Jelenlegi hely

Hirdetés!

Ma már rutin vizsgálat, de vajon hogyan és ki jött rá arra, hogy van a vérnek nyomása és ezt mérni is lehet, méghozzá úgy, ha felpumpáljuk a kart? A vérnyomásmérő feltalálásában egy ló is segédkezett - nézzük az egész történetet az elejéről!

Itt a jövő! Nem csak Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban nem volt erre példa: robottal végeztek el agyműtétet! Hogy hogyan zajlott az agyműtét, kiderül a cikkünkből!

A magyar betegek lehetnek a nyertesei annak, ha a kormány támogatja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet abban, hogy a Brexit miatt éppen átalakuló Európia Gyógyszerügynökség tevékenységéből a korábbinál jóval nagyobb részt tudjon vállalni. 

Az ókori gyógyászat nem csupán tisztán rendelte gyógyítási céllal a bort, hanem gyógyfüvekkel készült gyógyborok formájában is. A középkorban a bor a tisztítatlan vizet helyettesítette. A kórházaknak bort adományoztak gyógyitalként, ahol a bortöltő és a pincemester fontos személy volt. A sebészek egészen a 13. századig bort használtak a fertőtlenítéshez.

Harmadik arcával él idén január óta egy francia férfi, aki a világon elsőként esett át egy második arcátültetésen is.

A regeneratív orvosi eljárások, mint az őssejt-terápia és a génterápia a következő években feje tetejére állítják majd a piacot - áll a Emerald Public Relations cég közleményében. Milyen lehetőséget teremt ez a gyógyíthatatlan betegek számára?

A bélrendszerünk intelligensebb mint hinnénk! Egy nagyon érdekes kutatás látott napvilágot, aminek köszönhetően bemutathatjuk az immunredszer adrenalinját.

Jézus halála orvosi szemmel

A keresztre feszítés az egyik legkegyetlenebb kínzásnak számít, mert lassú és fájdalmas halált okoz. Vajon mi történik a testtel a keresztre feszítés során és tulajdonképpen miben is halt meg Jézus? Orvostörténeti oknyomozás erősebb idegzetűeknek.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc sok részlete közismert, de jóval kevesebbet tudunk arról, hogyan gyógyítottak akkoriban, volt-e patika, milyenek voltak a korabeli kórházak. Nézzük, milyen volt a közegészségügy védőoltás, antibiotikum és fertőtlenítés nélkül.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt meglepően jól megszervezték a tábori kórházakat és a betegápolást, de valójában mi várt azokra a katonákra, akik megsebesültek? Tényleg a puskalövés, kardvágás okozta sebektől kellett a legjobban félniük?