Hirdetés

Terápia: csontok és ízületek fertőzései, és kezelésük

Átlagos gondolkodásunknak meglepő, hogy a csontokat és ízületeinket és érheti, érintheti fertőző megbetegedés (oszteomielitisz). A csontrendszer normál állapotban ellenáll a fertőzéseknek, de egy sérülés, műtét, idegentest jelenléte, vagy pl. egy protézis beültetése már elegendő lehet, hogy megbontsa a csontrendszer belső egyensúlyát, integritását. Hajlamosíthat erre a művesekezelés vagy az intravénás (i.v.) kábítószerhasználat is.

Csontok és ízületek fertőzései Kiken, és milyen arányban fordulhat elő az oszteomielitisz?

A felnőttkori esetek mintegy 20%-a hematogén, tehát a vér útján terjed a csontok, ízületek felé. USA adatok szerint a gerincet, csigolyákat érő fertőzés aránya 1:450.000 körüli. Az utóbbi években, évtizedben emelkedett, valószínűleg az iv. kábítószerezés okán, a kórházakban pedig a katéter- és egyéb eszközhasználat miatt. Fejlődő országokban gyakoribb.

Milyen oka lehet?

Az oszteomielitiszek mintegy 45-50%-áért a trauma utáni fertőzés felelős. Okként számbajöhet még a keringés zavara (főleg cukorbetegekben), vagy a hematogén úton terjedő fertőzés is. Motorkerékpár-baleset, sportsérülés, beültetett ortopédiai eszköz is felmerülhet. A csontot körülvevő lágyszöveti fertőzés is átterjedhet a csontra ennek okaként sugárterápia, sérülés, bőrfekély, daganatos betegség fordulhat elő.

Milyen tünetekkel jár a csont fertőzése?

Gyerekkorban jellemző a láz, majd a csontfájdalom, duzzanat, mozgási fájdalom. Egyébként pedig a láz, hőemelkedés, rossz közérzet, fáradtságérzés, irritabilitás, duzzanat, helyi fájdalom, melyek viszont normális esetben is előfordulhatnak.

Az oszteomielitisz tályogot is okozhat, és mindezt esetleg csekély tünettel, és akár normál laborlelet mellett.

Ami már igen jellemző, és ez krónikus, idült oszteomielitisz jele, a csontfájdalom és a környező lágyszövetek fertőzései. Fizikális vizsgálatra látható a hegesedés, helyi sebgyógyulási zavar, gyulladásos jelek. A mozgás beszűkül, a végtag deformálódhat.

Diagnosztika és kezelés

A beteg fizikális vizsgálata már meggyőző lehet, ezt kiegészítik néhány képalkotó eljárással, pl. izotópvizsgálat, ill MR-vizsgálat. Mivel ezek egyéb csontbetegségre is utalhatnak, célszerű a mintavétel, és a tenyésztés (vérből, gennyből, ízületi folyadékból, esetleg a csontból).

Ha a fertőzés viszonylag friss, akkor még antibiotikumokkal kezelhető. Ha nem lehet pontosan tudni a kórokozót, akkor Staphylococcus-ellenes antibiotikumot célszerű adni, mivel általában ez okozza a csont-ízületi fertőzéseket. Súlyos fertőzés esetén intravénás antibiotikummal kell kezdeni a kezelést. A később folytatandó gyógyszeradás 4-6 hétig, esetleg több hónapig is tarthat, de akkor már szájon keresztül.

Nem ritka a műtét sem, főként ha a beteg nem reagál az antibiotikum/ok/ra, ha tályog van jelen, vagy a csont mellett az ízület is fertőzött. Szükséges lehet az elhalt szövet eltávolítása, vagy az idegentest, eszköz, protézis kivétele, és a krónikusan fennálló bőrseb ellátása.

Ízületi fertőzések esetén különösen fontos a gyors beavatkozás, mert az ízületeket érintő maradandó károsodás súlyos problémákat okozhat. A fertőzés leggyakrabban a váll, térd, csukló, csípő kézujjak és könyök ízületeiben alakul ki. Fontos tehát a kezelés gyors megkezdése, itt a laborvizsgálat és az ízületi (folyadék) mintavétel adhat jó támpontot, milyen antibiotikum adandó (gombás fertőzés esetén szisztémás gombaellenes kezelés).

Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv, Kerpel: Farmakoterápia

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak ízületi betegségek témában

További tartalmak csontbetegség témában

Aktuális hírek

IR, PCOS, cukorbetegség: itt az új és egyszerűbb vizsgálat

IR, PCOS, cukorbetegség gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. A korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára...

Normális, ha ennyit lesz beteg a gyerekem?

A hűvösebb időjárással együtt járó évszakokban a gyermekek könnyebben betegednek meg, különösen, ha rendszeresen járnak közösségbe. Összefoglaltuk azokat a szempontokat, amelyek alapján...

Hogyan kezelhető az arc- és homloküreg-gyulladás?

Az arc- és homloküreg gyulladás kezelésénél fontos meghatározni, hogy vírusos vagy bakteriális, esetleg allergiás eredetű-e a betegség, ez ugyanis szükséges a megfelelő gyógymód megválasztásához....

Ilyen egy szklerózis multiplexes napja

Gumikesztyűben begombolni egy inget, szivacson vagy békatalppal járni, homályos szemüvegben tájékozódni – ilyen feladatokkal hívta fel a figyelmet a sclerosis multiplex (SM) betegségre a Magyar...

Mi kell a teherbe eséshez?

Nagyon sok nő keseredik el azon, hogy egyszerűen nem sikerül természetes módon teherbe esnie. Próbálkoznak sok dologgal, amik közül jónéhány hatékony is, de először mindenképpen rendbe kell tenni...

Cukor helyett édesítőt: na de melyiket?

Az édesítőszerek elsősorban a cukorbetegek számára jelenthetnek alternatívát a cukor helyett az édes íz kiváltására, de a fogyókúrázóknak, egészséges életmódot folytatóknak is jó alterantíva az...

további cikkek >>