Hirdetés

Osteomyelosclerosis

Ismeretlen eredetű, a csontvelőt érintő súlyos megbetegedés. Jelenleg még nem gyógyítható, ám a terápia sokat javíthat a beteg életminőségén. Aránylag ritka betegség, a betegek nagy része 55-60 év feletti, kissé gyakoribb a férfiak körében. Általában lappangva kezdődik, a tünetek lassan alakulnak ki. Osteomyelosclerosis esetén a csontvelő elkötőszövetesedik (fibrózis), a vérképző őssejtek helyét pedig rostos szövet foglalja el, így azok kiszorulnak a helyükről. Vérsejtekre azonban szüksége van a szervezetnek, ezért azok termelését a lép és a máj veszi át. Ezen szervek ennek következtében óriási méretűvé nőnek, és - mivel a vér sejtes elemei normális esetben nem itt termelődnek - a máj illetve a lép nem is tudja ezt a funkciót tökéletesen ellátni, a vörösvérsejtek, vérlemezkék és fehérvérsejtek száma pedig lecsökken.

Osteomyelosclerosis

Az osteomyelosclerosis tünetei


Mivel a vörösvértestek száma alacsony, vérszegénység (anémia) jön létre. Korai tünet lehet a hőemelkedés vagy láz, az éjszakai izzadás, a fogyás, a fokozott fáradékonyság, nehézlégzés illetve a bal bordaív alatti - főleg az étkezést követő - nyomásérzékenység is a lépmegnagyobbodás miatt.

Kezdetben ritkán, majd egyre gyakrabban lép fel csontfájdalom. Előrehaladottabb esetben a vérlemezkeszám csökkenése miatt vérzés, az alacsony fehérvérsejtszám miatt fertőzések jelentkezhetnek. Mivel a májban is vérképzés zajlik, ezért annak szerkezete átépül, korábbi funkcióit nem tudja megfelelően ellátni, ezért haskörfogat-növekedés alakul ki. A nyelőcső és a gyomor falában értágulatok alakulnak ki.

Az osteomyelosclerosis diagnózisa


A diagnózis felállítását segítik a csontvelő-elégtelenségre utaló tünetek - vérszegénység, vérzés, fertőzések-, a lépmegnagyobbodás és a laboratóriumi eltérések. A csontvelő- fibrózis igazolásához azonban csontvelő mintavétel (biopszia), és a minta szövettani mikroszkópos vizsgálata szükséges, amely kimutatja a rostok fölszaporodását, és azt, hogy a sejtek helyét kötőszövet foglalta el. A csontvelő-biopszia kissé kellemetlen beavatkozás, azonban e nélkül nem állítható fel a biztos diagnózis.

Az osteomyelosclerosis kezelése


Olyan terápia, amely meggyógyítaná ezt a betegséget, jelenleg nem ismert. A kezelés célja a beteg életminőségének javítása, tüneteinek enyhítése. A vérszegénységet vérpótlással, transzfúzió adásával lehet mérsékelni. Ha a lép nagy mérete miatt kifejezetten fájdalmassá válik, akkor annak besugárzására vagy kivételére is sor kerülhet. Fiatalabb betegeknél a csontvelő-átültetés is szóba jön.

Az osteomyelosclerosis kimenetele


Lassan rosszabbodik: a csontvelő-elégtelenség fokozódásával a vérszegénység és vérzékenység súlyosbodik. A betegség átlagos túlélése 5 év.


(forrás: Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban, emedicine.com)

További tartalmak terápia témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak vérképzőszervi betegségek témában

További tartalmak csontbetegség témában

Aktuális hírek

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

Van megoldás a kemoterápia okozta hajhullásra

Már hazánkban is elérhető a hajas fejbőr hidegterápiája, amely segíthet a kemoterápia által kiváltott hajhullás leküzdésében.

további cikkek >>