Hirdetés

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Az endorfin az agyunkban termelődő anyag, mely eredetileg a fájdalmat hivatott csökkenteni. Amint testedet fájdalom éri, az agy azonnal elkezdi termelni. Ezért lehetséges az, hogy ha valaki kiemelkedően nagy fájdalmat érez, egy idő után eufórikus, sokkos állapotba kerül.

A stressz már mindennapi folyamattá válik a szervezetükben így nagyon könnyen elveszíthetjük türelmünket és nagyon nehezen találunk olyan pillanatot, ami nem idegességgel, feszültséggel telik.

A szerotonin nagy befolyást gyakorol a higgadtságra, a derűre, a lelki nyugalomra. Továbbá abban is közreműködik, hogy minden este nyugodtan elaludjunk. A lelkiállapot és a szerotonin szint között állandó a kölcsönhatás. A stressz, a bosszúság miatt hamar csökken a termelése, és elfogy a derűnk, lelkesedésünk.

Testi örömök

Köztudott, hogy a legnagyobb eufórikus érzést a szex hozza elő szervezetünkben.

Az rendszeres sportolás nagyon jó hatással van hormonjainkra. A megerőltető futás mellett az úszás, gyaloglás, a tenisz vagy egy kardio-edzés is hasonló eredményt hozhat.

A holtponton termelődő endorfin elmossa a fáradtságot, a teljesítmény fokozódik, a változás az agyban is érezhető, a hatás pedig az edzés után még órákig tart.

Nagy adag endorfin-fröccs árasztja el egész testünket szeretkezés és orgazmus alkalmával. Összehasonlításként, kb. egy teljes órát kell futnunk ahhoz, hogy hasonló mértékű emelkedést érjünk el, ráadásul ezúton párkapcsolatunkat is ápolhatjuk, erősíthetjük.

Csoportos vidámság

Nagy hatással lehet a szervezetünkre, ha rendszeresen megajándékozzunk önmagunkat különféle programokkal, kirándulásokkal, családi rendezvényekkel. Olyan kedvteléseket találjunk, ami egy kis pluszt visz a mindennapjainkban.

Egy kis vidámság, jókedv és nevetés ugyancsak emeli endorfin-szintünket, ráadásul még az immunműködést is stimulálja, tehát egyenesen gyógyító hatású. Keressük hát vidám emberek társaságát, a mindennapokban inkább a mulatságos, mint a bosszantó dolgokra koncentráljunk.

Mámoros boldogtalanság

Spanyol kutatók szerint az endorfinhiány örökölhető - így az alkoholizmus egyik genetikai hajlamosító tényezőjeként szerepelhet. Ezt bizonyítja, hogy alkoholista szülők gyerekeinél, az átlagosnál jóval alacsonyabb béta-endorfin szintet mértek.

Ha az alacsony szinttel rendelkezők hozzászoknak egy külsőleg bevitt szer (pl. alkohol) jelenlétéhez, akkor a saját termelésük leállását követően rendkívül hamar kialakulhat a függőség.

Ha olykor felöntünk a garatra nem jelenthet problémát, ám ha csupán az alkoholtól függ, hogy el tudjuk-e engedni magunkat és önfeledten szórakozzunk, akkor az már komoly probléma.

A folyamatos alkoholittas mámoros érzés helyett tehát inkább törekedjünk a nem túl gyakori italkóstolgatásra, lehetőleg társaságban és nagy felszabadult nevetésekkel fűszerezve.

 

További tartalmak szenvedélybetegség témában

További tartalmak szexuális egészség témában

További tartalmak alkoholizmus témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak pszichológia témában

Aktuális hírek

Mikor és miként szükséges fogamzásgátlót váltani?

A fogamzásgátló módszerek közül a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek, ám érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor célszerű más gyógyszerre váltani. Hogy mikor és hogyan, arról...

Így lesz dús, egészséges a szakállunk!

Szexisnek találják a hölgyek a szakállat? Bizonyos kultúrákban a hatalom, az erő vagy a kifinomultság jelképe, az elmúlt években pedig kifejezetten divatos lett még a fiatalabbak körében is....

Kötelezően a legolcsóbb rákgyógyszert kell választani

Novembertől korlátozzák a daganatellenes gyógyszereket az onkológiákon. Két ugyanolyan hatóanyagú gyógyszer közül az olcsóbbat kell választania az orvosnak. Mit gondolnak erről a bennfentesek?

Állandó orrdugulást okozhat a reflux

Az elhúzódó krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé lett reflux is. Az orrdugulás kezeléséhez ilyen esetben a kiváltó okot, a gyomorsav nyelőcső felé...

Rheumatoid artritisz is okozhat reggeli ízületi merevséget

A mozgásszervi megbetegedések közül a legtöbb és legnagyobb kellemetlenséget a rheumatoid artritisz okozza, mely szinte az egész életre komoly hatással van. Tudjon meg mindent a probléma...

Mennyire fertőző az övsömör?

Az övsömör egy meglepően gyakori, igen fájdalmas fertőző betegség, mely az idegeket, illetve a bőrt érinti, és jellegzetes kiütésekkel jár.  Hátterében ugyanaz a vírus áll, mely a bárányhimlőt is...

további cikkek >>