Hirdetés

Tanuljuk meg a helyes testtartást!

Sajnos, már fiatalon is okozhat a túlsúly és a hanyag testtartás porckorong elváltozást - egyáltalán nem mindegy, milyen a tartásunk!

A testtartási hiba már a serdülőknél megfigyelhető - nagyjából minden ötödik fiatalnak, aki még a nagykorúságot sem érte el, rossz a tartása. Legfontosabb a helyes testtartás elsajátítása lenne, elszomorítóan sokan járkálnak ugyanis görbén, bukottan vagy természetellenesen hátra hajolva. Ahogy pedig idősödünk, a hát- és derék fájdalmakban mutatkozik meg, mit is tettünk magunkkal.

Nem véletlen, hogy a felnőtt lakosság nagy részének fáj a háta - közel 80 százalékuk szenved a problémától, amely nagy szerepet játszik a korai nyugdíjazásban is. A gerincünkre és a vele együttműködő, tartó mechanizmusok egészségi állapotára nagy hangsúlyt kell fektetnünk, már fiatalon!

A gerincünk azért rugalmas, mert az erőt, amely a porckorongokra hat, felfogja a porckorongokban levő, zselatinszerű anyag. Ahogy azonban idősödünk, úgy veszít rugalmasságából. Ha sportolunk, az külön megpróbáltatást jelent számára, ezért ügyeljünk rá, milyen testtartással végezzük a gyakorlatokat, különös tekintettel a súlyzóval való edzésekre. Ha nem helyesen terheljük ugyanis, a porckorongokra egyoldalú terhelés jut, amely sérvszerű kiboltosodást okoz - nyomás nehezedik a gerincvelőben futó idegekre. A porckorongsérvet pedig sok esetben csak operációval lehet orvosolni.

A gerinc stabilitása annak köszönhető, hogy azt a csigolyatestek biztosítják. A rugalmasság a közöttük elhelyezkedő porckorongok miatt van. Ha a gerinc állapota egészséges, a többszörösen görbült vázat erősítik az izmok és szalagok, így lehetővé téve az egyenes testtartásunkat. Ennek köszönhetjük a testünk stabilitását és mozgékonyságát. A helyes testtartással a gerinccsatornában futó gerincvelőt, idegeket is védjük.

Ezért nagyon fontos tehát, hogy már fiatalon is helyesen tartsuk magunkat. Nemcsak a hanyag tartás, a túlsúly is nagy problémákat okozhat. A testtartás akkor helyes, ha megfelelő az izom-ízületi egyensúly. A megfelelő egyensúlyi állapot azt jelenti, hogy az izmok ideális ereje és nyúlékonysága megvan. Ha felborul ez az állapot, egyes izmok elgyengülnek, mások pedig lerövidülnek.

Hogyan tartsuk magunkat helyesen?

Amikor a gravitáció ellen „kitoljuk” magunkat a talajból, már az is nyújtásnak tekinthető. Csak megfelelő testtartás mellett tud az izomzat harmonikusan működni. Az alátámasztás három pontos: a nagyujj-kisujj-sarok háromszögén állunk, a lábak párhuzamosak, és a csípőcsont, vagyis az ülőgumó szélességében helyezkednek el. Az alátámasztáson megfelelően kell eloszlania a testsúlynak - ez nem véletlen van kihangsúlyozva, hiszen akadnak, akiknél nem ez történik: inkább a lábfej külső vagy belső élére, sarkokra és a lábujjra terhelnek, ami nem helyes.

A gerincet tehermentesíteni kell, nem terhelni. A gerincet felhúzzuk, a vállat pedig nem engedjük feljönni vele együtt. Csúsztassuk le a lapockánkat a hátunkon. A medence pontos tartása is fontos: ha ugyanis előre, vagy hátra esik, a derék terhelődhet túl. A medence első és hátsó pontjának egy vonalban kell lennie. A bordát és a medencét pedig össze kell kapcsolnunk, mivel a legkevésbé az ágyéki csigolyák vannak védve.

Vannak, akiknek az egyenesen tartott fej is problémát okoz. Amennyiben valakinél az első szakasz terhelt, előreesnek a vállai, és a fej helytelenül, kissé előrefelé mutat. A fejet vissza kell hozni a súlyvonalba. A lapockákat lecsúsztatjuk, a mellkast megnyitjuk, a fejet a gerinc fölé húzzuk vissza. Mivel a gerincnek egyenesnek kell lennie, és a fej ennek a folytatása, logikus, hogy a fejnek is ugyanebben a vonalban kell elhelyezkednie. A fej beállítása az előrenéző tekintettel lehetséges. Majd, ha a helyes álló testhelyzet kialakítása már megvan, ezt a pozíciót alkalmazzuk minden testhelyzetre, a fekvőre és az ülőre is.

 

További tartalmak testmozgás témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak mozgásszervi betegség témában

Aktuális hírek

IR, PCOS, cukorbetegség: itt az új és egyszerűbb vizsgálat

IR, PCOS, cukorbetegség gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. A korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára...

Normális, ha ennyit lesz beteg a gyerekem?

A hűvösebb időjárással együtt járó évszakokban a gyermekek könnyebben betegednek meg, különösen, ha rendszeresen járnak közösségbe. Összefoglaltuk azokat a szempontokat, amelyek alapján...

Hogyan kezelhető az arc- és homloküreg-gyulladás?

Az arc- és homloküreg gyulladás kezelésénél fontos meghatározni, hogy vírusos vagy bakteriális, esetleg allergiás eredetű-e a betegség, ez ugyanis szükséges a megfelelő gyógymód megválasztásához....

Ilyen egy szklerózis multiplexes napja

Gumikesztyűben begombolni egy inget, szivacson vagy békatalppal járni, homályos szemüvegben tájékozódni – ilyen feladatokkal hívta fel a figyelmet a sclerosis multiplex (SM) betegségre a Magyar...

Mi kell a teherbe eséshez?

Nagyon sok nő keseredik el azon, hogy egyszerűen nem sikerül természetes módon teherbe esnie. Próbálkoznak sok dologgal, amik közül jónéhány hatékony is, de először mindenképpen rendbe kell tenni...

Cukor helyett édesítőt: na de melyiket?

Az édesítőszerek elsősorban a cukorbetegek számára jelenthetnek alternatívát a cukor helyett az édes íz kiváltására, de a fogyókúrázóknak, egészséges életmódot folytatóknak is jó alterantíva az...

további cikkek >>