Hirdetés

Őssejtterápiával -a csonttörések gyógyulásáért!

Az inzulinszerű növekedési faktorral (IGF) kombinált őssejterápia segítheti a csonttörések gyógyulását, ezt mutatták állatkísérletes vizsgálatok eredményei.

Őssejtterápiával -a csonttörések gyógyulásáért!Az USÁ-ban évente mintegy 600 ezer embert érint a csonttörések gyógyulása – mondja Dr. Anna Spagnoli, a University of North Carolina, Chapel Hill egyetemi docense.

- A gond egyre súlyosabb – teszi hozzá – az ún. osteogenesis imperfecta (üvegcsont-betegség) nevű gyermekbetegségben, valamint az időskori csontritkulások esetében. Mindkét korcsoportban a törékeny csontok valóban hamar törnek, akár ismételten is, és nem mindig áll rendelkezésünkre csontpótlás (graft).

A kellő időben nem gyógyuló törések az ún, nem-egyesíthető törések. Állatkísérletben ezt lehet modellezni, az ún. knockout (kiütött) egerekkel, amelyeknek csonttörései nem gyógyulnak. Spagnoli és munkatársai ezen állatokat kezelte IGF-fel "dúsított" őssejtterápiával, csontvelői érett őssejtekkel.

CT vizsgálattal elenőrizve látható volt, hogy a kezelt egerek törései jobban gyógyultak, mint azoké a kontroll állatoké, amelyek nem kaptak kezelést – vagy csak őssejtterápiát. A sejtek csontsejtekké alakultak át, és segítették a törött csontokban lévő sejtek működését, gyorsították a gyógyulást. A képződött új csontok 3-4x erősebbek lettek ily módon.

Spagnoli állítása szerint ez a vizsgálat döntő momentum volt ahhoz, hogy humán vizsgálat is indulhasson, ugyanezzel a célkitűzéssel. A kutató néhány évet prognosztizál arra, hogy ez a módszer bekerülhessen az emberi terápiába.

Megjegyzés: az IGF-hormont jelenleg gyermekkori növekedési zavarok esetén alkalmazzák.

További tartalmak terápia témában

További tartalmak őssejtterápia témában

További tartalmak hormonbetegségek témában

További tartalmak csontbetegség témában

Aktuális hírek

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

Van megoldás a kemoterápia okozta hajhullásra

Már hazánkban is elérhető a hajas fejbőr hidegterápiája, amely segíthet a kemoterápia által kiváltott hajhullás leküzdésében.

további cikkek >>