Hirdetés

A kevés gyerekkori alvás következményei

A túl kevés alvás kétszeresére növeli kisgyerekeknél az elhízás kockázatát, valamint növeli az esélyt a szorongás és a depresszió későbbi kialakulására - közölték amerikai kutatók.

A kevés gyerekkori alvás következményei

A túl kevés alvás kétszeresére növeli kisgyerekeknél az elhízás kockázatát, valamint növeli az esélyt a szorongás és a depresszió későbbi kialakulására - közölték amerikai kutatók.

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine amerikai szakfolyóiratban több tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy az elegendő alvásnak széleskörű egészségügyi előnyei vannak.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a keveset alvó felnőttek és nagyobb gyerekek gyakrabban lesznek túlsúlyosak. Elsie Taveras, a Harvard orvosi iskolájának munkatársa és kutatócsoportja most azt mutatta ki, hogy ez már egészen kicsi gyerekekre is érvényes.

A kisdedeknek igen sok alvásra van szükségük, a felmérésbe bevontaknál ez átlagosan napi 12,3 óra volt. Tanulmányukban 915 massachusettsi gyereket vizsgáltak. Azt találták, hogy azok, akik életük első két évében napi 12 óránál kevesebbet aludtak, kétszer nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak hároméves korukra, mint azok a kortársaik, akik 12 óránál többet töltöttek alvással naponta.

A televíziózás tovább rontja a helyzetet. Azoknak a kicsiknek, akik kétéves korukra napi két vagy több órát tévéztek, hároméves korukra nagyobb volt az elhízásra az esélyük. Korábbi kutatások igazolták, hogy az alvásmegvonás egyes hormonok szintjét megváltoztatja, ezáltal éhséget vált ki.

Amint a gyerekszobába bekerül a tévé, számítógép, videojáték, egyre nehezebb elérni a szükséges alvási időt - mondta Taveras.

Egy másik kutatócsoport Alice Gregory vezetésével a Londoni Egyetemen vizsgálta a gyerekkori alváshiány hosszú távú érzelmi következményeit. Összesen 2076, négy és tizenhat év közötti holland gyerek alvási szokásait mérték fel, majd évekkel később, felnőttként kikérdezték őket érzelmi és viselkedési jellegzetességeikről. A tanulmány szerint azok, akik kevesebbet aludtak gyerekként, gyakrabban jeleztek felnőttként szorongást, depressziót, vagy agressziót.

Ausztráliában Valerie Sung és csoportja a parkville-i Királyi Gyermekkórházban 239 figyelemhiányos, hiperaktív gyereket vizsgált. Az öt és tizennyolc év közötti gyerekek 73 százalékának voltak alvásproblémái. Nehezen aludtak el, nem akaródzott ágyba menniük, felkelés után viszont fáradtak voltak.

Azok a figyelemhiányos, hiperaktív gyerekek, akik nem jeleztek alvásproblémákat, jobb életminőségről számoltak be, jobban működtek mindennapjaikban és iskolai eredményük is jobb volt.

Sung azt javasolja a szülőknek, hogy forduljanak orvoshoz, ha gyereküknél alvászavart tapasztalnak, sőt nem kellő fogadtatás esetén akár egy alvásklinikát is keressenek fel.

További tartalmak szorongás témában

További tartalmak elhízás témában

További tartalmak depresszió témában

További tartalmak alvászavar témában

Aktuális hírek

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

további cikkek >>