Hirdetés

COPD

PHARMINDEX
7 éve hagytam el a dohányzást, 2 éve diagnosztizáltak COPD-vel. A dr-nő ......-t írt fel, azóta is inhalálok - ám egyre gyakrabban merevgörcs fogja meg a különböző testrészeim, és mintha a befújás sem lenne olyan nagy segítség. Önök szerint van jobb gyógyszer ennél? Bár ez is elég sokba kerül - a nyugdíjból. Tisztelettel!
Tisztelt Kérdező!
Hogy egy gyógyszer rossz, jó vagy jobb, mindig az adott páciens állapota és egyedi jellemzői döntik el. Az Ön kérdését csak az Önt kezelő tüdőgyógyász szakorvos tudja megítélni. Forduljon hozzá bizalommal, bátran számoljon be a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól!
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
7 éve hagytam el a dohányzást, 2 éve diagnosztizáltak COPD-vel. A dr-nő ......-t írt fel, azóta is inhalálok - ám egyre gyakrabban merevgörcs fogja meg a különböző testrészeim, és mintha a befújás sem lenne olyan nagy segítség. Önök szerint van jobb gyógyszer ennél? Bár ez is elég sokba kerül - a nyugdíjból. Tisztelettel!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Hogy egy gyógyszer rossz, jó vagy jobb, mindig az adott páciens állapota és egyedi jellemzői döntik el. Az Ön kérdését csak az Önt kezelő tüdőgyógyász szakorvos tudja megítélni. Forduljon hozzá bizalommal, bátran számoljon be a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól!
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
HPV gyanúval diagnosztizáltak, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szedhetek-e fogamzásgátlót.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletta szedését mindenképpen érdemes folytatni HPV törzsek jelenléte esetén is, és a szűrést fél évente kellene megismételni. Tanácsolnám ugyanakkor a partner kivizsgálását is ebben az esetben. Gumi óvszer használata feltétlenül célszerű az Önök esetében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Fogfájásra klindamycin tartalmú gyógyszert írtak fel, 3x1, tehát 5 napig szedtem. A gyógyszerész javasolt mellé Enterolt, ezt is napi egyszer szedtem. Nem tudom az antibiotikum befejezése után érdemes-e ezt végig szedni, napi 1 adaggal. Továbbá az antibiotikum utolsó napján már hasmenéses széklet jelentkezett, majd utána következő nap egyértelmű hasmenés. Egyébként is gyakrabban volt hasmenésem, amit említettem is a háziorvosomnak, de mivel a laboromban minden rendben volt azt mondta, nagy baj nem lehet. Jelenleg költözés előtt és háziorvos-váltás előtt állok, egy hónapig nem igazán tudnék elmenni orvoshoz. Mikor lenne érdemes a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulni? Esetleg érdemes tényleg az Enterolt szedni akár tovább is, vagy néha Imodiumot, ha jelentkeznek a tünete? Elmúlik ez vagy okozhatott tartósabb problémát?
Köszönöm előre is válaszát!
Válasz:
A fogszövetbe a klindamicin jól behatol, ezért kapta ezt az antibiotikumot, amely azonban a bélflórát károsítja hasmenést okozva. Ezért kell az antibiotikum kezelés alatt Enterolt szednie, amely felnőttek és gyermekek heveny hasmenésének kiegészítő kezelése.
Az Enterol 250 mg belsőleges por képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Emellett kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben. Addig érdemes szedni, amíg az antibiotikum kezelés tart. A hasmenés megmaradása esetén annak csillapítására hatékony az Imodium, melyet orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Krónikus, tartós hasmenés esetén az Imodium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, lehetséges, hogy szakorvosi kivizsgálás is szükséges az Ön esetében. Aktiv szén (Carbo activatus) szükség esetére mindig legyen Önnél, különösen a fizikai megterheléssel járó költözködés tevékenységei alatt. Az esetleges alapproblémát nem oldja meg, ahhoz alaposabb orvosi kivizsgálás, döntés kell majd, de aktuálisan fel tudja szívni a meg nem kötés esetén azonnal kiürülésre kerülő salakot-hasmenést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
Kb ... órával az "esemény" után vettem be Vikela nevű (francia, otthon azt hiszem nem kapható) esemény utáni tablettát (1.5 mg, hatóanyag: levonorgestrel). A betegtájékoztatóban az van, hogy a következő görcsoldók csökkentik a hatását: Phenobarbital, Phenytoin, Primidon, Carbamazepin. Ezen kívül Ritonavir, fertőzésekre való szerek: Rifabutin, Rifampicin, Griseofulvin és növényi gyógyszerek, mint az orbáncfű. Illetve nem szabad Ulipristalacatat tartalmú gyógyszerrel bevenni.
A fentieket egyáltalán nem ismerem, de Xanaxot szedek, és az nincs az itt felsoroltak között, mégis félek bevenni. Bevehetem, vagy az is csökkenti a hatást? Illetve ha nem vehetem be, akkor mikor kezdhetem el újra szedni?
Elnézést a buta kérdésért, még nem voltam hasonló helyzetben.
Előre is köszönöm a választ!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Oldalunk interakció-keresőjében a két szer (ulipristal és alprazolam hatóanyagok) között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem áll fenn.

A kérdésében felsoroltak ún. enziminduktorok, tehát hatáscsökkenést idézhetnek elő a fogamzásgátló hatásosságában. A Xanax/alprazolam ilyen értelmű hatást nem fejt ki, tehát nem aggályos.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot!

Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:

Oldalak

HPV gyanú

PHARMINDEX
HPV gyanúval diagnosztizáltak, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szedhetek-e fogamzásgátlót.
A fogamzásgátló tabletta szedését mindenképpen érdemes folytatni HPV törzsek jelenléte esetén is, és a szűrést fél évente kellene megismételni. Tanácsolnám ugyanakkor a partner kivizsgálását is ebben az esetben. Gumi óvszer használata feltétlenül célszerű az Önök esetében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
7 éve hagytam el a dohányzást, 2 éve diagnosztizáltak COPD-vel. A dr-nő ......-t írt fel, azóta is inhalálok - ám egyre gyakrabban merevgörcs fogja meg a különböző testrészeim, és mintha a befújás sem lenne olyan nagy segítség. Önök szerint van jobb gyógyszer ennél? Bár ez is elég sokba kerül - a nyugdíjból. Tisztelettel!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Hogy egy gyógyszer rossz, jó vagy jobb, mindig az adott páciens állapota és egyedi jellemzői döntik el. Az Ön kérdését csak az Önt kezelő tüdőgyógyász szakorvos tudja megítélni. Forduljon hozzá bizalommal, bátran számoljon be a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól!
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
HPV gyanúval diagnosztizáltak, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szedhetek-e fogamzásgátlót.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletta szedését mindenképpen érdemes folytatni HPV törzsek jelenléte esetén is, és a szűrést fél évente kellene megismételni. Tanácsolnám ugyanakkor a partner kivizsgálását is ebben az esetben. Gumi óvszer használata feltétlenül célszerű az Önök esetében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Fogfájásra klindamycin tartalmú gyógyszert írtak fel, 3x1, tehát 5 napig szedtem. A gyógyszerész javasolt mellé Enterolt, ezt is napi egyszer szedtem. Nem tudom az antibiotikum befejezése után érdemes-e ezt végig szedni, napi 1 adaggal. Továbbá az antibiotikum utolsó napján már hasmenéses széklet jelentkezett, majd utána következő nap egyértelmű hasmenés. Egyébként is gyakrabban volt hasmenésem, amit említettem is a háziorvosomnak, de mivel a laboromban minden rendben volt azt mondta, nagy baj nem lehet. Jelenleg költözés előtt és háziorvos-váltás előtt állok, egy hónapig nem igazán tudnék elmenni orvoshoz. Mikor lenne érdemes a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulni? Esetleg érdemes tényleg az Enterolt szedni akár tovább is, vagy néha Imodiumot, ha jelentkeznek a tünete? Elmúlik ez vagy okozhatott tartósabb problémát?
Köszönöm előre is válaszát!
Válasz:
A fogszövetbe a klindamicin jól behatol, ezért kapta ezt az antibiotikumot, amely azonban a bélflórát károsítja hasmenést okozva. Ezért kell az antibiotikum kezelés alatt Enterolt szednie, amely felnőttek és gyermekek heveny hasmenésének kiegészítő kezelése.
Az Enterol 250 mg belsőleges por képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Emellett kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben. Addig érdemes szedni, amíg az antibiotikum kezelés tart. A hasmenés megmaradása esetén annak csillapítására hatékony az Imodium, melyet orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Krónikus, tartós hasmenés esetén az Imodium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, lehetséges, hogy szakorvosi kivizsgálás is szükséges az Ön esetében. Aktiv szén (Carbo activatus) szükség esetére mindig legyen Önnél, különösen a fizikai megterheléssel járó költözködés tevékenységei alatt. Az esetleges alapproblémát nem oldja meg, ahhoz alaposabb orvosi kivizsgálás, döntés kell majd, de aktuálisan fel tudja szívni a meg nem kötés esetén azonnal kiürülésre kerülő salakot-hasmenést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
Kb ... órával az "esemény" után vettem be Vikela nevű (francia, otthon azt hiszem nem kapható) esemény utáni tablettát (1.5 mg, hatóanyag: levonorgestrel). A betegtájékoztatóban az van, hogy a következő görcsoldók csökkentik a hatását: Phenobarbital, Phenytoin, Primidon, Carbamazepin. Ezen kívül Ritonavir, fertőzésekre való szerek: Rifabutin, Rifampicin, Griseofulvin és növényi gyógyszerek, mint az orbáncfű. Illetve nem szabad Ulipristalacatat tartalmú gyógyszerrel bevenni.
A fentieket egyáltalán nem ismerem, de Xanaxot szedek, és az nincs az itt felsoroltak között, mégis félek bevenni. Bevehetem, vagy az is csökkenti a hatást? Illetve ha nem vehetem be, akkor mikor kezdhetem el újra szedni?
Elnézést a buta kérdésért, még nem voltam hasonló helyzetben.
Előre is köszönöm a választ!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Oldalunk interakció-keresőjében a két szer (ulipristal és alprazolam hatóanyagok) között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem áll fenn.

A kérdésében felsoroltak ún. enziminduktorok, tehát hatáscsökkenést idézhetnek elő a fogamzásgátló hatásosságában. A Xanax/alprazolam ilyen értelmű hatást nem fejt ki, tehát nem aggályos.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot!

Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:

Oldalak

Dalacin után hasmenés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Fogfájásra klindamycin tartalmú gyógyszert írtak fel, 3x1, tehát 5 napig szedtem. A gyógyszerész javasolt mellé Enterolt, ezt is napi egyszer szedtem. Nem tudom az antibiotikum befejezése után érdemes-e ezt végig szedni, napi 1 adaggal. Továbbá az antibiotikum utolsó napján már hasmenéses széklet jelentkezett, majd utána következő nap egyértelmű hasmenés. Egyébként is gyakrabban volt hasmenésem, amit említettem is a háziorvosomnak, de mivel a laboromban minden rendben volt azt mondta, nagy baj nem lehet. Jelenleg költözés előtt és háziorvos-váltás előtt állok, egy hónapig nem igazán tudnék elmenni orvoshoz. Mikor lenne érdemes a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulni? Esetleg érdemes tényleg az Enterolt szedni akár tovább is, vagy néha Imodiumot, ha jelentkeznek a tünete? Elmúlik ez vagy okozhatott tartósabb problémát?
Köszönöm előre is válaszát!
A fogszövetbe a klindamicin jól behatol, ezért kapta ezt az antibiotikumot, amely azonban a bélflórát károsítja hasmenést okozva. Ezért kell az antibiotikum kezelés alatt Enterolt szednie, amely felnőttek és gyermekek heveny hasmenésének kiegészítő kezelése.
Az Enterol 250 mg belsőleges por képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Emellett kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben. Addig érdemes szedni, amíg az antibiotikum kezelés tart. A hasmenés megmaradása esetén annak csillapítására hatékony az Imodium, melyet orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Krónikus, tartós hasmenés esetén az Imodium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, lehetséges, hogy szakorvosi kivizsgálás is szükséges az Ön esetében. Aktiv szén (Carbo activatus) szükség esetére mindig legyen Önnél, különösen a fizikai megterheléssel járó költözködés tevékenységei alatt. Az esetleges alapproblémát nem oldja meg, ahhoz alaposabb orvosi kivizsgálás, döntés kell majd, de aktuálisan fel tudja szívni a meg nem kötés esetén azonnal kiürülésre kerülő salakot-hasmenést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
7 éve hagytam el a dohányzást, 2 éve diagnosztizáltak COPD-vel. A dr-nő ......-t írt fel, azóta is inhalálok - ám egyre gyakrabban merevgörcs fogja meg a különböző testrészeim, és mintha a befújás sem lenne olyan nagy segítség. Önök szerint van jobb gyógyszer ennél? Bár ez is elég sokba kerül - a nyugdíjból. Tisztelettel!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Hogy egy gyógyszer rossz, jó vagy jobb, mindig az adott páciens állapota és egyedi jellemzői döntik el. Az Ön kérdését csak az Önt kezelő tüdőgyógyász szakorvos tudja megítélni. Forduljon hozzá bizalommal, bátran számoljon be a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól!
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
HPV gyanúval diagnosztizáltak, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szedhetek-e fogamzásgátlót.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletta szedését mindenképpen érdemes folytatni HPV törzsek jelenléte esetén is, és a szűrést fél évente kellene megismételni. Tanácsolnám ugyanakkor a partner kivizsgálását is ebben az esetben. Gumi óvszer használata feltétlenül célszerű az Önök esetében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Fogfájásra klindamycin tartalmú gyógyszert írtak fel, 3x1, tehát 5 napig szedtem. A gyógyszerész javasolt mellé Enterolt, ezt is napi egyszer szedtem. Nem tudom az antibiotikum befejezése után érdemes-e ezt végig szedni, napi 1 adaggal. Továbbá az antibiotikum utolsó napján már hasmenéses széklet jelentkezett, majd utána következő nap egyértelmű hasmenés. Egyébként is gyakrabban volt hasmenésem, amit említettem is a háziorvosomnak, de mivel a laboromban minden rendben volt azt mondta, nagy baj nem lehet. Jelenleg költözés előtt és háziorvos-váltás előtt állok, egy hónapig nem igazán tudnék elmenni orvoshoz. Mikor lenne érdemes a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulni? Esetleg érdemes tényleg az Enterolt szedni akár tovább is, vagy néha Imodiumot, ha jelentkeznek a tünete? Elmúlik ez vagy okozhatott tartósabb problémát?
Köszönöm előre is válaszát!
Válasz:
A fogszövetbe a klindamicin jól behatol, ezért kapta ezt az antibiotikumot, amely azonban a bélflórát károsítja hasmenést okozva. Ezért kell az antibiotikum kezelés alatt Enterolt szednie, amely felnőttek és gyermekek heveny hasmenésének kiegészítő kezelése.
Az Enterol 250 mg belsőleges por képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Emellett kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben. Addig érdemes szedni, amíg az antibiotikum kezelés tart. A hasmenés megmaradása esetén annak csillapítására hatékony az Imodium, melyet orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Krónikus, tartós hasmenés esetén az Imodium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, lehetséges, hogy szakorvosi kivizsgálás is szükséges az Ön esetében. Aktiv szén (Carbo activatus) szükség esetére mindig legyen Önnél, különösen a fizikai megterheléssel járó költözködés tevékenységei alatt. Az esetleges alapproblémát nem oldja meg, ahhoz alaposabb orvosi kivizsgálás, döntés kell majd, de aktuálisan fel tudja szívni a meg nem kötés esetén azonnal kiürülésre kerülő salakot-hasmenést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
Kb ... órával az "esemény" után vettem be Vikela nevű (francia, otthon azt hiszem nem kapható) esemény utáni tablettát (1.5 mg, hatóanyag: levonorgestrel). A betegtájékoztatóban az van, hogy a következő görcsoldók csökkentik a hatását: Phenobarbital, Phenytoin, Primidon, Carbamazepin. Ezen kívül Ritonavir, fertőzésekre való szerek: Rifabutin, Rifampicin, Griseofulvin és növényi gyógyszerek, mint az orbáncfű. Illetve nem szabad Ulipristalacatat tartalmú gyógyszerrel bevenni.
A fentieket egyáltalán nem ismerem, de Xanaxot szedek, és az nincs az itt felsoroltak között, mégis félek bevenni. Bevehetem, vagy az is csökkenti a hatást? Illetve ha nem vehetem be, akkor mikor kezdhetem el újra szedni?
Elnézést a buta kérdésért, még nem voltam hasonló helyzetben.
Előre is köszönöm a választ!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Oldalunk interakció-keresőjében a két szer (ulipristal és alprazolam hatóanyagok) között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem áll fenn.

A kérdésében felsoroltak ún. enziminduktorok, tehát hatáscsökkenést idézhetnek elő a fogamzásgátló hatásosságában. A Xanax/alprazolam ilyen értelmű hatást nem fejt ki, tehát nem aggályos.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot!

Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:

Oldalak

esemény utáni + xanax

Üdvözlöm!
Kb ... órával az "esemény" után vettem be Vikela nevű (francia, otthon azt hiszem nem kapható) esemény utáni tablettát (1.5 mg, hatóanyag: levonorgestrel). A betegtájékoztatóban az van, hogy a következő görcsoldók csökkentik a hatását: Phenobarbital, Phenytoin, Primidon, Carbamazepin. Ezen kívül Ritonavir, fertőzésekre való szerek: Rifabutin, Rifampicin, Griseofulvin és növényi gyógyszerek, mint az orbáncfű. Illetve nem szabad Ulipristalacatat tartalmú gyógyszerrel bevenni.
A fentieket egyáltalán nem ismerem, de Xanaxot szedek, és az nincs az itt felsoroltak között, mégis félek bevenni. Bevehetem, vagy az is csökkenti a hatást? Illetve ha nem vehetem be, akkor mikor kezdhetem el újra szedni?
Elnézést a buta kérdésért, még nem voltam hasonló helyzetben.
Előre is köszönöm a választ!
Tisztelt Levélíró!

Oldalunk interakció-keresőjében a két szer (ulipristal és alprazolam hatóanyagok) között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem áll fenn.

A kérdésében felsoroltak ún. enziminduktorok, tehát hatáscsökkenést idézhetnek elő a fogamzásgátló hatásosságában. A Xanax/alprazolam ilyen értelmű hatást nem fejt ki, tehát nem aggályos.

üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
7 éve hagytam el a dohányzást, 2 éve diagnosztizáltak COPD-vel. A dr-nő ......-t írt fel, azóta is inhalálok - ám egyre gyakrabban merevgörcs fogja meg a különböző testrészeim, és mintha a befújás sem lenne olyan nagy segítség. Önök szerint van jobb gyógyszer ennél? Bár ez is elég sokba kerül - a nyugdíjból. Tisztelettel!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Hogy egy gyógyszer rossz, jó vagy jobb, mindig az adott páciens állapota és egyedi jellemzői döntik el. Az Ön kérdését csak az Önt kezelő tüdőgyógyász szakorvos tudja megítélni. Forduljon hozzá bizalommal, bátran számoljon be a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól!
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
HPV gyanúval diagnosztizáltak, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szedhetek-e fogamzásgátlót.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletta szedését mindenképpen érdemes folytatni HPV törzsek jelenléte esetén is, és a szűrést fél évente kellene megismételni. Tanácsolnám ugyanakkor a partner kivizsgálását is ebben az esetben. Gumi óvszer használata feltétlenül célszerű az Önök esetében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Fogfájásra klindamycin tartalmú gyógyszert írtak fel, 3x1, tehát 5 napig szedtem. A gyógyszerész javasolt mellé Enterolt, ezt is napi egyszer szedtem. Nem tudom az antibiotikum befejezése után érdemes-e ezt végig szedni, napi 1 adaggal. Továbbá az antibiotikum utolsó napján már hasmenéses széklet jelentkezett, majd utána következő nap egyértelmű hasmenés. Egyébként is gyakrabban volt hasmenésem, amit említettem is a háziorvosomnak, de mivel a laboromban minden rendben volt azt mondta, nagy baj nem lehet. Jelenleg költözés előtt és háziorvos-váltás előtt állok, egy hónapig nem igazán tudnék elmenni orvoshoz. Mikor lenne érdemes a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulni? Esetleg érdemes tényleg az Enterolt szedni akár tovább is, vagy néha Imodiumot, ha jelentkeznek a tünete? Elmúlik ez vagy okozhatott tartósabb problémát?
Köszönöm előre is válaszát!
Válasz:
A fogszövetbe a klindamicin jól behatol, ezért kapta ezt az antibiotikumot, amely azonban a bélflórát károsítja hasmenést okozva. Ezért kell az antibiotikum kezelés alatt Enterolt szednie, amely felnőttek és gyermekek heveny hasmenésének kiegészítő kezelése.
Az Enterol 250 mg belsőleges por képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Emellett kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben. Addig érdemes szedni, amíg az antibiotikum kezelés tart. A hasmenés megmaradása esetén annak csillapítására hatékony az Imodium, melyet orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Krónikus, tartós hasmenés esetén az Imodium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, lehetséges, hogy szakorvosi kivizsgálás is szükséges az Ön esetében. Aktiv szén (Carbo activatus) szükség esetére mindig legyen Önnél, különösen a fizikai megterheléssel járó költözködés tevékenységei alatt. Az esetleges alapproblémát nem oldja meg, ahhoz alaposabb orvosi kivizsgálás, döntés kell majd, de aktuálisan fel tudja szívni a meg nem kötés esetén azonnal kiürülésre kerülő salakot-hasmenést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
Kb ... órával az "esemény" után vettem be Vikela nevű (francia, otthon azt hiszem nem kapható) esemény utáni tablettát (1.5 mg, hatóanyag: levonorgestrel). A betegtájékoztatóban az van, hogy a következő görcsoldók csökkentik a hatását: Phenobarbital, Phenytoin, Primidon, Carbamazepin. Ezen kívül Ritonavir, fertőzésekre való szerek: Rifabutin, Rifampicin, Griseofulvin és növényi gyógyszerek, mint az orbáncfű. Illetve nem szabad Ulipristalacatat tartalmú gyógyszerrel bevenni.
A fentieket egyáltalán nem ismerem, de Xanaxot szedek, és az nincs az itt felsoroltak között, mégis félek bevenni. Bevehetem, vagy az is csökkenti a hatást? Illetve ha nem vehetem be, akkor mikor kezdhetem el újra szedni?
Elnézést a buta kérdésért, még nem voltam hasonló helyzetben.
Előre is köszönöm a választ!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Oldalunk interakció-keresőjében a két szer (ulipristal és alprazolam hatóanyagok) között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem áll fenn.

A kérdésében felsoroltak ún. enziminduktorok, tehát hatáscsökkenést idézhetnek elő a fogamzásgátló hatásosságában. A Xanax/alprazolam ilyen értelmű hatást nem fejt ki, tehát nem aggályos.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot!

Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:

Oldalak

epilepszia, carbamazepine

Tisztelt Doktor Úr!
Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Kedves Doktor Nő/Doktor Úr!
6 éves unokám 32 hétre, császármetszéssel jött e világra, mert édesanyjának terhességi mérgezése lett. Inkubátorban volt pár napig, zárójelentésében semmi szervi hibát nem dokumentáltak akkor, amikor hazahozhattuk. Persze később derültek ki nehézségek, de lányom minden kezelésre, tornára, foglalkozásra elhordta és viszi még most is, ahova kell. Most nagy a problémánk, úgy érzem tehetetlenek vagyunk. Az unokám víg kedélyű, cserfes kislány volt, talán annyi rossz volt benne, hogy félt az erős zajtól, nehezen szerzett barátokat az óvodában, nehezen illeszkedett be a közösségbe, kicsit akaratos volt. Már régebben is volt olyan szokása, hogy kezét ökölbe szorította, és azt a hasához verte egymás után többször. Nem igazán szóltunk érte, vagy foglalkoztunk vele, és egy idő után el is hagyta. Most 3 hete egyik napról a másikra különböző akaratlagos mozgásokat végez, mint fej mozgatása igen-nem irányba... egy bizonyos helyre többször visszanézés... kezein az ujjait nyújtja, behajlítja... menet közben megáll pillanatra, lábat lóbál, és megy tovább... újabban ütögeti a homlokát is, amiért ilyen. /mondja ő/ Igazán le sem tudok írni mindent, mert sok félét "produkál". Ha fekszik, akkor emelgeti magát, és közben halk hangot hallat. Amikor ilyen tünetei vannak, akkor mintha nem is köztünk lenne, sőt ideges lesz ha szólunk hozzá. Sosem rakta el a holmit maga után, most rendre azt teszi, sőt még rám is rám szól. Nem érdekli a játék, a meséskönyv, szóval ő nem az a gyerek aki volt 1 hónappal ezelőtt. Vittük neurológushoz, készítettek EEG felvételt nála, még epilepsziára is megnézték. Az eredmény jó, azt mondták semmi elváltozás, korának megfelelő görbékkel. Elmondásuk szerint a gyereket érhette valami, ezért van ez, és pszichológushoz küldtek bennünket. Ez eddig rendben is van, mert már voltak is egy beszélgetésen. A kérdésem az lenne, hogy tényleg létezik-e olyan erős, külső hatás (nem vonom kétségbe kezelőorvosa szavait), ami miatt a gyerek így megváltozik? Segíthet-e a beszélgetés rajta, és ha igen, mikor? Nem lehet hogy ezek a tünetek egy súlyosabb betegség kezdetei? Van-e/kell-e tovább vinnünk vizsgálatra, ha igen, akkor hova? Nagyon félek/félünk, hisz félelmetes az egész látvány, és nagyon sajnáljuk. Tisztában van azzal amit tesz, mert anyukájától kérdezi hogy haragszol érte? Kérem segítsenek, adjanak tanácsot, hova vihetjük még el a kislányt. Vagy nyugtassanak meg hogy elmúlik ez is. Igazából én attól félek, hogy valami visszafordíthatatlan dolog történik az agyában, az idegrendszerében. Előre is köszönöm válaszukat.
Válasz:
Kedves aggódó Nagymama !
Nagyon helyes, hogy minden javasolt kezelésre, tornára, foglakoztatásra viszi a kislányt az édesanyja. Az is helyes és megnyugtató, hogy nem vártak hónapokat az új jelenségek okának kiderítésére, hanem a legfontosabb szakvizsgálatokra elvitték őt. Fontos lesz a gyermekpszihológussal való kapcsolattartás.
De nagyon fontos, hogy a gyermek szülei is beszélgessenek a kislánnyal. Biztos vagyok benne, hogy jó a kapcsolatuk egymással - talán hamarabb, könnyebben megnyílik a kis lelke, és elmondja, érte-e valami kellemetlen élmény - megijesztette-e valaki vagy valami, látott-e valami számára ijesztő képet, dolgot, cselekedetet - sajnos a mostani gyermekek ki vannak téve ennek a könnyen elérhető internetes, televíziós, esetleg rádiós "élményeknek". Vagy ha nem is ő látta, társai mesélhettek valami ijesztőt.
Egész biztos, hogy a kívántnál 8 héttel előbb történt születése, fejletlensége, a sok kezelés, sokféle - segítő, de mégis idegen - emberrel való találkozás jóval érzékenyebbé tette őt lelkileg. Eddigi élete során szoros kapcsolata alakult ki Édesanyjával, Önnel is - nem erőltetve, óvatosan, nyugodt körülmények között próbálják meg kideríteni ezeket. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog. Mesélés közben be lehet illeszteni kérdéseket - Te mit gondolsz erről, Te mit tettél volna, stb.... - amikre adott válaszaiból lehet következtetni a kisleány lelkére.
Természetesen ne szakítsák meg a szakmai kezeléseket, ellenőrzéseket - és mindenről informálják a gyerekorvost is.
Minden jót kívánva, üdvözlettel: Dr. Kiss Terézia Mária, neurológus szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr !
Szeretném a segítségét kérni, hogy a tüneteim milyen betegségre utalhatnak.
Kb. 3 hónapja egyre jobban romlik a látásom. Olyan, mintha köd ereszkedne mindkét szememre fentről lefelé, mintha függönyön keresztül néznék és káprázna a szemem. Van szemüvegem rövidlátás miatt, de nem állandó, és csak 0,5-ös. Ha ezt felveszem, valamivel jobb lesz a látásom. Időnként légyszerű fekete foltokat/pontokat látok elsuhanni a szemem előtt vagy a látóterem oldalán, illetve fényes világos foltokat is szoktam érzékelni.
Ugyanennyi ideje a fejemben nyomást érzékelek, a tarkóm egy kissé fáj. Olyan, mintha egy levegővel próbálnék felfújni egy lufit.
Gyakran elfelejtek dolgokat és ez a családomnak is feltűnik. 10-szer is elmondják, mit csináljak, és olykor már két perc múlva el is felejtem. Nem jó az időérzékem sem, ami két hete volt, néha azt hiszem, hogy egy hónapja történt. Régen könnyen tanultam, most nehezen jegyzek meg dolgokat, és ha sikerül is, akkor hamarosan el is felejtem. Tehát inkább a rövidtávú memóriámmal van problémám.
Pár éve rendszeresen jéghidegek a végtagjaim, a kézfejem és a bokámtól lefelé a lábfejem, ilyenkor rendszerint el is fehérednek, még inkább, mint az eredeti fehérsége. Egy nap 75%-ban hidegek. Fáradékony vagyok, gyakran a koncentrálás is nehezemre esik, sokszor van nehéz légzésem. Van, amikor úgy érzem, az a legjobb, ha nem beszélek, csak nyugodtan hátradőlök és pihenek. Gyakran van migrénes fejfájásom.
Maradandó betegségem nincsen, gyógyszert nem szedek. Cukorbetegségre hajlamos vagyok, öröklési lehetőség miatt. Egyébként 20 éves lány vagyok. Köszönöm szépen, hogy elolvasta! Várom válaszát, hogy vajon mi bajom lehet. További szép napot kívánok!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Rövidlátóságban nem ritkák az úszó üvegtesti homályok. Ezek észlelése nem jelent bajt. Amennyiben a homályok száma felszaporodik, illetve villámlátást is érzékel, akkor szemész szakorvoshoz szükséges fordulni.
A többi leírt panasz leginkább a pánik szindrómának felel meg. Ezen lehet segíteni, kérje háziorvos, vagy neurológus/pszichiáter szakorvos segítséget. Mindazonáltal, rövidlátásban 1-2 évente rutin szemészeti ellenőrzés javasolható.
Üdvözlettel: Dr. Kóthy Péter, szemész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Az utóbbi években gyakran előfordul, hogy a bal oldalon a halántékom (illetve egy nagyon picivel mögötte) szinte elviselhetetlenül fáj, görcsöl, és ahogy megérintem a területet, erős érlüktetést is érzek. Kidülledő ereket nem tapasztalok.
Minek a tünete lehet? Érdemes lenne-e elmennem kivizsgálásra?
Előre is köszönöm a választ!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Igen, természetesen minél előbb menjen el neurológushoz!
(Nem biztos, hogy kidülledő eret lehet látni az óriássejtes halántéki verőérgyulladás esetén kezdeti időszakban - mert erre célzott , ha jól értettem).
Fontos a neurológiai szakvizsgálat, specialis laborvizsgálatok végzése, szemészeti és reumatológiai - szükség szerint immunológiai szakvizsgálat - több agyi verőeret érintő gyulladást, ill. súlyos sokízületi gyulladást, vázizombetegséget is jelezhetnek panaszai.
Életkorát, nemét nem írta meg - de mindenképp induljon el a vizsgálatokra - háziorvosa biztosan segítségére lesz a beutalókkal.
Amíg nincs a fenti vizsgálatok által nyújtott biztos diagnózis, célirányos oki kezelés nem javasolható - addig csak tüneti fájdalomcsillapítás. De ne halogassa, minél előbb kezdje el a vizsgálatokat!
Minél előbbi biztos diagnózist és jobbulást kívánva üdvözlettel: Dr. Kiss Terézia Mária, neurológus szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot kívánok! Tanácsát szeretném kérni… 31 éves nő vagyok, Romániában élek. Az én problémám januárban kezdődött, amikor egy reggel a jobb fülemben erős dobogást hallottam, ami megegyezett a szívverésemmel… elmentünk egy fül-orr-gégész magánorvoshoz, aki beutalt a kórházba, ahol 10 napig perfúzióval kezelték, audiogrammát is csináltam, ami minimális halláskárosodást mutatott ki… a diagnózis tinnitus és idegi halláskárosodás volt. Folytattam a felírt gyógyszeres kezelést.... aztán egy hónap múlva elkezdett zsibbadni a jobb oldalon az arcom, szédülés és egyensúly nehézségem is volt. Elmentünk egy neurológushoz, aki megvizsgált, és azt mondta, hogy egy ez ritka jóindulatú daganat akusztikus neuróma és elküldött MR vizsgálatra. Megcsináltam az MR vizsgálatot, ami kimutatta, hogy van egy 5 mm daganat a VII és a VIII agyidegen és egy hurok a jobb fülemben ugyanezen az agyidegen. Megismételtem a MR vizsgálatot kontraszt anyaggal, ami szerint nem látszik semmi...mi a véleménye?
Válasz:
Tisztelt Kérdező
Fontos tudni, hogy ugyanott, ugyanazzal a készülékkel történt-e a két MR vizsgálat.
5 mm-es daganat a VII. és VIII. agyidegen és a feltehetően ér "hurok" nem tűnik el 1-2 hét alatt - később sem - lassan, de növekszik (a daganat).
Panaszai, tünetei valóban a jóindulatú neurinomára utalnak, ami a jobb oldali VII. és VIII. agyidegen van - az érkacs súlyosbíthatja a panaszokat.
Célzott MR vizsgálatot javaslok kérni érfestéssel - nem általános agyi MRI vizsgálatot, hanem célzottat erre a régióra - neurológus, fül-orr-gégész tudja, hogy kell kérni ezt, hogy kell a beutalót megírni.
Gyógyszereit szedje tovább természetesen, de ezek tüneti és nem oki terápiát biztosítanak.
Jobbulást kívánva, üdvözlettel: Dr. Kiss Terézia Mária, neurológus szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Lassan 3 hete állandó fejfájással küzdök. Reggel és este erősebb. Ha erősebben megnyomom a szemöldökömnél, arccsontnál fáj és akkor is, ha előrehajolok. Éjjel gond nélkül alszom, de reggel még ki sem nyitom a szemem és már fáj. Más tünetem nincs.
24 éves vagyok, volt 1-2 stresszes helyzetem mostanában, de ez már elmúlt, viszont a fejfájás állandó, egész nap, pár órára sem szűnik meg.
Vérnyomás rendben, vérkép is, CT vizsgálat sem mutatott semmit. Mitől lehet akkor?
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel!
Válasz:
Feltehetően homloküreg gyulladása van, vagy lezajlott. Ennek típusos jelzője, ha lehajláskor lüktető fájdalom jelentkezik, lázzal, vagy anélkül. Mindenképpen javasolt lenne egy arc melléküregeket ábrázoló rtg-felvétel. Nem tudom mikor készült a CT, és milyen régióról, de ha pár héttel korábban, akkor lehet negatív is. Javaslom, hogy a rtg elkészíttetést megelőzően naponta tegyen be egy hőmérőt a délutáni órákban. A hőemelkedést nem biztos, hogy megérzi, de fontos információ lehet az úgynevezett subfebrilitás: a láz alatti állapot. Vigyázat: homloküreg gyulladás esetén legfeljebb 2-3x naponta, legfeljebb 2-3 percig infralámpázzon csak! Ha sokáig melegíti, „begyullad” az egész terület, és krónikussá válhat a gyulladás. Huzat, hideg szél ne érje: inkább a homlokba húzott sapka javasolt, gyakori orrfújással egybekötve. Ha ezek nem segítenek, gégészeti vizsgálat javasolt.
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Gyakran előfordul, hogy valamit csinálni akarok, és szinte azonnal elfelejtem, hogy mit is akartam. Múltkor keresni kezdtem egy papírt egy dobozban, és folyamatosan elfelejtettem, hogy mit is keresek, vagy 4x-5x elfelejtettem. Ha valamit mondanak, azt is teljesen elfelejtem, és erős gondolkodás árán néha sikerül felidézni a dolgot, nagyjából.
Azt is észrevettem, hogy a gondolkodásban kicsit nehézségeim vannak, pl. olvasás közben, mintha valahogy be lennék szorítva tudatilag, mintha térben nem tudna a tudatom kiteljesedni. Tudom, hogy elég furán hangzik ez így, de sajnos jobban nem tudtam megfogalmazni.
Ez mennyire normális? Menjek el kivizsgáltatni magam, ha igen, milyen vizsgálatra lenne szükségem?
(30 éves férfi)
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
Ez valóban nem természetes egy fiatalembernél, minél előbb neurológusi kivizsgálás szükséges. Addig is segíthet, ha hangosan mondja ki a szavakat, mert így máshogy tárolódnak, ezenkívül a számolás, a színes zöldségek, bab, zabpehely, mind javítják a memóriát. De semmi nem helyettesíti a kivizsgálást!
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/NŐ !
A 25 éves lányom tobozmirigyén talált az MR vizsgálat - melyet fejfájásai miatt kért a neurológus - egy 5 mm-es cisztát. Mi vele a teendő? Van-e aggodalomra okunk? Tisztelettel megköszönöm válaszát!
Válasz:
A tobozmirigy a koponyán belül a csontos alapon fekvő borsónyi kis képlet, a fő tevékenysége a mai tudásunk szerint a napi ritmus szabályozása a melatonin segítségével. Ezen kívül befolyásolja még több hormontermelő szerv működését. A cysta egy jóindulatú elváltozás, olyan, mint egy folyadékkal teli csepp. Az agyban előforduló cystáknak az a jelentősége, hogy a zárt rendszerben kissé megnövelheti a nyomást, ez pl. vezethet fejfájáshoz. Ciszták spontán is megszűnhetnek, vagy attól függően okoznak tüneteket, hogy milyen képleteket nyomnak. Általában nincs vele teendő.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Édesanyam 71 eves, elment vasarolni a piacra es mikor jött haza fele rosszul lett, nem tudta az egyensulyat tartani dölt hatra fele es nem tudott jarni csak kicsi lépésekben.Azt szeretném megkérdezni ezek a tünetek mitöl voltak neki.
Válasz:
A szédülés, egyensúlyzavar számos forrásból eredhet. Oka lehet az egyszer vérnyomásproblémától kezdődően, belső fül zavar, egyensúlyszervi probléma, lehet valamely központi idegrendszeri zavar is, esetleg pszichés eredetű, pl. pánikzavar stb.
Tehát érdemes lenne pontosabb kivizsgálás irányába továbblépni.

Az egyensúlyi problémákat fül-orr-gégészeten és/vagy neurológián (pontosabban a kettő határterületén lévő otoneurológián) lehet kivizsgáltatni.
A vérnyomás- és egyéb kardiológiai jellegű panaszt belgyógyász vizsgálja, vérnyomás, vércukor, EKG, terheléses szívvizsgálat célszerű lenne.

Amennyiben a fenti (és esetleg közben kiderülő) vizsgálatok negatívak, tehát nincsen szervi eltérés, akkor lenne érdemes a pszichés problémák, az esetleges szorongás, pánik stb. irányában vizsgálódni, pszichiáternél.

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:

Oldalak

allergia

Jó napot!

Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
Tisztelt Levélíró!

A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
7 éve hagytam el a dohányzást, 2 éve diagnosztizáltak COPD-vel. A dr-nő ......-t írt fel, azóta is inhalálok - ám egyre gyakrabban merevgörcs fogja meg a különböző testrészeim, és mintha a befújás sem lenne olyan nagy segítség. Önök szerint van jobb gyógyszer ennél? Bár ez is elég sokba kerül - a nyugdíjból. Tisztelettel!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Hogy egy gyógyszer rossz, jó vagy jobb, mindig az adott páciens állapota és egyedi jellemzői döntik el. Az Ön kérdését csak az Önt kezelő tüdőgyógyász szakorvos tudja megítélni. Forduljon hozzá bizalommal, bátran számoljon be a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól!
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
HPV gyanúval diagnosztizáltak, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szedhetek-e fogamzásgátlót.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletta szedését mindenképpen érdemes folytatni HPV törzsek jelenléte esetén is, és a szűrést fél évente kellene megismételni. Tanácsolnám ugyanakkor a partner kivizsgálását is ebben az esetben. Gumi óvszer használata feltétlenül célszerű az Önök esetében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Fogfájásra klindamycin tartalmú gyógyszert írtak fel, 3x1, tehát 5 napig szedtem. A gyógyszerész javasolt mellé Enterolt, ezt is napi egyszer szedtem. Nem tudom az antibiotikum befejezése után érdemes-e ezt végig szedni, napi 1 adaggal. Továbbá az antibiotikum utolsó napján már hasmenéses széklet jelentkezett, majd utána következő nap egyértelmű hasmenés. Egyébként is gyakrabban volt hasmenésem, amit említettem is a háziorvosomnak, de mivel a laboromban minden rendben volt azt mondta, nagy baj nem lehet. Jelenleg költözés előtt és háziorvos-váltás előtt állok, egy hónapig nem igazán tudnék elmenni orvoshoz. Mikor lenne érdemes a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulni? Esetleg érdemes tényleg az Enterolt szedni akár tovább is, vagy néha Imodiumot, ha jelentkeznek a tünete? Elmúlik ez vagy okozhatott tartósabb problémát?
Köszönöm előre is válaszát!
Válasz:
A fogszövetbe a klindamicin jól behatol, ezért kapta ezt az antibiotikumot, amely azonban a bélflórát károsítja hasmenést okozva. Ezért kell az antibiotikum kezelés alatt Enterolt szednie, amely felnőttek és gyermekek heveny hasmenésének kiegészítő kezelése.
Az Enterol 250 mg belsőleges por képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Emellett kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben. Addig érdemes szedni, amíg az antibiotikum kezelés tart. A hasmenés megmaradása esetén annak csillapítására hatékony az Imodium, melyet orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Krónikus, tartós hasmenés esetén az Imodium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, lehetséges, hogy szakorvosi kivizsgálás is szükséges az Ön esetében. Aktiv szén (Carbo activatus) szükség esetére mindig legyen Önnél, különösen a fizikai megterheléssel járó költözködés tevékenységei alatt. Az esetleges alapproblémát nem oldja meg, ahhoz alaposabb orvosi kivizsgálás, döntés kell majd, de aktuálisan fel tudja szívni a meg nem kötés esetén azonnal kiürülésre kerülő salakot-hasmenést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
Kb ... órával az "esemény" után vettem be Vikela nevű (francia, otthon azt hiszem nem kapható) esemény utáni tablettát (1.5 mg, hatóanyag: levonorgestrel). A betegtájékoztatóban az van, hogy a következő görcsoldók csökkentik a hatását: Phenobarbital, Phenytoin, Primidon, Carbamazepin. Ezen kívül Ritonavir, fertőzésekre való szerek: Rifabutin, Rifampicin, Griseofulvin és növényi gyógyszerek, mint az orbáncfű. Illetve nem szabad Ulipristalacatat tartalmú gyógyszerrel bevenni.
A fentieket egyáltalán nem ismerem, de Xanaxot szedek, és az nincs az itt felsoroltak között, mégis félek bevenni. Bevehetem, vagy az is csökkenti a hatást? Illetve ha nem vehetem be, akkor mikor kezdhetem el újra szedni?
Elnézést a buta kérdésért, még nem voltam hasonló helyzetben.
Előre is köszönöm a választ!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Oldalunk interakció-keresőjében a két szer (ulipristal és alprazolam hatóanyagok) között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem áll fenn.

A kérdésében felsoroltak ún. enziminduktorok, tehát hatáscsökkenést idézhetnek elő a fogamzásgátló hatásosságában. A Xanax/alprazolam ilyen értelmű hatást nem fejt ki, tehát nem aggályos.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot!

Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:

Oldalak

Alkohelvonás, egyéb gyógyszerek adása

T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
7 éve hagytam el a dohányzást, 2 éve diagnosztizáltak COPD-vel. A dr-nő ......-t írt fel, azóta is inhalálok - ám egyre gyakrabban merevgörcs fogja meg a különböző testrészeim, és mintha a befújás sem lenne olyan nagy segítség. Önök szerint van jobb gyógyszer ennél? Bár ez is elég sokba kerül - a nyugdíjból. Tisztelettel!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Hogy egy gyógyszer rossz, jó vagy jobb, mindig az adott páciens állapota és egyedi jellemzői döntik el. Az Ön kérdését csak az Önt kezelő tüdőgyógyász szakorvos tudja megítélni. Forduljon hozzá bizalommal, bátran számoljon be a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól!
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
HPV gyanúval diagnosztizáltak, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szedhetek-e fogamzásgátlót.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletta szedését mindenképpen érdemes folytatni HPV törzsek jelenléte esetén is, és a szűrést fél évente kellene megismételni. Tanácsolnám ugyanakkor a partner kivizsgálását is ebben az esetben. Gumi óvszer használata feltétlenül célszerű az Önök esetében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Fogfájásra klindamycin tartalmú gyógyszert írtak fel, 3x1, tehát 5 napig szedtem. A gyógyszerész javasolt mellé Enterolt, ezt is napi egyszer szedtem. Nem tudom az antibiotikum befejezése után érdemes-e ezt végig szedni, napi 1 adaggal. Továbbá az antibiotikum utolsó napján már hasmenéses széklet jelentkezett, majd utána következő nap egyértelmű hasmenés. Egyébként is gyakrabban volt hasmenésem, amit említettem is a háziorvosomnak, de mivel a laboromban minden rendben volt azt mondta, nagy baj nem lehet. Jelenleg költözés előtt és háziorvos-váltás előtt állok, egy hónapig nem igazán tudnék elmenni orvoshoz. Mikor lenne érdemes a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulni? Esetleg érdemes tényleg az Enterolt szedni akár tovább is, vagy néha Imodiumot, ha jelentkeznek a tünete? Elmúlik ez vagy okozhatott tartósabb problémát?
Köszönöm előre is válaszát!
Válasz:
A fogszövetbe a klindamicin jól behatol, ezért kapta ezt az antibiotikumot, amely azonban a bélflórát károsítja hasmenést okozva. Ezért kell az antibiotikum kezelés alatt Enterolt szednie, amely felnőttek és gyermekek heveny hasmenésének kiegészítő kezelése.
Az Enterol 250 mg belsőleges por képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Emellett kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben. Addig érdemes szedni, amíg az antibiotikum kezelés tart. A hasmenés megmaradása esetén annak csillapítására hatékony az Imodium, melyet orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Krónikus, tartós hasmenés esetén az Imodium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, lehetséges, hogy szakorvosi kivizsgálás is szükséges az Ön esetében. Aktiv szén (Carbo activatus) szükség esetére mindig legyen Önnél, különösen a fizikai megterheléssel járó költözködés tevékenységei alatt. Az esetleges alapproblémát nem oldja meg, ahhoz alaposabb orvosi kivizsgálás, döntés kell majd, de aktuálisan fel tudja szívni a meg nem kötés esetén azonnal kiürülésre kerülő salakot-hasmenést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
Kb ... órával az "esemény" után vettem be Vikela nevű (francia, otthon azt hiszem nem kapható) esemény utáni tablettát (1.5 mg, hatóanyag: levonorgestrel). A betegtájékoztatóban az van, hogy a következő görcsoldók csökkentik a hatását: Phenobarbital, Phenytoin, Primidon, Carbamazepin. Ezen kívül Ritonavir, fertőzésekre való szerek: Rifabutin, Rifampicin, Griseofulvin és növényi gyógyszerek, mint az orbáncfű. Illetve nem szabad Ulipristalacatat tartalmú gyógyszerrel bevenni.
A fentieket egyáltalán nem ismerem, de Xanaxot szedek, és az nincs az itt felsoroltak között, mégis félek bevenni. Bevehetem, vagy az is csökkenti a hatást? Illetve ha nem vehetem be, akkor mikor kezdhetem el újra szedni?
Elnézést a buta kérdésért, még nem voltam hasonló helyzetben.
Előre is köszönöm a választ!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Oldalunk interakció-keresőjében a két szer (ulipristal és alprazolam hatóanyagok) között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem áll fenn.

A kérdésében felsoroltak ún. enziminduktorok, tehát hatáscsökkenést idézhetnek elő a fogamzásgátló hatásosságában. A Xanax/alprazolam ilyen értelmű hatást nem fejt ki, tehát nem aggályos.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot!

Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:

Oldalak

Antihisztaminok, allergia

Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
7 éve hagytam el a dohányzást, 2 éve diagnosztizáltak COPD-vel. A dr-nő ......-t írt fel, azóta is inhalálok - ám egyre gyakrabban merevgörcs fogja meg a különböző testrészeim, és mintha a befújás sem lenne olyan nagy segítség. Önök szerint van jobb gyógyszer ennél? Bár ez is elég sokba kerül - a nyugdíjból. Tisztelettel!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Hogy egy gyógyszer rossz, jó vagy jobb, mindig az adott páciens állapota és egyedi jellemzői döntik el. Az Ön kérdését csak az Önt kezelő tüdőgyógyász szakorvos tudja megítélni. Forduljon hozzá bizalommal, bátran számoljon be a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól!
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
HPV gyanúval diagnosztizáltak, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szedhetek-e fogamzásgátlót.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletta szedését mindenképpen érdemes folytatni HPV törzsek jelenléte esetén is, és a szűrést fél évente kellene megismételni. Tanácsolnám ugyanakkor a partner kivizsgálását is ebben az esetben. Gumi óvszer használata feltétlenül célszerű az Önök esetében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Fogfájásra klindamycin tartalmú gyógyszert írtak fel, 3x1, tehát 5 napig szedtem. A gyógyszerész javasolt mellé Enterolt, ezt is napi egyszer szedtem. Nem tudom az antibiotikum befejezése után érdemes-e ezt végig szedni, napi 1 adaggal. Továbbá az antibiotikum utolsó napján már hasmenéses széklet jelentkezett, majd utána következő nap egyértelmű hasmenés. Egyébként is gyakrabban volt hasmenésem, amit említettem is a háziorvosomnak, de mivel a laboromban minden rendben volt azt mondta, nagy baj nem lehet. Jelenleg költözés előtt és háziorvos-váltás előtt állok, egy hónapig nem igazán tudnék elmenni orvoshoz. Mikor lenne érdemes a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulni? Esetleg érdemes tényleg az Enterolt szedni akár tovább is, vagy néha Imodiumot, ha jelentkeznek a tünete? Elmúlik ez vagy okozhatott tartósabb problémát?
Köszönöm előre is válaszát!
Válasz:
A fogszövetbe a klindamicin jól behatol, ezért kapta ezt az antibiotikumot, amely azonban a bélflórát károsítja hasmenést okozva. Ezért kell az antibiotikum kezelés alatt Enterolt szednie, amely felnőttek és gyermekek heveny hasmenésének kiegészítő kezelése.
Az Enterol 250 mg belsőleges por képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Emellett kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben. Addig érdemes szedni, amíg az antibiotikum kezelés tart. A hasmenés megmaradása esetén annak csillapítására hatékony az Imodium, melyet orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Krónikus, tartós hasmenés esetén az Imodium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, lehetséges, hogy szakorvosi kivizsgálás is szükséges az Ön esetében. Aktiv szén (Carbo activatus) szükség esetére mindig legyen Önnél, különösen a fizikai megterheléssel járó költözködés tevékenységei alatt. Az esetleges alapproblémát nem oldja meg, ahhoz alaposabb orvosi kivizsgálás, döntés kell majd, de aktuálisan fel tudja szívni a meg nem kötés esetén azonnal kiürülésre kerülő salakot-hasmenést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
Kb ... órával az "esemény" után vettem be Vikela nevű (francia, otthon azt hiszem nem kapható) esemény utáni tablettát (1.5 mg, hatóanyag: levonorgestrel). A betegtájékoztatóban az van, hogy a következő görcsoldók csökkentik a hatását: Phenobarbital, Phenytoin, Primidon, Carbamazepin. Ezen kívül Ritonavir, fertőzésekre való szerek: Rifabutin, Rifampicin, Griseofulvin és növényi gyógyszerek, mint az orbáncfű. Illetve nem szabad Ulipristalacatat tartalmú gyógyszerrel bevenni.
A fentieket egyáltalán nem ismerem, de Xanaxot szedek, és az nincs az itt felsoroltak között, mégis félek bevenni. Bevehetem, vagy az is csökkenti a hatást? Illetve ha nem vehetem be, akkor mikor kezdhetem el újra szedni?
Elnézést a buta kérdésért, még nem voltam hasonló helyzetben.
Előre is köszönöm a választ!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Oldalunk interakció-keresőjében a két szer (ulipristal és alprazolam hatóanyagok) között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem áll fenn.

A kérdésében felsoroltak ún. enziminduktorok, tehát hatáscsökkenést idézhetnek elő a fogamzásgátló hatásosságában. A Xanax/alprazolam ilyen értelmű hatást nem fejt ki, tehát nem aggályos.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot!

Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:

Oldalak

Gyógyszerek kölcsönhatásai

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
A nagymamám ... éves. Magas vérnyomásos. Az alábbi gyógyszereket szedi:
Roxera 15mg 1x1
ASA Protect 100mg 1x1
Medazempam TEVA 10mg reggel 1/2 este 1
Valsocard HCT 160mg/12,5mg regggel 1
Milurit 100mg reggel 1
Talliton 6,25mg 2x1
Furon 2x 1 héten fél szem.
A kérdésem a következő: Elkapta a mamát egy megfázás, mandulája, torka fáj, volt láza is. A fent említett gyógyszerek mellé szedhet-e Algopirynt, vagy milyen gyógyszert szedhet a láz ill fájdalomcsillapításra, ami nem akad össze a fenti gyógyszerekkel?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Utánanéztem az Algopyrin gyógyszer-kölcsönhatásainak. A kedves mama által szedett gyógyszerek egyikével sem ad kölcsönhatást, tehát ha szükséges, az előírt dózisban bevehető a láz vagy a fájdalom csillapítására.

üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
7 éve hagytam el a dohányzást, 2 éve diagnosztizáltak COPD-vel. A dr-nő ......-t írt fel, azóta is inhalálok - ám egyre gyakrabban merevgörcs fogja meg a különböző testrészeim, és mintha a befújás sem lenne olyan nagy segítség. Önök szerint van jobb gyógyszer ennél? Bár ez is elég sokba kerül - a nyugdíjból. Tisztelettel!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Hogy egy gyógyszer rossz, jó vagy jobb, mindig az adott páciens állapota és egyedi jellemzői döntik el. Az Ön kérdését csak az Önt kezelő tüdőgyógyász szakorvos tudja megítélni. Forduljon hozzá bizalommal, bátran számoljon be a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól!
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
HPV gyanúval diagnosztizáltak, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szedhetek-e fogamzásgátlót.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletta szedését mindenképpen érdemes folytatni HPV törzsek jelenléte esetén is, és a szűrést fél évente kellene megismételni. Tanácsolnám ugyanakkor a partner kivizsgálását is ebben az esetben. Gumi óvszer használata feltétlenül célszerű az Önök esetében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Fogfájásra klindamycin tartalmú gyógyszert írtak fel, 3x1, tehát 5 napig szedtem. A gyógyszerész javasolt mellé Enterolt, ezt is napi egyszer szedtem. Nem tudom az antibiotikum befejezése után érdemes-e ezt végig szedni, napi 1 adaggal. Továbbá az antibiotikum utolsó napján már hasmenéses széklet jelentkezett, majd utána következő nap egyértelmű hasmenés. Egyébként is gyakrabban volt hasmenésem, amit említettem is a háziorvosomnak, de mivel a laboromban minden rendben volt azt mondta, nagy baj nem lehet. Jelenleg költözés előtt és háziorvos-váltás előtt állok, egy hónapig nem igazán tudnék elmenni orvoshoz. Mikor lenne érdemes a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulni? Esetleg érdemes tényleg az Enterolt szedni akár tovább is, vagy néha Imodiumot, ha jelentkeznek a tünete? Elmúlik ez vagy okozhatott tartósabb problémát?
Köszönöm előre is válaszát!
Válasz:
A fogszövetbe a klindamicin jól behatol, ezért kapta ezt az antibiotikumot, amely azonban a bélflórát károsítja hasmenést okozva. Ezért kell az antibiotikum kezelés alatt Enterolt szednie, amely felnőttek és gyermekek heveny hasmenésének kiegészítő kezelése.
Az Enterol 250 mg belsőleges por képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Emellett kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben. Addig érdemes szedni, amíg az antibiotikum kezelés tart. A hasmenés megmaradása esetén annak csillapítására hatékony az Imodium, melyet orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Krónikus, tartós hasmenés esetén az Imodium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, lehetséges, hogy szakorvosi kivizsgálás is szükséges az Ön esetében. Aktiv szén (Carbo activatus) szükség esetére mindig legyen Önnél, különösen a fizikai megterheléssel járó költözködés tevékenységei alatt. Az esetleges alapproblémát nem oldja meg, ahhoz alaposabb orvosi kivizsgálás, döntés kell majd, de aktuálisan fel tudja szívni a meg nem kötés esetén azonnal kiürülésre kerülő salakot-hasmenést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
Kb ... órával az "esemény" után vettem be Vikela nevű (francia, otthon azt hiszem nem kapható) esemény utáni tablettát (1.5 mg, hatóanyag: levonorgestrel). A betegtájékoztatóban az van, hogy a következő görcsoldók csökkentik a hatását: Phenobarbital, Phenytoin, Primidon, Carbamazepin. Ezen kívül Ritonavir, fertőzésekre való szerek: Rifabutin, Rifampicin, Griseofulvin és növényi gyógyszerek, mint az orbáncfű. Illetve nem szabad Ulipristalacatat tartalmú gyógyszerrel bevenni.
A fentieket egyáltalán nem ismerem, de Xanaxot szedek, és az nincs az itt felsoroltak között, mégis félek bevenni. Bevehetem, vagy az is csökkenti a hatást? Illetve ha nem vehetem be, akkor mikor kezdhetem el újra szedni?
Elnézést a buta kérdésért, még nem voltam hasonló helyzetben.
Előre is köszönöm a választ!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Oldalunk interakció-keresőjében a két szer (ulipristal és alprazolam hatóanyagok) között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem áll fenn.

A kérdésében felsoroltak ún. enziminduktorok, tehát hatáscsökkenést idézhetnek elő a fogamzásgátló hatásosságában. A Xanax/alprazolam ilyen értelmű hatást nem fejt ki, tehát nem aggályos.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot!

Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:

Oldalak

Gyógyszerkészítmények színezése

Tisztelt főorvos úr.
Megfigyeltem, hogy a gyógyszertárakban kapható különböző gyógyszerek, vitaminok és általam ismeretlen hatású tabletták különböző színűek.
Azt kérdezem, hogy az egyes színekhez, hogyan kapcsolódnak a hatásik?
A kérdésemet, kizárólag laikusként, érdeklődésből teszem fel.
Válaszát megköszönve, tisztelettel:
Érdekes kérdését köszönöm... A gyógyszerek kiszerelt formáinak színezése szorosabban nem kapcsolódik hatásukhoz, hiszen az ún. ATC-gyógyszerkategorizálásban (anatómiai-terápiás gyógyszercsportok) 14 főbb csoport, osztály létezik, tehát elvileg ennek mentén kellene színezni, pl. hogy melyik hat a gyomor-bél rendszerre, melyik a szívre és erekre, melyik a légzőrendszerre stb.
Természetesen a gyógyszerek kiszerelt formáinak is olyan széles palettája van az egyszerű tablettáktól kezdődően az inhalácóig, kúpokig, injekciós készítményekig bezárólag, valamint a számtalan gyártóig... hogy itt egységes rendszerről nem lehet beszélni.
Vannak bizonyos "kedvelések" tehát hogy melyik gáyrtó általában milyen színeket (és milyen formákat fejleszt, promotál stb. amelyek rá jellemzőek, őket jeleníti meg.)
Egy gyermekgyógyszer küllemi megformálása is pl. más igényű, hiszen ott a színek és formák mellett az illat és az íz is számít általában.

Tehát azt nem mondhatjuk, hogy a gyógyszerhatás mentén specifikálódik a színezés, számos szakmai és üzleti szempont is szerepet játszik abban, hogy végül is a beteg milyen formában találja meg gyógyszerét, és azt fogja-e kedvelni, avagy nem.

Üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
7 éve hagytam el a dohányzást, 2 éve diagnosztizáltak COPD-vel. A dr-nő ......-t írt fel, azóta is inhalálok - ám egyre gyakrabban merevgörcs fogja meg a különböző testrészeim, és mintha a befújás sem lenne olyan nagy segítség. Önök szerint van jobb gyógyszer ennél? Bár ez is elég sokba kerül - a nyugdíjból. Tisztelettel!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Hogy egy gyógyszer rossz, jó vagy jobb, mindig az adott páciens állapota és egyedi jellemzői döntik el. Az Ön kérdését csak az Önt kezelő tüdőgyógyász szakorvos tudja megítélni. Forduljon hozzá bizalommal, bátran számoljon be a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól!
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
HPV gyanúval diagnosztizáltak, és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szedhetek-e fogamzásgátlót.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletta szedését mindenképpen érdemes folytatni HPV törzsek jelenléte esetén is, és a szűrést fél évente kellene megismételni. Tanácsolnám ugyanakkor a partner kivizsgálását is ebben az esetben. Gumi óvszer használata feltétlenül célszerű az Önök esetében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Fogfájásra klindamycin tartalmú gyógyszert írtak fel, 3x1, tehát 5 napig szedtem. A gyógyszerész javasolt mellé Enterolt, ezt is napi egyszer szedtem. Nem tudom az antibiotikum befejezése után érdemes-e ezt végig szedni, napi 1 adaggal. Továbbá az antibiotikum utolsó napján már hasmenéses széklet jelentkezett, majd utána következő nap egyértelmű hasmenés. Egyébként is gyakrabban volt hasmenésem, amit említettem is a háziorvosomnak, de mivel a laboromban minden rendben volt azt mondta, nagy baj nem lehet. Jelenleg költözés előtt és háziorvos-váltás előtt állok, egy hónapig nem igazán tudnék elmenni orvoshoz. Mikor lenne érdemes a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulni? Esetleg érdemes tényleg az Enterolt szedni akár tovább is, vagy néha Imodiumot, ha jelentkeznek a tünete? Elmúlik ez vagy okozhatott tartósabb problémát?
Köszönöm előre is válaszát!
Válasz:
A fogszövetbe a klindamicin jól behatol, ezért kapta ezt az antibiotikumot, amely azonban a bélflórát károsítja hasmenést okozva. Ezért kell az antibiotikum kezelés alatt Enterolt szednie, amely felnőttek és gyermekek heveny hasmenésének kiegészítő kezelése.
Az Enterol 250 mg belsőleges por képes bizonyos hasmenést okozó baktériumok hatásainak gátlására. A bélnyálkahártyára tápláló hatást fejt ki, aminek eredménye egyes emésztőenzimek aktivitásának fokozása. Emellett kedvező immunológiai változást okoz a bélnedvben. Addig érdemes szedni, amíg az antibiotikum kezelés tart. A hasmenés megmaradása esetén annak csillapítására hatékony az Imodium, melyet orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a szelek okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható.
Krónikus, tartós hasmenés esetén az Imodium-kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, lehetséges, hogy szakorvosi kivizsgálás is szükséges az Ön esetében. Aktiv szén (Carbo activatus) szükség esetére mindig legyen Önnél, különösen a fizikai megterheléssel járó költözködés tevékenységei alatt. Az esetleges alapproblémát nem oldja meg, ahhoz alaposabb orvosi kivizsgálás, döntés kell majd, de aktuálisan fel tudja szívni a meg nem kötés esetén azonnal kiürülésre kerülő salakot-hasmenést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
Kb ... órával az "esemény" után vettem be Vikela nevű (francia, otthon azt hiszem nem kapható) esemény utáni tablettát (1.5 mg, hatóanyag: levonorgestrel). A betegtájékoztatóban az van, hogy a következő görcsoldók csökkentik a hatását: Phenobarbital, Phenytoin, Primidon, Carbamazepin. Ezen kívül Ritonavir, fertőzésekre való szerek: Rifabutin, Rifampicin, Griseofulvin és növényi gyógyszerek, mint az orbáncfű. Illetve nem szabad Ulipristalacatat tartalmú gyógyszerrel bevenni.
A fentieket egyáltalán nem ismerem, de Xanaxot szedek, és az nincs az itt felsoroltak között, mégis félek bevenni. Bevehetem, vagy az is csökkenti a hatást? Illetve ha nem vehetem be, akkor mikor kezdhetem el újra szedni?
Elnézést a buta kérdésért, még nem voltam hasonló helyzetben.
Előre is köszönöm a választ!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Oldalunk interakció-keresőjében a két szer (ulipristal és alprazolam hatóanyagok) között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem áll fenn.

A kérdésében felsoroltak ún. enziminduktorok, tehát hatáscsökkenést idézhetnek elő a fogamzásgátló hatásosságában. A Xanax/alprazolam ilyen értelmű hatást nem fejt ki, tehát nem aggályos.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot!

Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:

Oldalak

Oldalak

Aktuális hírek

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

további cikkek >>
Feliratkozás Gyógyszerészet csatornájára