vitamin
E-vitamin gazdagon található az olajos magvakban, olajokban és az avokádóban

Az E-vitamin hatóanyaga

Az E-vitamin-csoport fő összetevője az alfa- ill. gamma-tokoferol. Megtalálható a növényi olajokban, margarinban, dresszingekben. Legfőbb funkciója az antioxidáns hatás, a szabadgyök-fogó sajátság.

Többféle betegségben történt már klinikai kipróbálás, de ezekben nem volt bizonyítható a jótékony hatás (pl. cukorbetegség, stroke, prosztatarák). Elsősorban valóban az antioxidáns hatása döntő, enzimgátló hatással is bír. A CTGF-génen keresztül a sejtregenerációt, sebgyógyulást segíti.

Mit okozhat az E-vitamin hiánya?

Főként neurológiai zavarokat, betegségeket:

 • spinocerebellaris ataxia (kisagyi mozgászavar)
 • miopátiák, izomműködési zavarok
 • perifériás neuropátia (idegfájdalmak)
 • retinopátia (szemfenéki érzékelési zavar)
 • immunműködés csökkenése.

Nézze meg az E-vitamin-hiány összes tünetét, kattintson tovább!

 

E-vitamin fő forrásai:

 • gabonaolajak,
 • dió, mandula, mogyoró
 • pálmaolaj,
 • zöldleveles zöldségek, pl. spenót
 • avokádó, spárga, brokkoli, kivi, mangó

E-vitamin napi szükséglete:

 • csecsemő (0-6 hó): 4 mg/nap
 • (7-12 hó): 5 mg/nap
 • gyermek (1-3 év): 6 mg/nap
 • (4-8 év): 7 mg/nap
 • (9-13 év): 11 mg/nap
 • serdülő, felnőtt (14 év felett): 15 mg/nap

Az E-vitamin zsírban oldódó, így valósággal beülteti magát a sejthártyába, és így akadályozza meg a szabadgyökök támadását. A sejthártya egyik összetevőjének, a foszfolipidek szabályozásában is segít, hogy azok a károsodás után gyorsabban regenerálódhassanak. Testmozgás során például a mozgás következtében a mitokondriumok a normálisnál sokkal több oxigént égetnek el. Ennek elkerülhetetlen következményeként reaktív oxigéngyökök keletkeznek. A mozgás fizikai ereje megszakítja a sejthártyát. Az E-vitamin az oxidáns terhelés ellenére lehetővé teszi a megfelelő plazmamembrán regenerálódást, és kordában tartja a helyzetet.

A kutatók a testmozgás hatásait utánozva hidrogén-peroxid segítségével váltották ki a szabadgyökök termelődését, és kimutatták, hogy a vázizomsejtek sérülése csak akkor regenerálódik, ha előzetesen E-vitaminnal kezelik.

A kutatók a következő lépésként az E-vitaminhiányban szenvedő állatokban vizsgálják majd a sejthártya regenerálódását.

További tartalmak vitaminhiány témában

További tartalmak kutatás témában

Aktuális hírek

IR, PCOS, cukorbetegség: itt az új és egyszerűbb vizsgálat

IR, PCOS, cukorbetegség gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. A korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára...

Normális, ha ennyit lesz beteg a gyerekem?

A hűvösebb időjárással együtt járó évszakokban a gyermekek könnyebben betegednek meg, különösen, ha rendszeresen járnak közösségbe. Összefoglaltuk azokat a szempontokat, amelyek alapján...

Menő helyen dolgozol? Szívbeteg leszel!

Nézzük, hogy betegít meg minket a munkahelyünk.

Hogyan kezelhető az arc- és homloküreg-gyulladás?

Az arc- és homloküreg gyulladás kezelésénél fontos meghatározni, hogy vírusos vagy bakteriális, esetleg allergiás eredetű-e a betegség, ez ugyanis szükséges a megfelelő gyógymód megválasztásához....

Tejfehérje érzékeny? Így tudhatja meg!

Ha a tejtől felnőttként tüneteink vannak, akkor tejcukor-érzékenységre gondolunk, ezért a laktózmentes jelzéssel ellátott termékeket keressük. Létezik azonban egy másik lehetőség is, amikor nem a...

Ilyen egy szklerózis multiplexes napja

Gumikesztyűben begombolni egy inget, szivacson vagy békatalppal járni, homályos szemüvegben tájékozódni – ilyen feladatokkal hívta fel a figyelmet a sclerosis multiplex (SM) betegségre a Magyar...

további cikkek >>