Jelenlegi hely

Hirdetés!

A sok kalcium vagy egészséges vagy nagyon káros

Lehet kalcium és kalcium ugyanaz? Semmiképpen: helytelenül fogyasztva inkább kárt okozunk magunknak - állítja egy tanulmány.

Hirdetés

A kalcium segít a csontok felépítésében. Arról azonban már régóta folyik a vita arról, hogy ebből mennyi szükséges, vagy, hogy a tejben található tejcukor károsítja-e a csontokat. Bizonytalanságból sokan a kalciumot tabletta formájában szedik, de ezek a készítmények egyre inkább kifogásolhatóak.

Egy új tanulmány szerint a kalciumban gazdag étrend pozitív hatást gyakorol a szívre és erekre, míg a tabletta ezeknek akár árthat is.

Amerikai kutatók azt szerették volna tudni, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre a kalciumfelvétel táplálék és tabletta formájában. A kísérlet célja az volt, hogy kiderítsék, a bevitel során megnő-e az arterioszklerózis, vagyis az artériák elmeszesedésének kockázata.

Hosszú távú vizsgálat meglepetésekkel

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói hosszú távú tanulmányuk során 2742, különböző etnikumú, 45 éves vagy idősebb férfit és nőt vizsgáltak. Az egyik csoport speciális étrend útján, a másik csoport táplálék-kiegészítők formájában kapott napi 300-2150 mg kalciumot naponta adagolva. (Az egészséges csontok érdekében felnőtteknek napi 1 000 mg kalcium javasolt.)

Tíz évvel később az eredményt a Journal of the American Heart Association című szakfolyóiratban hozták nyilvánosságra, az eredmény pedig egyértelmű volt. Azoknál a résztvevőknél, akiknél a napi étrendi kalciumbevitel meghaladta az 1400 mg-ot, 27%-kal visszaesett az arterioszklerózis és más szívbetegség, mint azoknál, akik naponta 430 mg-nál kevesebbet kaptak. Egész más volt az eredmény a másik csoportnál, melyben a kalciumforrást a tabletták jelentették: itt 22%-kal gyakoribb volt az arterioszklerózisos megbetegedések száma.

A kalcium az artériákban rakódik le

A tudósok választ kaptak kérdésükre: a kalcium tabletták formájában nem segít a szervezetnek. Elraktározódik  ugyan, de mégsem jut el a csontokig, hogy ott kifejthesse hatását. Mindemellett pedig a kalcium nem távozik a vizelettel, hanem felhalmozódik a szövetekben, és végső esetben nem csak az artéria elmeszesedését okozhatja, hanem a szív és az érrendszer károsodásához is vezethet. A kutatók azt gyanítják, hogy a jelenség hátterében vagy a táplálék-kiegészítők kalciumsói, vagy az áll, hogy a szervezet nem tud megküzdeni egy számára túl nagy dózissal.

Ugyanilyen meglepő volt azonban, hogy mennyire pozitív hatást gyakorol a napi táplálék-alapú kalciumbevitel. „Még egy átlagon felüli mennyiség bevitele is többet használ, mint árt” – mondta Erin Mochos, a tanulmány társszerzője. A tej és tejtermékek mellett egyébként a kalcium megtalálható többek között a brokkoliban, a köményben, a kelkáposztában és a mogyoróban.

Szerző: Lovász Kolos

Forrás: welt.de

http://www.meine-gesundheit.de/schon-kleine-mengen-alkohol-schaedigen-das-herzHirdetés