Hirdetés
PHARMINDEX
Tisztelt Doktorúr/nő!
Másfél éve műtöttek agyi aneurysmaval, 2 db volt az adott érszakaszon, elég rossz állapotban, de sikeresen elzárták, azt az érszakaszt is, ahol volt. A műtét után/közben komplikáció volt, vérrög alakult ki, elzárt egy eret. Ez miatt a bal oldalam bénult. Szerencsére gyorsan regenerálódtam, azóta minden rendben van, néha egy egy migrént leszámítva. Kontroll érfestésen minden rendben volt, se szűkület, se további tágulat nincs, többször nem is kell mennem.
A kérdésem, hogy biztonsággal vállalhatok e terhességet? Jelenleg 6 hetes terhes vagyok, és aggódom, nehogy bajom essen. Nőgyógyászom azt mondta, hogy programozott császármetszés lesz. Kihordhatom a babát biztonsággal? (vérnyomásom rendben, cukros nem vagyok). Köszönöm szépen a válaszát!
Tisztelt Kérdező!
A természetes úton, a hüvelyen át történő szülés közben kialakuló fokozott agynyomás Ön esetében elkerülendő hatását fogja a császármetszés kikerülni. Amennyiben a nőgyógyásza által megjelölt időközönként megtörténnek a terhesség alatt szükséges vizsgálatok, és nem tapasztalnak olyan változást sem Önnél, sem a magzatnál, ami a terhesség megszakítását indokolná, kihordhatja terhességét fokozott szakorvosi felügyelet mellett. Mindenben tartsa be nőgyógyásza tanácsait, és tájékoztassa a legapróbb észlelt változásról is a terhesség teljes ideje alatt!
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktorúr/nő!
Másfél éve műtöttek agyi aneurysmaval, 2 db volt az adott érszakaszon, elég rossz állapotban, de sikeresen elzárták, azt az érszakaszt is, ahol volt. A műtét után/közben komplikáció volt, vérrög alakult ki, elzárt egy eret. Ez miatt a bal oldalam bénult. Szerencsére gyorsan regenerálódtam, azóta minden rendben van, néha egy egy migrént leszámítva. Kontroll érfestésen minden rendben volt, se szűkület, se további tágulat nincs, többször nem is kell mennem.
A kérdésem, hogy biztonsággal vállalhatok e terhességet? Jelenleg 6 hetes terhes vagyok, és aggódom, nehogy bajom essen. Nőgyógyászom azt mondta, hogy programozott császármetszés lesz. Kihordhatom a babát biztonsággal? (vérnyomásom rendben, cukros nem vagyok). Köszönöm szépen a válaszát!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A természetes úton, a hüvelyen át történő szülés közben kialakuló fokozott agynyomás Ön esetében elkerülendő hatását fogja a császármetszés kikerülni. Amennyiben a nőgyógyásza által megjelölt időközönként megtörténnek a terhesség alatt szükséges vizsgálatok, és nem tapasztalnak olyan változást sem Önnél, sem a magzatnál, ami a terhesség megszakítását indokolná, kihordhatja terhességét fokozott szakorvosi felügyelet mellett. Mindenben tartsa be nőgyógyásza tanácsait, és tájékoztassa a legapróbb észlelt változásról is a terhesség teljes ideje alatt!
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Kérdés:
Kedves Doktornő/Úr!
40 éves nő vagyok, kb. 3 hete vettem észre, hogy a bal mellemben időnként - napi 5-6x - szúró jellegű fájdalom jelentkezik, ami a mellbimbóba sugárzik.
Nem tapintottam ki csomót, nincs váladékozás, sem behúzódás stb.
A bal mellem belső része nyomásra kicsit érzékeny. (Ez a fájdalom nem köthető a PMS-hez, teljesen más jellegű.)
Mi okozhatja ezt a fájdalmat?
Válasz:
Hormonális változások állhatnak a panaszai mögött, az emlő vizsgálata, UH, mammográfia, laborvizsgálat segítséget nyújt.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
5 hetes terhes vagyok, a 4. héten, amikor kiderült a teszt alapján, hogy kismama vagyok, akkor még a régi nadrágjaimat hordtam, és észrevettem, hogy nyomja a hasam, és meg is fájdult, sokszor hiába gomboltam ki, ráadásul ülő munkát végzek.
A túl szoros nadrág így az elején okozhatott valami gondot a babánál? Jövő héten megyek az első UH vizsgálatra, akkor mindenképpen beszélek az orvosommal. Csak nagyon bánt, hogy lehet bajt csináltam.
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A terhesség harmadik hónapjának a végéig a fejlődő magzat nem éri el a 10 cm-t, azonban a méh és környékének folyamatosan megfelelő vérellátását biztosítani kell, ezért szűk ruha viselése kerülendő. Emellett a megfelelő oxigénellátás érdekében naponta sétáljon is, kerülje a szennyezett levegőjű helyeket ill. a meredek utakat, azonban a minimális és rendszeres, nem megerőltető mozgás segíti mind a magzat egészséges fejlődését és az Ön kielégítő közérzetének megtartását is.
Mindemellett azonban tájékoztassa nőgyógyászát az említett fájdalmáról! Minden szükséges vizsgálatot el fog végezni a kolléga. Terhességének ideje alatt érdemes naplót vezetnie közérzete alakulásáról, amelynek esetleges rosszabbodása esetén azonnal tájékoztassa nőgyógyászát a megfelelő szakvélemény érdekében!
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Fogamzásgátló tablettát szedek körülbelül 4 éve. Most viszont olyan problémám akadt, hogy otthon felejtettem a gyógyszerem. (Budapesten tanulok, így legkésőbb csütörtökön tudnék hazamenni érte.) Tegnap, vagyis vasárnap kellett volna az új levelet elkezdenem. Mi a teendő ebben az esetben?
Köszönettel
Válasz:
Az Ön által szedett készítmény kétféle hormonszármazékot tartalmaz, egy ösztrogénhatású hatóanyagot, az etinilösztradiolt és egy gesztagén típusút, a levonorgesztrelt. Ezek a hormonhatású anyagok meggátolják a petefészekben a peték havi érését, hatásukra sűrűbbé válik a méhnyakat borító nyákréteg, amely megnehezíti a spermiumok (hímivarsejtek) számára a petesejt elérését, továbbá megváltoztatják a méhnyálkahártya tulajdonságait, amelyek következtében csökken a megtermékenyített petesejt beágyazódásának valószínűsége.
Az Ön jelen helyzetében azt javaslom, hogy ebben a hónapban hagyja ki a fogamzásgátló szedését és a következő hónapban folytassa előírásszerűen az akkori menstruációs ciklusa után. Mindenképpen keresse fel nőgyógyászát a következő napokban annak eldöntésére, hogy az Ön esetében mennyi idő szükséges a védettségi állapot ismételt eléréséhez a fogamzásgátló ismételt szedésének elkezdése után.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Kérdés:
Jó Napot!
2 hete jobb oldali petefészek eltávolításom volt, mert a petefészkem ciszták csavarodása miatt elhalt. Azóta itthon vagyok, az egyik sebem sajnos begyulladt, és napokig gennyedzett is. Most már egészen jól vagyok, könnyen mozgok, és a sebek is szépen gyógyulnak. Viszont a műtét óta nagyon nehezen alszom el, napközben folyamatosan fáradt vagyok, éjjel keveset alszom, nincs étvágyam, folyamatosan letört vagyok és erőtlen. 20 éves vagyok, a szüleim aggódnak, hogy esetleg depressziós lettem. Még 2 hét, mire megtudjuk a szövettan eredményét, amiatt izgulok egy kicsit, és a műtét sem viselt meg annyira lelkileg.
Igazából nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne-e ezzel orvoshoz fordulni? Vagy majd elmúlik? Lehetek egyáltalán műtét miatt depressziós?
Köszönettel.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Úgy gondolom, panaszai nem utalnak depresszióra, csak a műtét miatti legyengülésre, a seb begyulladása miatti aggódásra. Szövettani eredménye várhatóan nem mutat komoly eltérést, így azzal, hogy eltelik egy kis idő, megnyugszik és visszatér a régi energia.
Üdvözlettel: Dr. Szemerédi László, belgyógyász, kardiológus, háziorvos
Szakértő:
Kérdés:
20 éves vagyok, tavaly novemberben műtöttek endometriózissal. A legutóbbi orvosi leletemen az szerepel, hogy a bal, műtött ovariumban bevérzett sárgatest található. A menstruációm a vizsgálatot megelőző napon múlt el. Mit jelenthet a bevérzett sárgatest jelenléte?
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Sárgatest (corpus luteum) minden peteérést és kilökődést követően kialakul a petefészekben a megrepedt tüsző helyén. Ez egy hormont (progeszteront) termelő szerv, amelynek fontos szerepe van a megtermékenyült pete beágyazódásában, a terhességi nyálkahártya létrehozásában. Ha nincs megtermékenyülés, a peteérés után a sárgatest elsorvad és kilökődik. Ha vér vagy folyadék halmozódik fel benne, sárgatest cisztáról beszélünk. Ha nincs megtermékenyülés, akkor a sárgatest két héttel a kialakulása után elsorvad. A bevérzés miatt nem tud elegendő progeszteront termelni, ami a teherbeesést megnehezíti és nehezebben is szívódik fel. A kialakult ciszták ártalmatlanok, az esetek túlnyomó többségében nyom nélkül felszívódnak.
Szakértő:
Kérdés:
Azért írok, mert eddig mindig rendszeres volt a menstruáciom (5 éve), most azonban utoljára január 9-én jött meg és akkor is gyengébb volt a szokottnál, kezdek nagyon aggódni. Mostanában nőtt a súlyom, de ezen felül semmi nem valtozott az előzőekhez képest. Miért lehet ez? Mit tudnék tenni? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A leírtak alapján Ön klimax előtti állapotban van, bár nem írta meg az életkorát, de a tünetek erre utalnak. Az ösztrogén nevű hormon természetes folyamat általi csökkenéséből adódnak a tapasztalt változások, mely változással járó kellemetlen állapotok kezelhetők, a panaszok enyhíthetők. Léteznek kimondottan ennek az élettani időszaknak a felmerülő gondjaival foglalkozó nőgyógyász szakorvosok. Háziorvosa tudni fogja, kihez, hova forduljon az életkor változásával természetesen felmerülő panaszaival, de nőgyógyászát közvetlenül is felkeresheti.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Kérdés:
Kedves Doktor Úr/Doktor Nő!
21 éves nő vagyok. Az lenne a problémám, hogy 4 éve vagyunk együtt a párommal, még is a kezdetek óta nem élvezem a szexet vele és nem tudom mi az oka. Én boldoggá szeretném őt tenni, de őt nagyon zavarja az, hogy nem élvezem a szexet és a csókolózást sem. Én sosem próbáltam még meg magamnak élvezetet okozni, ez lehet probléma? Próbálkoztunk már mandzsettát is használni, de nem volt másabb. Ha az ujjával izgat akkor a kelleténél is jobban folyok, az ujjával élvezem is! Viszont a G pontom nekem rettentő érzékeny, azt nem bírom, ha ott csinálja. Inkább kellemetlenebb érzés, mint jó. Szexnél is ugyanúgy folyok, de egyszerűen nem élvezem. Nem érzek semmit sem, pedig szeretném, ha minden rendben lenne köztünk, mert félek, hogy így vége szakad a kapcsolatunknak egyszer. Neki ugyanúgy feláll mindig, viszont az utóbbi időben már nagyon hamar elélvez, gondolom lelki okok miatt, mert megviseli, hogy nekem nem jó. Különböző pózokat is kipróbáltunk már, de minddel ugyanaz volt a helyzet, változatlan. Olvastam, hogy fertőzések is lehetnek az okai, de voltam nőgyógyásznál és nincsen semmi bajom. Mit tudnék tenni, hogy jobban tudjam élvezni a szexet? Ha esetleg az lenne a probléma, hogy nem kívánnám, mert úgy is tudom, hogy nem lenne élvezetes a szex, akkor hogyan érhetnénk el, hogy újra megkívánjam őt? Sportoljak, vagy csináljak nemi edzést, az használna? Egyszerűen szeretném, ha működne…
Kérem segítsen!
Üdvözlettel
Válasz:
A szexuális vágy hiánya vagy annak elvesztésének problémája férfiakat és nőket egyaránt érintheti, kortól függetlenül. Élettanilag a frigiditást, azaz a csökkent szexuális vágyat nem okozza konkrétan semmi. A szexuáis vágy fogyatkozásáról általánosságban persze azt el lehet mondani, hogy férfiak esetében ennek csökkenése 30 éves kortól kezdődően folyamatosan tapasztalható, és ez az életkörülmények függvényében felerősödhet a későbbiekben.
Nők esetében jellemzően 25 és 35 éves kor között van egy enyhe lejtő ezen a területen.
Az Ön esetében a szexuális vágy elvesztését vagy annak hiányát tapasztaljuk. Viszont csak akkor beszélhetünk konkrétan frigiditásról, ha mindez elsődleges probléma. Azaz, ha a vágy hiánya nem másodlagosan, egyéb szexuális nehézség következtében - például merevedési zavar vagy fájdalmas közösülés, esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatásaként - alakul ki.
A jelenséget szakemberek e szó pejoratív értelmezése miatt nem is frigiditásnak, hanem inkább csökkent, azaz hipoaktív szexuális vágyzavarnak nevezik. Megkülönböztetjük továbbá azokat a csökkent vággyal járó eseteket, amelyeknek a hátterében súlyosabb probléma, például klinikai depresszió vagy bipoláris zavar áll.
Javaslom tehát, hogy keressen fel egy pszichológust a lehetséges lelki okok pontos felmérése érdekében. A jelenség hátterében jellemzően hangulati zavarok, depresszió és egyéb pszichés problémák állhatnak. Ezek azonban nem klinikai szintű, kórházi kezelést igénylő gondok, hanem olyanok, amelyek inkább csak lehangoltságot okoznak.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

Oldalak

Aktuális hírek

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

további cikkek >>