Jelenlegi hely

Hirdetés

Nemsokára ragtapaszban kapjuk az oltást

Rövid időn belül forradalmasíthatja a tűket egy ragtapaszhoz hasonló mikroszkopikus eszköz, amellyel fájdalommentessé tehetőek a védőoltások, ráadásul így orvosi segítség nélkül is hozzájuthatunk a szükséges vakcinákhoz.

Hirdetés

Az egyik legújabb orvostechnikai találmány egy olyan, mintegy 100, mikroszkopikus méretű és vízben oldódó tűt tartalmazó tapasz, melyet egyszerűen a bőrre kell tenni, akárcsak egy ragtapaszt, és a segítségével könnyen, gyorsan, és teljesen fájdalommentesen kaphatjuk meg az influenza elleni védőoltást

„Ez az úgy találmány teljesen megváltoztathatja a védőoltások beadásának technikáját. Különösen vonzóvá teszi ezt a módszert, hogy akár postán is megrendelhetjük a védőoltást, és saját magunkon is alkalmazhatjuk” - mondta dr. Roderic I. Pettigrew, a National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering nevű intézet igazgatója. „Ráadásul, ez a technológia később akár más betegségek elleni vakcinák beadását is megkönnyítheti.”

Miben más a csodatapasz?

A nagyjából pénzérme méretű tapaszt Mark R. Prausnitz professzor és csapata tervezte, hatékonyságát pedig egy száz felnőttet magában foglaló csoporton vizsgálták. Az önkénteseket véletlenszerűen négy csoportba osztották: az első csoportnak az új tapaszt egy egészségügyi szakember helyezte fel, a második csoportban az önkéntesek saját maguknak tették fel a tapaszt; a harmadik csoportba tartozók hagyományos módszerrel kaptak védőoltást, míg a negyedik csoport a mikrotűs tapaszhoz hasonló eszközt kapott, ám az nem tartalmazott hatóanyagot.

tapasz
Injekció helyett ragtapasz

 A vizsgálatot vezető szakemberek, dr. Nadine Rouphael és dr. Mark J. Mulligan úgy találták, hogy a mikrotűs módszer biztonságos, a részt vevők nem jelentettek semmilyen komolyabb mellékhatást. Néhány önkéntes némi bőrpírról és enyhébb viszketésről számolt be a tapasz helyén, de ezek a tünetek két-három napon belül elmúltak. 

Megfizethető és fájdalommentes megoldás

„Ezek a mikrotűk mindössze olyan hosszúak, hogy behatoljanak a bőrünkbe. Tulajdonképpen a bőrünk is az immunrendszer része, így képes felfedezni a kórokozókat és megfelelő immunválasszal reagálni ezekre” - mondta Prausnitz. 

„A tapaszt olyan ragasztó rögzíti a bőrhöz, mint a ragtapaszokat, a felhelyezése után néhány perccel, a tűk, miután elvégezték a feladatukat, egyszerűen felszívódnak. A tapasz pedig lehúzható a bőrről és egyszerűen kidobható. A tapaszokat ráadásul egy évig hűtés nélkül is lehet tárolni.”

Tudja hogyan működnek a védőoltások? Kattintson! (videóval)

A vizsgálat során az önkéntesektől vért is vettek, hogy annak elemzésével megállapítsák, milyen reakciót adott a szervezet a védőoltásra. Nem találtak különbséget a tapaszt alkalmazók és a hagyományos injekciót kapók válaszreakciói között. A tapaszt kipróbálok mintegy 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy ezt a módszer szívesebben alkalmazná, mint az injekciót. 

A szakemberek szerint ez az új módszer teljesen megváltoztathatja a védőoltásokkal kapcsolatos gyakorlatot. Bár a tapasz előállításának költsége nagyjából annyi, mint egy előre töltött fecskendőé, azonban az, hogy laikusok is alkalmazhatják anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulniuk, jelentős költségcsökkenéssel járhat együtt. 

Forrás: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673617305755Hirdetés