Hirdetés

Mik azok a biomarkerek?

Ma már a diagnosztikában és a terápiában is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a biomarkerek, vagyis a biológiai jelzőanyagok. Milyen betegségekre világítanak rá és hogyan használják őket?

Mi lehet biomarker?

A biomarker olyan vegyület, amely többek között jelzi egy-egy betegség jelenlétét, ill. annak súlyossági fokát

Biomarker ("biológiai jelzőanyag") lehet bármely olyan anyag, amit kívülről viszünk be a szervezetbe, azzal a céllal, hogy valamilyen szervi működést elemezzünk vele, Ilyen értelemben már egy (régebben is gyakran alkalmazásra került) izotóp is lehet biomarker, hiszen az izotópos vizsgálat egy-egy szerv működéséről ad átfogó képet.

Lehet olyan anyag is biomarker, amelynek jelenléte utal egy betegség meglétére, alappélda, hogy egy adott antitest megléte fertőzésre utal. Kicsit mélyebbre nézve, a biomarker jelzi, hogy valamely fehérjemolekula jelenléte, vagy állapotváltozása pl. egy betegség előrehaladására utal, esetleg arra, hogy a kezelésre mutat-e érzékenységet a betegség.

laboratórium - biomarkerek
A betegség felkutatásához, a további kezeléshez ad további információkat a vizsgálat

A biomarker igen sokféle lehet: (főként szerves) molekulák, enzimek, hormonok, gének által előállított termékek, de lehet valamely speciális sejttípus is. Ha szélesebb értelemben tekintjük, biomarker lehet, hogy egy szövet, szerv, vagy éppen maga szervezet milyen változásokon megy át, hogyan reagál. Egyszerű példa, hogy a láz is voltaképpen biomarkernek tekinthető…, vagy mondjuk a vércukorszint, az összkoleszterin-szint, a vérnyomás, a gyulladást jelző CRP a vérképben stb.

Mit mérhetünk biomarkerekkel?

Molekuláris értelemben véve a biomarker olyan jelző, amelynek segítségével mérhetővé válik: 1. egy betegség előrehaladása 2. egy (gyógyszeres) kezelés hatásossága. Speciális modern biotechnológiai eljárások révén kerülnek előállításra, mint a genomika, proteomika. Igen fontos szerepük van először is a betegségek megelőzésében, ha már kialakult egy kórkép, akkor a diagnosztikában, és természetesen a kezelésben is. A génalapú biomarkerek megléte ma már a modern diagnosztika-terápia elengedhetetlen része.

agydaganat
A prognosztikus biomarker mutatja, vajon használt-e a kezelés

Betegség-biomarkerek

Különbséget kell tenni kétféle biomarker között, az egyik, amely adott betegség kimutatásával kapcsolatos, e fejezet ezt mutatja be, a másik pedig a gyógyszerek kutatásával-fejlesztésével hozható összefüggésbe.

A betegség-biomarker lehet prognosztikus, diagnosztikus, vagy prediktív. Mit jelent ez? A prognosztikus biomarker megmutatja, hogyan alakul, halad előre egy betegség, függetlenül attól, milyen kezelést alkalmaznak. A diagnosztikus biomarker viszont arra utal, hogy fennáll-e egy bizonyos betegség. A prediktív azt jelzi, hogy egy bizonyos kezelés hatásos lehet-e adott betegen. (a következő részben látjuk, hogy a gyógyszer-biomarker viszont egészen konkrétan arra utal, hogy egy bizonyos betegen egy bizonyos gyógyszer hatásos-e, hogy bomlik stb.)

A személyre szabott orvoslás felé?

A klasszikus vérkép-vizsgálat közismert módon, számos paramétert elemez. Sok új biomarker van azonban, amelyek nagyobb hatásfokkal világítanak rá egyes problémákra, betegségelőző állapotokra stb. Korán felismerhetővé válnak így bizonyos betegségek, és időben lehet tenni a megelőzés érdekében. A biomarkerek alkalmazása vezethet el a hőn óhajtott személyre szabott gyógyításhoz (perszonalizált orvoslás), mellyel a fentiek alapján gyakorlatilag egyénenként lehet megállapítani – és beállítani a valóban hatékony kezelési eljárást, terápiát.

A labor-paraméterek világa

Lássunk néhány példát, melyik labor-lelet paraméter mire utal?
• autoantitestek – autoimmun betegség
• rheuma faktor - rheumatoid arthritis
• onkológiai biomarkerek - daganatos betegségek és stádiumaik

rákkutatás
A rákkutatásban nélkülözhetetlenek a biomarkerekek

Az onkológiában, a rákkutatásban és -terápiában alapvető fontosságúvá vált a biomarkerek szerepe. Egy példa csak: a KRAS-gén egyes daganattípusokban. Ha a betegeken kimutatható a "vad" ill. a "mutált" KRAS-gén – utóbbiak jobban fognak reagálni egyes újtípusú daganatellenes szerekre.

Nem érti, mi van a leleten? Kattintson ide!

Miért fontosak a biomarkerek az onkoterápia?

Látni kell, hogy a jelenlegi daganatterápia sajnos, a betegek kisebb lélekszámán bizonyul hatásosnak. Nem beszélve arról, hogy maga a daganat későn kerül diagnosztizálására… Tehát a terápia eleve hátrányosan indul. A biomarkerek segítségével viszont lehetséges lesz a korai felismerés, s ez már eleve javít a terápiás lehetőségeken.

Lehetővé teszi az orvosok számára a személyre szabott onkológiai terápiát: szinte a beteg – és a tumor típusához lehet szabni a kezelési eljárást. Belátható, hogy javulnak a gyógyulási arányok, mellesleg csökkenthetőek a terápiás költségek – és csökkennek a kellemetlen mellékhatások, sokszor súlyos nemvárt gyógyszerhatások.

 

További tartalmak biomarker témában

További tartalmak daganatos betegségek témában

További tartalmak kutatás témában

További tartalmak diagnosztika témában

Aktuális hírek

Mikor és miként szükséges fogamzásgátlót váltani?

A fogamzásgátló módszerek közül a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek, ám érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor célszerű más gyógyszerre váltani. Hogy mikor és hogyan, arról...

Így lesz dús, egészséges a szakállunk!

Szexisnek találják a hölgyek a szakállat? Bizonyos kultúrákban a hatalom, az erő vagy a kifinomultság jelképe, az elmúlt években pedig kifejezetten divatos lett még a fiatalabbak körében is....

Kötelezően a legolcsóbb rákgyógyszert kell választani

Novembertől korlátozzák a daganatellenes gyógyszereket az onkológiákon. Két ugyanolyan hatóanyagú gyógyszer közül az olcsóbbat kell választania az orvosnak. Mit gondolnak erről a bennfentesek?

Állandó orrdugulást okozhat a reflux

Az elhúzódó krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé lett reflux is. Az orrdugulás kezeléséhez ilyen esetben a kiváltó okot, a gyomorsav nyelőcső felé...

Rheumatoid artritisz is okozhat reggeli ízületi merevséget

A mozgásszervi megbetegedések közül a legtöbb és legnagyobb kellemetlenséget a rheumatoid artritisz okozza, mely szinte az egész életre komoly hatással van. Tudjon meg mindent a probléma...

Mennyire fertőző az övsömör?

Az övsömör egy meglepően gyakori, igen fájdalmas fertőző betegség, mely az idegeket, illetve a bőrt érinti, és jellegzetes kiütésekkel jár.  Hátterében ugyanaz a vírus áll, mely a bárányhimlőt is...

további cikkek >>