Hirdetés

Agykoponya CT

PHARMINDEX
Tisztelt Doktor úr /nő!
Folyamatosan fáj a fejem, 3 hónapja tartósabban, így elmentem egy fejfájás szakértőhöz, aki agykoponya CT-t írt ki, amit el is végeztek. Itt lenne az eredmény:
A kamrarendszer asszimetrikus, a bal oldalkamra valamivel az ellenoldalinál tágabb. A harmadik kamra normál tágasságú. A hátsó koponyagödörben occipitalisan, a konfluens alatt, valamint a kisagy környezetében a szokottnál kifejezettebb liquorterek ábrázolódnak. A vermis a szokottnál mélyebben helyezkedik el, kontraszttárolása fokozott, egyenetlen.
Vélemény:
Rendellenes, tág pericerebellaris liquortér.
Chiari tendencia.
A kisagy caudalis részében egyenetlen, fokozott kontraszttárolás.
Pontosan mit is jelent ez?
Válaszát előre is köszönöm!
A leírt CT értelmében valószínű, hogy a termelődött liquor (agyvíz) elfolyási, illetve keringési akadálya áll fent. Ez a folyadék folyamatos körforgásban van a központi idegrendszeren belül és a gerincvelőt is „körbefollya”…. Konzultáljon idegsebésszel, mutassa meg a leletet neki.
Ha igazam van, ez műtéttel megoldható, és megszűnik a fejfájása egy életre. Ha igazam van, ezt meg is kell műteni, ne habozzon, fogadja el a műtétet!
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr /nő!
Folyamatosan fáj a fejem, 3 hónapja tartósabban, így elmentem egy fejfájás szakértőhöz, aki agykoponya CT-t írt ki, amit el is végeztek. Itt lenne az eredmény:
A kamrarendszer asszimetrikus, a bal oldalkamra valamivel az ellenoldalinál tágabb. A harmadik kamra normál tágasságú. A hátsó koponyagödörben occipitalisan, a konfluens alatt, valamint a kisagy környezetében a szokottnál kifejezettebb liquorterek ábrázolódnak. A vermis a szokottnál mélyebben helyezkedik el, kontraszttárolása fokozott, egyenetlen.
Vélemény:
Rendellenes, tág pericerebellaris liquortér.
Chiari tendencia.
A kisagy caudalis részében egyenetlen, fokozott kontraszttárolás.
Pontosan mit is jelent ez?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A leírt CT értelmében valószínű, hogy a termelődött liquor (agyvíz) elfolyási, illetve keringési akadálya áll fent. Ez a folyadék folyamatos körforgásban van a központi idegrendszeren belül és a gerincvelőt is „körbefollya”…. Konzultáljon idegsebésszel, mutassa meg a leletet neki.
Ha igazam van, ez műtéttel megoldható, és megszűnik a fejfájása egy életre. Ha igazam van, ezt meg is kell műteni, ne habozzon, fogadja el a műtétet!
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
36 éves hölgy vagyok, 2 éve küszködök nyak, váll, lapocka fájdalommal, migrénes fejfájással és szédüléssel. Többször voltam kezeléseken, gyógytornán, amit itthon is végzek, injekciókat is kaptam, de ennek ellenére sem javul az állapotom. Gyógyszereket is kaptam, de az sem hozott javulást. A legutóbbi MR vizsgálat eredménye a következő volt: A nyaki lordosis CIV.-V.punctum maximummal kyphosisba hajlik, a ventralis liquortér C.IV-V. magasságban szűkebb. A nyaki gerincen balra convex scolioticus tartás, mérsékelt fokú spondylosis látható. A nyaki intervertebralis discusok jelmenete a T2 jellegű képeken csökkent, ez degeneratióra jellemző. A C.V./VI.discus területén dorsalisan bal paramedialisan, laterálisan széles alapú körülírt előboltosulás látható, mely a ventralis liquorteret szűkíti, a myelon ventralis területét eléri, azon érdemi benyomatot nem okoz. A nyaki myelon területén egyértelmű körülírt kóros jeleltérés nem látható. A craniospinalis átmenet területén destructió nem látható. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkját nem haladják meg. Gyógytornát, kezelést javasoltak, azon túl vagyok, de javulás nincsen, dolgozni ez miatt nem tudok, fél éve számoltam le, a munkahelyemen igénybe volt véve a nyakam, 6 évet dolgoztam ez hozta elő a nyakigerinc problémámat. Segítséget szeretnék kérni,hogy mivel tudnám helyrehozni magamat, hiába nem dolgozom, jobb nem lett. A közérzetem sem jó, mert szédülék, fáradékony vagyok, és állandó fájdalmaim vannak. Mivel javítható az állapotom? Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Panaszainak okára valószínűleg az MR vizsgálat magyarázatot ad. Az elferdült nyaki gerinc /C IV-V/ a kilépő idegeket nyomja, nyomhatja. A C V-VI discus szűkíti a gerinccsatornát, ez okozhatja a panaszt, a kettő együtt pedig biztosan nagyon fáj. Azt javasolom, minél előbb forduljon idegsebészethez, esetleg műtétre lesz szüksége az elváltozások miatt.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Körülbelül ... hónapja hogy egy rossz mozdulattal becsípődött a nyakam és azóta egyre csak romlik az állapotom.Több orvosnál jártam különböző gyogyszereket irtak fel, amik nem hatottak semmit, inyekciókat is kaptam a nyakcsigolyámnál és azok sem voltak eredményesek. Viszont már a fejemben erős nyomást érzek. Mi lehet ezek közt az összefüggés? Mi segítne rajta? Lehetnek súlyosabb következményei?
Előre is köszönöm a válaszát!!!

Megjegyzések:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ezekkel a panaszokkal (nem tudván milyen orvosi ellátásban részesült ezidáig) célszerű lenne mielőbb felkeresni az Országos Gerincgyógyászati Központot, vagy az Amerikai úton az Országos Idegsebészeti Intézetet, alaposabb vizsgálat céljából!

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Dr Ur
Évek óta fejfájástól szenvedek voltam már kivizsgáláson fekudtem kórházban 2004-ben megállapitották hogy van egy 2 cmm-es arachnoidealis cysta a kisagy hidszögletben. De pár hete a fejfájás jellege megváltozott szédülök sokször mintha ringispirben ülnék hányingerem van néha sugárszerüen hányok is a fájdalom éjszakára fokozódik a halántékomtól a fülem melett begörcsöl az ér nem tudom hogy mi ez ! Volt már enyhe orrvérzésem is!! Ez migrén?? Kicsit megijjedtem kérem válaszát mert nagyon nyugtalan vagyok ! Köszönöm
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Néhány tudnivaló az arachnoideális cystákról - ha ez Önnél megállapított diagnózis.

A betegség veleszületett, általában már gyermekkorban, ritkábban serdülőkorban kimutatható.
Az agy területén belül több helyütt is előfordulhat.
Sok esetben véletlen észlelés, mert nem mutat tüneteket, kivéve a nagyobb cystákat.
A tünetek változatosak, attól függően, hogy az agy mely részén van a cysta, milyen területeket irritál, érint.
Néhány jellemzőbb tünet:
• gyermekkori fejdeformáció
• speciális fejmozgások gyermekkorban
• fejfájások, migrénszerű vagy tenziós fejfájás.
• görcsrohamok
• emelkedett koponyaűri nyomás
• hányinger, hányás
• a viselkedés megváltozása
• féloldali bénulás
• mozgászavarok
• hallucinációk

Diagnózis:
általában MRI képalkotó eljárással, tesztek kitöltésével.
Kezelési lehetőségek:
A lényeg a cysta nyomásnövekedésének megszüntetése, ez elsősorban sebészi úton történhet, többféle eljárással.

Javaslatom: tekintve hogy intenzív tünetei vannak, célszerű lenne mielőbb eljutnia a területileg illetékes magas szintű idegsebészeti intézetbe ennek a helyzetnek a megoldására!

Üdvözlettel és jobbulást kívánok:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot.Én egy dologra lennék kíváncsi.Nekem a fejemben van egy ér csomó,és folyamatos műtétek előtt állok.Már kettőn túl vagyok,de még kb 2 kis műtét kell,és majd a végén 1 nagy műtét.A kérdésem az lenne,hogy ez a betegség befolyásollya-e,a teherbeesést.Mármint,hogy addig nem lehet gyerekem,vagy utánna sem.Az ambuláns lap ezt tartalmazta.:-2010.10.20-ÁN, sürfősséggel sacralis rágióból abscedált sinus pilonidalis eltávolítása megtörtént.J.o-on az occipitalis lebenyben kb 2-5 cm átmérőjű jellegzetes arterio-vebosus érmalformatio miatt műtétre várEnnyi volt.De olyan sok papír van.Ha kell még valami,akk szóljon.Köszönöm előre is.Szép napot!Nagyon fontos lenne megtudnom.Azt mondták,hogy kérdezzek meg,egy idegsebészt,és ezért fordultam önökhöz.Remélem,hogy tudnak segíteni.A dr.nő ezt írta vissza:A sinus pilonidalis nem befolyásolja a teherbe esést, de az agyi érképlet esetében mindenképpen ki kell kérnie a gondozó ideggyógyász vagy idegsebész véleményét, a képalkotó vizsgálatok alapján erről ő nyilatkozhat
Válasz:
A sinus pilonidalis (tehát a farpofák közötti gyulladás, tályog, ciszta stb.) eltávolítása valóban semmilyen összefüggésben nem áll egy teherbeeséssel, várandóssággal, hiszen egy egyszerűbb - de kellemetlen - fertőzésről van szó, amely kisebb beavatkozással megoldható (volt).
Az agyban lévő (occipitalis, azaz nyakszirti lebenyben) lévő érprobléma, ez amit arterio-venosus malformatio - AVM - néven írtak le, ennek megoldása már gondot jelenthet.
Miért jelenthet problémát?
Terhességben romolhatnak az AVM tünetei, mert fokozódik a keringés, és megnő a keringő vértérfogat.
Néhány jellemző tünet:
- görcsök
- fejfájás
- gyengeségérzés, zsibbadás
Ha esetleg, netalán agyi vérzés következik be annak jellegzetesen a tünetei (stroke), és azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

Az AVM diagnózisa képalkotással történik (CT, MR, érfestés).
A kezelés főkét sebészi. tehát egyrészt az AVM érterület eltávolítása, vagy a kérdéses érszakasz embolizációja.
Minden esetben egyedileg kell mérlegelni, melyik lenne az alkalmas beavatkozás.

Fentiek alapján az AVM megoldásáig valóban nem javasolt a terhesség, mert súlyos komplikációk alakulhatnak ki.

Mindezt természetesen idegsebész szakorvossal kell megbeszélnie, és a várható kockázatokat is.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Barátnöm édesapjának idült jobb oldali keményburok alatti koponyaüri vérzése van. Érdeklődnék hogy mütéti beavatkozásun tul milyen kezelés ,gyógyszer ill. étrendkiegészitő alkalmazható?
Köszönettel
Válasz:
A kemény agyburok alatti (subduralis) vérzés ellátása valóban elsősorban sebészeti beavatkozás/okat igényel, a beteg szoros ellenőrzés alatt tartandó. Védeni kell a hőháztartást, folyadékegyensúlyt, oxigenizációt. Ha szükséges, adnak antiepileptikumot, agyödémásodást gátló szert, esetleg nyugtatót.
Mindez az orvosi ellátás szerves része, tehát az Önök részéről nem igényel - sőt nem is szabad ilyen értelemben beavatkozni.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Azért kérem tanácsát, mert több éve diagnosztizálták CT-n a homnloktáji jóindulatu daganatot nálam. Az operációval kapcsolatban annyit mondtak, hogy nem kell vele foglalkozni. Infarktusom volt, vérhigitót szedek 76 éves vagyok. Lehet ezt csökkenteni gyógygombával? A fájdalom egy kicsit erősödött /tompa volt hosszú ideig, most egy kicsit fokozódott a fájdalom.

Köszönöm válaszát.
Válasz:
Amennyiben valóban jóindulatú daganatot írt le a CT-diagnózis, és az nem nyom semmilyen létfontosságú központot, akkor annak eltávolítása valóban nem tűnik indokoltnak.
Az infarktus utáni kezelése feltehetően korrekt gyógyszerelés, erre nem tért ki a levélben. A véralvadásgátlót rendszeresen kell kontrollálni (pT idő, INR-érték).
A gyógygomba ilyen szempontból nem ajánlható, mert nem tudjuk mire ajánljuk, másrészt nem pontosan definiált, milyen anyagokat tartalmaz.
A fájdalmat illetően, ha a homloktáji daganat okozta fájdalomra gondol, ma igen nagy választék elérhető közepesen erős - erős fájdalomcsillapítókból, ezt orvosával kell megbeszélnie, nem kell a fájdalmat tűrni, főleg ha hosszú távú és kellemetlen. Az fontos lenne, hogy a meglévő gyógyszeres kezeléssel ne kerüljön kölcsönhatásba.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor ur/holgy

Édesanyámnak aki ..... eves van egy eléggé elorehaladott csontritkulása és ebbol kifolyolag osszeroppnat pár csigolyaja, amit feltoltottek mutét soran, de a gerince annyira megsullyedt hogy az also bordái belérnek a csipo/ medencecsontba ami nagy fajdlammal jár. van erre az esetre bármilyen jellegu mutét amivel ezt az osszecsuszást vissza lehet allitani normalisra, vagy legalább javitani rajta. és ha igen hol lehet ez irant érdeklodni, milyen korházan vegeznek ilyet magyarországon ha van ilyen egyaltalan.
segitségét elore is koszonom.
Válasz:
A levelében leírtak a csontritkulásnak valóban előrehaladott formáját jelentik, feltehetően ebben korábbi betegség, esetleg gyógyszeres kezelés (szteroidok?) is közrejátszhattak.

Nem tudjuk, mert a levél erre nem utalt, hol történt a csigolyák feltöltése, javasoljuk az Országos Gerincgyógyászati Központ (http://www.ogk.hu/) mielőbbi felkeresését, ott igen magas szinten felkészült gerincsebészek vannak.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:

Oldalak

Nyakigerinc probléma

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
36 éves hölgy vagyok, 2 éve küszködök nyak, váll, lapocka fájdalommal, migrénes fejfájással és szédüléssel. Többször voltam kezeléseken, gyógytornán, amit itthon is végzek, injekciókat is kaptam, de ennek ellenére sem javul az állapotom. Gyógyszereket is kaptam, de az sem hozott javulást. A legutóbbi MR vizsgálat eredménye a következő volt: A nyaki lordosis CIV.-V.punctum maximummal kyphosisba hajlik, a ventralis liquortér C.IV-V. magasságban szűkebb. A nyaki gerincen balra convex scolioticus tartás, mérsékelt fokú spondylosis látható. A nyaki intervertebralis discusok jelmenete a T2 jellegű képeken csökkent, ez degeneratióra jellemző. A C.V./VI.discus területén dorsalisan bal paramedialisan, laterálisan széles alapú körülírt előboltosulás látható, mely a ventralis liquorteret szűkíti, a myelon ventralis területét eléri, azon érdemi benyomatot nem okoz. A nyaki myelon területén egyértelmű körülírt kóros jeleltérés nem látható. A craniospinalis átmenet területén destructió nem látható. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkját nem haladják meg. Gyógytornát, kezelést javasoltak, azon túl vagyok, de javulás nincsen, dolgozni ez miatt nem tudok, fél éve számoltam le, a munkahelyemen igénybe volt véve a nyakam, 6 évet dolgoztam ez hozta elő a nyakigerinc problémámat. Segítséget szeretnék kérni,hogy mivel tudnám helyrehozni magamat, hiába nem dolgozom, jobb nem lett. A közérzetem sem jó, mert szédülék, fáradékony vagyok, és állandó fájdalmaim vannak. Mivel javítható az állapotom? Válaszát előre is köszönöm.
Panaszainak okára valószínűleg az MR vizsgálat magyarázatot ad. Az elferdült nyaki gerinc /C IV-V/ a kilépő idegeket nyomja, nyomhatja. A C V-VI discus szűkíti a gerinccsatornát, ez okozhatja a panaszt, a kettő együtt pedig biztosan nagyon fáj. Azt javasolom, minél előbb forduljon idegsebészethez, esetleg műtétre lesz szüksége az elváltozások miatt.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr /nő!
Folyamatosan fáj a fejem, 3 hónapja tartósabban, így elmentem egy fejfájás szakértőhöz, aki agykoponya CT-t írt ki, amit el is végeztek. Itt lenne az eredmény:
A kamrarendszer asszimetrikus, a bal oldalkamra valamivel az ellenoldalinál tágabb. A harmadik kamra normál tágasságú. A hátsó koponyagödörben occipitalisan, a konfluens alatt, valamint a kisagy környezetében a szokottnál kifejezettebb liquorterek ábrázolódnak. A vermis a szokottnál mélyebben helyezkedik el, kontraszttárolása fokozott, egyenetlen.
Vélemény:
Rendellenes, tág pericerebellaris liquortér.
Chiari tendencia.
A kisagy caudalis részében egyenetlen, fokozott kontraszttárolás.
Pontosan mit is jelent ez?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A leírt CT értelmében valószínű, hogy a termelődött liquor (agyvíz) elfolyási, illetve keringési akadálya áll fent. Ez a folyadék folyamatos körforgásban van a központi idegrendszeren belül és a gerincvelőt is „körbefollya”…. Konzultáljon idegsebésszel, mutassa meg a leletet neki.
Ha igazam van, ez műtéttel megoldható, és megszűnik a fejfájása egy életre. Ha igazam van, ezt meg is kell műteni, ne habozzon, fogadja el a műtétet!
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
36 éves hölgy vagyok, 2 éve küszködök nyak, váll, lapocka fájdalommal, migrénes fejfájással és szédüléssel. Többször voltam kezeléseken, gyógytornán, amit itthon is végzek, injekciókat is kaptam, de ennek ellenére sem javul az állapotom. Gyógyszereket is kaptam, de az sem hozott javulást. A legutóbbi MR vizsgálat eredménye a következő volt: A nyaki lordosis CIV.-V.punctum maximummal kyphosisba hajlik, a ventralis liquortér C.IV-V. magasságban szűkebb. A nyaki gerincen balra convex scolioticus tartás, mérsékelt fokú spondylosis látható. A nyaki intervertebralis discusok jelmenete a T2 jellegű képeken csökkent, ez degeneratióra jellemző. A C.V./VI.discus területén dorsalisan bal paramedialisan, laterálisan széles alapú körülírt előboltosulás látható, mely a ventralis liquorteret szűkíti, a myelon ventralis területét eléri, azon érdemi benyomatot nem okoz. A nyaki myelon területén egyértelmű körülírt kóros jeleltérés nem látható. A craniospinalis átmenet területén destructió nem látható. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkját nem haladják meg. Gyógytornát, kezelést javasoltak, azon túl vagyok, de javulás nincsen, dolgozni ez miatt nem tudok, fél éve számoltam le, a munkahelyemen igénybe volt véve a nyakam, 6 évet dolgoztam ez hozta elő a nyakigerinc problémámat. Segítséget szeretnék kérni,hogy mivel tudnám helyrehozni magamat, hiába nem dolgozom, jobb nem lett. A közérzetem sem jó, mert szédülék, fáradékony vagyok, és állandó fájdalmaim vannak. Mivel javítható az állapotom? Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Panaszainak okára valószínűleg az MR vizsgálat magyarázatot ad. Az elferdült nyaki gerinc /C IV-V/ a kilépő idegeket nyomja, nyomhatja. A C V-VI discus szűkíti a gerinccsatornát, ez okozhatja a panaszt, a kettő együtt pedig biztosan nagyon fáj. Azt javasolom, minél előbb forduljon idegsebészethez, esetleg műtétre lesz szüksége az elváltozások miatt.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Körülbelül ... hónapja hogy egy rossz mozdulattal becsípődött a nyakam és azóta egyre csak romlik az állapotom.Több orvosnál jártam különböző gyogyszereket irtak fel, amik nem hatottak semmit, inyekciókat is kaptam a nyakcsigolyámnál és azok sem voltak eredményesek. Viszont már a fejemben erős nyomást érzek. Mi lehet ezek közt az összefüggés? Mi segítne rajta? Lehetnek súlyosabb következményei?
Előre is köszönöm a válaszát!!!

Megjegyzések:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ezekkel a panaszokkal (nem tudván milyen orvosi ellátásban részesült ezidáig) célszerű lenne mielőbb felkeresni az Országos Gerincgyógyászati Központot, vagy az Amerikai úton az Országos Idegsebészeti Intézetet, alaposabb vizsgálat céljából!

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Dr Ur
Évek óta fejfájástól szenvedek voltam már kivizsgáláson fekudtem kórházban 2004-ben megállapitották hogy van egy 2 cmm-es arachnoidealis cysta a kisagy hidszögletben. De pár hete a fejfájás jellege megváltozott szédülök sokször mintha ringispirben ülnék hányingerem van néha sugárszerüen hányok is a fájdalom éjszakára fokozódik a halántékomtól a fülem melett begörcsöl az ér nem tudom hogy mi ez ! Volt már enyhe orrvérzésem is!! Ez migrén?? Kicsit megijjedtem kérem válaszát mert nagyon nyugtalan vagyok ! Köszönöm
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Néhány tudnivaló az arachnoideális cystákról - ha ez Önnél megállapított diagnózis.

A betegség veleszületett, általában már gyermekkorban, ritkábban serdülőkorban kimutatható.
Az agy területén belül több helyütt is előfordulhat.
Sok esetben véletlen észlelés, mert nem mutat tüneteket, kivéve a nagyobb cystákat.
A tünetek változatosak, attól függően, hogy az agy mely részén van a cysta, milyen területeket irritál, érint.
Néhány jellemzőbb tünet:
• gyermekkori fejdeformáció
• speciális fejmozgások gyermekkorban
• fejfájások, migrénszerű vagy tenziós fejfájás.
• görcsrohamok
• emelkedett koponyaűri nyomás
• hányinger, hányás
• a viselkedés megváltozása
• féloldali bénulás
• mozgászavarok
• hallucinációk

Diagnózis:
általában MRI képalkotó eljárással, tesztek kitöltésével.
Kezelési lehetőségek:
A lényeg a cysta nyomásnövekedésének megszüntetése, ez elsősorban sebészi úton történhet, többféle eljárással.

Javaslatom: tekintve hogy intenzív tünetei vannak, célszerű lenne mielőbb eljutnia a területileg illetékes magas szintű idegsebészeti intézetbe ennek a helyzetnek a megoldására!

Üdvözlettel és jobbulást kívánok:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot.Én egy dologra lennék kíváncsi.Nekem a fejemben van egy ér csomó,és folyamatos műtétek előtt állok.Már kettőn túl vagyok,de még kb 2 kis műtét kell,és majd a végén 1 nagy műtét.A kérdésem az lenne,hogy ez a betegség befolyásollya-e,a teherbeesést.Mármint,hogy addig nem lehet gyerekem,vagy utánna sem.Az ambuláns lap ezt tartalmazta.:-2010.10.20-ÁN, sürfősséggel sacralis rágióból abscedált sinus pilonidalis eltávolítása megtörtént.J.o-on az occipitalis lebenyben kb 2-5 cm átmérőjű jellegzetes arterio-vebosus érmalformatio miatt műtétre várEnnyi volt.De olyan sok papír van.Ha kell még valami,akk szóljon.Köszönöm előre is.Szép napot!Nagyon fontos lenne megtudnom.Azt mondták,hogy kérdezzek meg,egy idegsebészt,és ezért fordultam önökhöz.Remélem,hogy tudnak segíteni.A dr.nő ezt írta vissza:A sinus pilonidalis nem befolyásolja a teherbe esést, de az agyi érképlet esetében mindenképpen ki kell kérnie a gondozó ideggyógyász vagy idegsebész véleményét, a képalkotó vizsgálatok alapján erről ő nyilatkozhat
Válasz:
A sinus pilonidalis (tehát a farpofák közötti gyulladás, tályog, ciszta stb.) eltávolítása valóban semmilyen összefüggésben nem áll egy teherbeeséssel, várandóssággal, hiszen egy egyszerűbb - de kellemetlen - fertőzésről van szó, amely kisebb beavatkozással megoldható (volt).
Az agyban lévő (occipitalis, azaz nyakszirti lebenyben) lévő érprobléma, ez amit arterio-venosus malformatio - AVM - néven írtak le, ennek megoldása már gondot jelenthet.
Miért jelenthet problémát?
Terhességben romolhatnak az AVM tünetei, mert fokozódik a keringés, és megnő a keringő vértérfogat.
Néhány jellemző tünet:
- görcsök
- fejfájás
- gyengeségérzés, zsibbadás
Ha esetleg, netalán agyi vérzés következik be annak jellegzetesen a tünetei (stroke), és azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

Az AVM diagnózisa képalkotással történik (CT, MR, érfestés).
A kezelés főkét sebészi. tehát egyrészt az AVM érterület eltávolítása, vagy a kérdéses érszakasz embolizációja.
Minden esetben egyedileg kell mérlegelni, melyik lenne az alkalmas beavatkozás.

Fentiek alapján az AVM megoldásáig valóban nem javasolt a terhesség, mert súlyos komplikációk alakulhatnak ki.

Mindezt természetesen idegsebész szakorvossal kell megbeszélnie, és a várható kockázatokat is.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Barátnöm édesapjának idült jobb oldali keményburok alatti koponyaüri vérzése van. Érdeklődnék hogy mütéti beavatkozásun tul milyen kezelés ,gyógyszer ill. étrendkiegészitő alkalmazható?
Köszönettel
Válasz:
A kemény agyburok alatti (subduralis) vérzés ellátása valóban elsősorban sebészeti beavatkozás/okat igényel, a beteg szoros ellenőrzés alatt tartandó. Védeni kell a hőháztartást, folyadékegyensúlyt, oxigenizációt. Ha szükséges, adnak antiepileptikumot, agyödémásodást gátló szert, esetleg nyugtatót.
Mindez az orvosi ellátás szerves része, tehát az Önök részéről nem igényel - sőt nem is szabad ilyen értelemben beavatkozni.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Azért kérem tanácsát, mert több éve diagnosztizálták CT-n a homnloktáji jóindulatu daganatot nálam. Az operációval kapcsolatban annyit mondtak, hogy nem kell vele foglalkozni. Infarktusom volt, vérhigitót szedek 76 éves vagyok. Lehet ezt csökkenteni gyógygombával? A fájdalom egy kicsit erősödött /tompa volt hosszú ideig, most egy kicsit fokozódott a fájdalom.

Köszönöm válaszát.
Válasz:
Amennyiben valóban jóindulatú daganatot írt le a CT-diagnózis, és az nem nyom semmilyen létfontosságú központot, akkor annak eltávolítása valóban nem tűnik indokoltnak.
Az infarktus utáni kezelése feltehetően korrekt gyógyszerelés, erre nem tért ki a levélben. A véralvadásgátlót rendszeresen kell kontrollálni (pT idő, INR-érték).
A gyógygomba ilyen szempontból nem ajánlható, mert nem tudjuk mire ajánljuk, másrészt nem pontosan definiált, milyen anyagokat tartalmaz.
A fájdalmat illetően, ha a homloktáji daganat okozta fájdalomra gondol, ma igen nagy választék elérhető közepesen erős - erős fájdalomcsillapítókból, ezt orvosával kell megbeszélnie, nem kell a fájdalmat tűrni, főleg ha hosszú távú és kellemetlen. Az fontos lenne, hogy a meglévő gyógyszeres kezeléssel ne kerüljön kölcsönhatásba.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor ur/holgy

Édesanyámnak aki ..... eves van egy eléggé elorehaladott csontritkulása és ebbol kifolyolag osszeroppnat pár csigolyaja, amit feltoltottek mutét soran, de a gerince annyira megsullyedt hogy az also bordái belérnek a csipo/ medencecsontba ami nagy fajdlammal jár. van erre az esetre bármilyen jellegu mutét amivel ezt az osszecsuszást vissza lehet allitani normalisra, vagy legalább javitani rajta. és ha igen hol lehet ez irant érdeklodni, milyen korházan vegeznek ilyet magyarországon ha van ilyen egyaltalan.
segitségét elore is koszonom.
Válasz:
A levelében leírtak a csontritkulásnak valóban előrehaladott formáját jelentik, feltehetően ebben korábbi betegség, esetleg gyógyszeres kezelés (szteroidok?) is közrejátszhattak.

Nem tudjuk, mert a levél erre nem utalt, hol történt a csigolyák feltöltése, javasoljuk az Országos Gerincgyógyászati Központ (http://www.ogk.hu/) mielőbbi felkeresését, ott igen magas szinten felkészült gerincsebészek vannak.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:

Oldalak

Nyaki becsípődés, komolyabb tünetek

Tisztelt Doktor Úr!
Körülbelül ... hónapja hogy egy rossz mozdulattal becsípődött a nyakam és azóta egyre csak romlik az állapotom.Több orvosnál jártam különböző gyogyszereket irtak fel, amik nem hatottak semmit, inyekciókat is kaptam a nyakcsigolyámnál és azok sem voltak eredményesek. Viszont már a fejemben erős nyomást érzek. Mi lehet ezek közt az összefüggés? Mi segítne rajta? Lehetnek súlyosabb következményei?
Előre is köszönöm a válaszát!!!

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

Ezekkel a panaszokkal (nem tudván milyen orvosi ellátásban részesült ezidáig) célszerű lenne mielőbb felkeresni az Országos Gerincgyógyászati Központot, vagy az Amerikai úton az Országos Idegsebészeti Intézetet, alaposabb vizsgálat céljából!

Üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr /nő!
Folyamatosan fáj a fejem, 3 hónapja tartósabban, így elmentem egy fejfájás szakértőhöz, aki agykoponya CT-t írt ki, amit el is végeztek. Itt lenne az eredmény:
A kamrarendszer asszimetrikus, a bal oldalkamra valamivel az ellenoldalinál tágabb. A harmadik kamra normál tágasságú. A hátsó koponyagödörben occipitalisan, a konfluens alatt, valamint a kisagy környezetében a szokottnál kifejezettebb liquorterek ábrázolódnak. A vermis a szokottnál mélyebben helyezkedik el, kontraszttárolása fokozott, egyenetlen.
Vélemény:
Rendellenes, tág pericerebellaris liquortér.
Chiari tendencia.
A kisagy caudalis részében egyenetlen, fokozott kontraszttárolás.
Pontosan mit is jelent ez?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A leírt CT értelmében valószínű, hogy a termelődött liquor (agyvíz) elfolyási, illetve keringési akadálya áll fent. Ez a folyadék folyamatos körforgásban van a központi idegrendszeren belül és a gerincvelőt is „körbefollya”…. Konzultáljon idegsebésszel, mutassa meg a leletet neki.
Ha igazam van, ez műtéttel megoldható, és megszűnik a fejfájása egy életre. Ha igazam van, ezt meg is kell műteni, ne habozzon, fogadja el a műtétet!
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
36 éves hölgy vagyok, 2 éve küszködök nyak, váll, lapocka fájdalommal, migrénes fejfájással és szédüléssel. Többször voltam kezeléseken, gyógytornán, amit itthon is végzek, injekciókat is kaptam, de ennek ellenére sem javul az állapotom. Gyógyszereket is kaptam, de az sem hozott javulást. A legutóbbi MR vizsgálat eredménye a következő volt: A nyaki lordosis CIV.-V.punctum maximummal kyphosisba hajlik, a ventralis liquortér C.IV-V. magasságban szűkebb. A nyaki gerincen balra convex scolioticus tartás, mérsékelt fokú spondylosis látható. A nyaki intervertebralis discusok jelmenete a T2 jellegű képeken csökkent, ez degeneratióra jellemző. A C.V./VI.discus területén dorsalisan bal paramedialisan, laterálisan széles alapú körülírt előboltosulás látható, mely a ventralis liquorteret szűkíti, a myelon ventralis területét eléri, azon érdemi benyomatot nem okoz. A nyaki myelon területén egyértelmű körülírt kóros jeleltérés nem látható. A craniospinalis átmenet területén destructió nem látható. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkját nem haladják meg. Gyógytornát, kezelést javasoltak, azon túl vagyok, de javulás nincsen, dolgozni ez miatt nem tudok, fél éve számoltam le, a munkahelyemen igénybe volt véve a nyakam, 6 évet dolgoztam ez hozta elő a nyakigerinc problémámat. Segítséget szeretnék kérni,hogy mivel tudnám helyrehozni magamat, hiába nem dolgozom, jobb nem lett. A közérzetem sem jó, mert szédülék, fáradékony vagyok, és állandó fájdalmaim vannak. Mivel javítható az állapotom? Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Panaszainak okára valószínűleg az MR vizsgálat magyarázatot ad. Az elferdült nyaki gerinc /C IV-V/ a kilépő idegeket nyomja, nyomhatja. A C V-VI discus szűkíti a gerinccsatornát, ez okozhatja a panaszt, a kettő együtt pedig biztosan nagyon fáj. Azt javasolom, minél előbb forduljon idegsebészethez, esetleg műtétre lesz szüksége az elváltozások miatt.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Körülbelül ... hónapja hogy egy rossz mozdulattal becsípődött a nyakam és azóta egyre csak romlik az állapotom.Több orvosnál jártam különböző gyogyszereket irtak fel, amik nem hatottak semmit, inyekciókat is kaptam a nyakcsigolyámnál és azok sem voltak eredményesek. Viszont már a fejemben erős nyomást érzek. Mi lehet ezek közt az összefüggés? Mi segítne rajta? Lehetnek súlyosabb következményei?
Előre is köszönöm a válaszát!!!

Megjegyzések:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ezekkel a panaszokkal (nem tudván milyen orvosi ellátásban részesült ezidáig) célszerű lenne mielőbb felkeresni az Országos Gerincgyógyászati Központot, vagy az Amerikai úton az Országos Idegsebészeti Intézetet, alaposabb vizsgálat céljából!

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Dr Ur
Évek óta fejfájástól szenvedek voltam már kivizsgáláson fekudtem kórházban 2004-ben megállapitották hogy van egy 2 cmm-es arachnoidealis cysta a kisagy hidszögletben. De pár hete a fejfájás jellege megváltozott szédülök sokször mintha ringispirben ülnék hányingerem van néha sugárszerüen hányok is a fájdalom éjszakára fokozódik a halántékomtól a fülem melett begörcsöl az ér nem tudom hogy mi ez ! Volt már enyhe orrvérzésem is!! Ez migrén?? Kicsit megijjedtem kérem válaszát mert nagyon nyugtalan vagyok ! Köszönöm
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Néhány tudnivaló az arachnoideális cystákról - ha ez Önnél megállapított diagnózis.

A betegség veleszületett, általában már gyermekkorban, ritkábban serdülőkorban kimutatható.
Az agy területén belül több helyütt is előfordulhat.
Sok esetben véletlen észlelés, mert nem mutat tüneteket, kivéve a nagyobb cystákat.
A tünetek változatosak, attól függően, hogy az agy mely részén van a cysta, milyen területeket irritál, érint.
Néhány jellemzőbb tünet:
• gyermekkori fejdeformáció
• speciális fejmozgások gyermekkorban
• fejfájások, migrénszerű vagy tenziós fejfájás.
• görcsrohamok
• emelkedett koponyaűri nyomás
• hányinger, hányás
• a viselkedés megváltozása
• féloldali bénulás
• mozgászavarok
• hallucinációk

Diagnózis:
általában MRI képalkotó eljárással, tesztek kitöltésével.
Kezelési lehetőségek:
A lényeg a cysta nyomásnövekedésének megszüntetése, ez elsősorban sebészi úton történhet, többféle eljárással.

Javaslatom: tekintve hogy intenzív tünetei vannak, célszerű lenne mielőbb eljutnia a területileg illetékes magas szintű idegsebészeti intézetbe ennek a helyzetnek a megoldására!

Üdvözlettel és jobbulást kívánok:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot.Én egy dologra lennék kíváncsi.Nekem a fejemben van egy ér csomó,és folyamatos műtétek előtt állok.Már kettőn túl vagyok,de még kb 2 kis műtét kell,és majd a végén 1 nagy műtét.A kérdésem az lenne,hogy ez a betegség befolyásollya-e,a teherbeesést.Mármint,hogy addig nem lehet gyerekem,vagy utánna sem.Az ambuláns lap ezt tartalmazta.:-2010.10.20-ÁN, sürfősséggel sacralis rágióból abscedált sinus pilonidalis eltávolítása megtörtént.J.o-on az occipitalis lebenyben kb 2-5 cm átmérőjű jellegzetes arterio-vebosus érmalformatio miatt műtétre várEnnyi volt.De olyan sok papír van.Ha kell még valami,akk szóljon.Köszönöm előre is.Szép napot!Nagyon fontos lenne megtudnom.Azt mondták,hogy kérdezzek meg,egy idegsebészt,és ezért fordultam önökhöz.Remélem,hogy tudnak segíteni.A dr.nő ezt írta vissza:A sinus pilonidalis nem befolyásolja a teherbe esést, de az agyi érképlet esetében mindenképpen ki kell kérnie a gondozó ideggyógyász vagy idegsebész véleményét, a képalkotó vizsgálatok alapján erről ő nyilatkozhat
Válasz:
A sinus pilonidalis (tehát a farpofák közötti gyulladás, tályog, ciszta stb.) eltávolítása valóban semmilyen összefüggésben nem áll egy teherbeeséssel, várandóssággal, hiszen egy egyszerűbb - de kellemetlen - fertőzésről van szó, amely kisebb beavatkozással megoldható (volt).
Az agyban lévő (occipitalis, azaz nyakszirti lebenyben) lévő érprobléma, ez amit arterio-venosus malformatio - AVM - néven írtak le, ennek megoldása már gondot jelenthet.
Miért jelenthet problémát?
Terhességben romolhatnak az AVM tünetei, mert fokozódik a keringés, és megnő a keringő vértérfogat.
Néhány jellemző tünet:
- görcsök
- fejfájás
- gyengeségérzés, zsibbadás
Ha esetleg, netalán agyi vérzés következik be annak jellegzetesen a tünetei (stroke), és azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

Az AVM diagnózisa képalkotással történik (CT, MR, érfestés).
A kezelés főkét sebészi. tehát egyrészt az AVM érterület eltávolítása, vagy a kérdéses érszakasz embolizációja.
Minden esetben egyedileg kell mérlegelni, melyik lenne az alkalmas beavatkozás.

Fentiek alapján az AVM megoldásáig valóban nem javasolt a terhesség, mert súlyos komplikációk alakulhatnak ki.

Mindezt természetesen idegsebész szakorvossal kell megbeszélnie, és a várható kockázatokat is.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Barátnöm édesapjának idült jobb oldali keményburok alatti koponyaüri vérzése van. Érdeklődnék hogy mütéti beavatkozásun tul milyen kezelés ,gyógyszer ill. étrendkiegészitő alkalmazható?
Köszönettel
Válasz:
A kemény agyburok alatti (subduralis) vérzés ellátása valóban elsősorban sebészeti beavatkozás/okat igényel, a beteg szoros ellenőrzés alatt tartandó. Védeni kell a hőháztartást, folyadékegyensúlyt, oxigenizációt. Ha szükséges, adnak antiepileptikumot, agyödémásodást gátló szert, esetleg nyugtatót.
Mindez az orvosi ellátás szerves része, tehát az Önök részéről nem igényel - sőt nem is szabad ilyen értelemben beavatkozni.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Azért kérem tanácsát, mert több éve diagnosztizálták CT-n a homnloktáji jóindulatu daganatot nálam. Az operációval kapcsolatban annyit mondtak, hogy nem kell vele foglalkozni. Infarktusom volt, vérhigitót szedek 76 éves vagyok. Lehet ezt csökkenteni gyógygombával? A fájdalom egy kicsit erősödött /tompa volt hosszú ideig, most egy kicsit fokozódott a fájdalom.

Köszönöm válaszát.
Válasz:
Amennyiben valóban jóindulatú daganatot írt le a CT-diagnózis, és az nem nyom semmilyen létfontosságú központot, akkor annak eltávolítása valóban nem tűnik indokoltnak.
Az infarktus utáni kezelése feltehetően korrekt gyógyszerelés, erre nem tért ki a levélben. A véralvadásgátlót rendszeresen kell kontrollálni (pT idő, INR-érték).
A gyógygomba ilyen szempontból nem ajánlható, mert nem tudjuk mire ajánljuk, másrészt nem pontosan definiált, milyen anyagokat tartalmaz.
A fájdalmat illetően, ha a homloktáji daganat okozta fájdalomra gondol, ma igen nagy választék elérhető közepesen erős - erős fájdalomcsillapítókból, ezt orvosával kell megbeszélnie, nem kell a fájdalmat tűrni, főleg ha hosszú távú és kellemetlen. Az fontos lenne, hogy a meglévő gyógyszeres kezeléssel ne kerüljön kölcsönhatásba.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor ur/holgy

Édesanyámnak aki ..... eves van egy eléggé elorehaladott csontritkulása és ebbol kifolyolag osszeroppnat pár csigolyaja, amit feltoltottek mutét soran, de a gerince annyira megsullyedt hogy az also bordái belérnek a csipo/ medencecsontba ami nagy fajdlammal jár. van erre az esetre bármilyen jellegu mutét amivel ezt az osszecsuszást vissza lehet allitani normalisra, vagy legalább javitani rajta. és ha igen hol lehet ez irant érdeklodni, milyen korházan vegeznek ilyet magyarországon ha van ilyen egyaltalan.
segitségét elore is koszonom.
Válasz:
A levelében leírtak a csontritkulásnak valóban előrehaladott formáját jelentik, feltehetően ebben korábbi betegség, esetleg gyógyszeres kezelés (szteroidok?) is közrejátszhattak.

Nem tudjuk, mert a levél erre nem utalt, hol történt a csigolyák feltöltése, javasoljuk az Országos Gerincgyógyászati Központ (http://www.ogk.hu/) mielőbbi felkeresését, ott igen magas szinten felkészült gerincsebészek vannak.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:

Oldalak

Arachnoideális cysta, agyban

Tisztelt Dr Ur
Évek óta fejfájástól szenvedek voltam már kivizsgáláson fekudtem kórházban 2004-ben megállapitották hogy van egy 2 cmm-es arachnoidealis cysta a kisagy hidszögletben. De pár hete a fejfájás jellege megváltozott szédülök sokször mintha ringispirben ülnék hányingerem van néha sugárszerüen hányok is a fájdalom éjszakára fokozódik a halántékomtól a fülem melett begörcsöl az ér nem tudom hogy mi ez ! Volt már enyhe orrvérzésem is!! Ez migrén?? Kicsit megijjedtem kérem válaszát mert nagyon nyugtalan vagyok ! Köszönöm
Tisztelt Levélíró!

Néhány tudnivaló az arachnoideális cystákról - ha ez Önnél megállapított diagnózis.

A betegség veleszületett, általában már gyermekkorban, ritkábban serdülőkorban kimutatható.
Az agy területén belül több helyütt is előfordulhat.
Sok esetben véletlen észlelés, mert nem mutat tüneteket, kivéve a nagyobb cystákat.
A tünetek változatosak, attól függően, hogy az agy mely részén van a cysta, milyen területeket irritál, érint.
Néhány jellemzőbb tünet:
• gyermekkori fejdeformáció
• speciális fejmozgások gyermekkorban
• fejfájások, migrénszerű vagy tenziós fejfájás.
• görcsrohamok
• emelkedett koponyaűri nyomás
• hányinger, hányás
• a viselkedés megváltozása
• féloldali bénulás
• mozgászavarok
• hallucinációk

Diagnózis:
általában MRI képalkotó eljárással, tesztek kitöltésével.
Kezelési lehetőségek:
A lényeg a cysta nyomásnövekedésének megszüntetése, ez elsősorban sebészi úton történhet, többféle eljárással.

Javaslatom: tekintve hogy intenzív tünetei vannak, célszerű lenne mielőbb eljutnia a területileg illetékes magas szintű idegsebészeti intézetbe ennek a helyzetnek a megoldására!

Üdvözlettel és jobbulást kívánok:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr /nő!
Folyamatosan fáj a fejem, 3 hónapja tartósabban, így elmentem egy fejfájás szakértőhöz, aki agykoponya CT-t írt ki, amit el is végeztek. Itt lenne az eredmény:
A kamrarendszer asszimetrikus, a bal oldalkamra valamivel az ellenoldalinál tágabb. A harmadik kamra normál tágasságú. A hátsó koponyagödörben occipitalisan, a konfluens alatt, valamint a kisagy környezetében a szokottnál kifejezettebb liquorterek ábrázolódnak. A vermis a szokottnál mélyebben helyezkedik el, kontraszttárolása fokozott, egyenetlen.
Vélemény:
Rendellenes, tág pericerebellaris liquortér.
Chiari tendencia.
A kisagy caudalis részében egyenetlen, fokozott kontraszttárolás.
Pontosan mit is jelent ez?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A leírt CT értelmében valószínű, hogy a termelődött liquor (agyvíz) elfolyási, illetve keringési akadálya áll fent. Ez a folyadék folyamatos körforgásban van a központi idegrendszeren belül és a gerincvelőt is „körbefollya”…. Konzultáljon idegsebésszel, mutassa meg a leletet neki.
Ha igazam van, ez műtéttel megoldható, és megszűnik a fejfájása egy életre. Ha igazam van, ezt meg is kell műteni, ne habozzon, fogadja el a műtétet!
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
36 éves hölgy vagyok, 2 éve küszködök nyak, váll, lapocka fájdalommal, migrénes fejfájással és szédüléssel. Többször voltam kezeléseken, gyógytornán, amit itthon is végzek, injekciókat is kaptam, de ennek ellenére sem javul az állapotom. Gyógyszereket is kaptam, de az sem hozott javulást. A legutóbbi MR vizsgálat eredménye a következő volt: A nyaki lordosis CIV.-V.punctum maximummal kyphosisba hajlik, a ventralis liquortér C.IV-V. magasságban szűkebb. A nyaki gerincen balra convex scolioticus tartás, mérsékelt fokú spondylosis látható. A nyaki intervertebralis discusok jelmenete a T2 jellegű képeken csökkent, ez degeneratióra jellemző. A C.V./VI.discus területén dorsalisan bal paramedialisan, laterálisan széles alapú körülírt előboltosulás látható, mely a ventralis liquorteret szűkíti, a myelon ventralis területét eléri, azon érdemi benyomatot nem okoz. A nyaki myelon területén egyértelmű körülírt kóros jeleltérés nem látható. A craniospinalis átmenet területén destructió nem látható. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkját nem haladják meg. Gyógytornát, kezelést javasoltak, azon túl vagyok, de javulás nincsen, dolgozni ez miatt nem tudok, fél éve számoltam le, a munkahelyemen igénybe volt véve a nyakam, 6 évet dolgoztam ez hozta elő a nyakigerinc problémámat. Segítséget szeretnék kérni,hogy mivel tudnám helyrehozni magamat, hiába nem dolgozom, jobb nem lett. A közérzetem sem jó, mert szédülék, fáradékony vagyok, és állandó fájdalmaim vannak. Mivel javítható az állapotom? Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Panaszainak okára valószínűleg az MR vizsgálat magyarázatot ad. Az elferdült nyaki gerinc /C IV-V/ a kilépő idegeket nyomja, nyomhatja. A C V-VI discus szűkíti a gerinccsatornát, ez okozhatja a panaszt, a kettő együtt pedig biztosan nagyon fáj. Azt javasolom, minél előbb forduljon idegsebészethez, esetleg műtétre lesz szüksége az elváltozások miatt.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Körülbelül ... hónapja hogy egy rossz mozdulattal becsípődött a nyakam és azóta egyre csak romlik az állapotom.Több orvosnál jártam különböző gyogyszereket irtak fel, amik nem hatottak semmit, inyekciókat is kaptam a nyakcsigolyámnál és azok sem voltak eredményesek. Viszont már a fejemben erős nyomást érzek. Mi lehet ezek közt az összefüggés? Mi segítne rajta? Lehetnek súlyosabb következményei?
Előre is köszönöm a válaszát!!!

Megjegyzések:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ezekkel a panaszokkal (nem tudván milyen orvosi ellátásban részesült ezidáig) célszerű lenne mielőbb felkeresni az Országos Gerincgyógyászati Központot, vagy az Amerikai úton az Országos Idegsebészeti Intézetet, alaposabb vizsgálat céljából!

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Dr Ur
Évek óta fejfájástól szenvedek voltam már kivizsgáláson fekudtem kórházban 2004-ben megállapitották hogy van egy 2 cmm-es arachnoidealis cysta a kisagy hidszögletben. De pár hete a fejfájás jellege megváltozott szédülök sokször mintha ringispirben ülnék hányingerem van néha sugárszerüen hányok is a fájdalom éjszakára fokozódik a halántékomtól a fülem melett begörcsöl az ér nem tudom hogy mi ez ! Volt már enyhe orrvérzésem is!! Ez migrén?? Kicsit megijjedtem kérem válaszát mert nagyon nyugtalan vagyok ! Köszönöm
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Néhány tudnivaló az arachnoideális cystákról - ha ez Önnél megállapított diagnózis.

A betegség veleszületett, általában már gyermekkorban, ritkábban serdülőkorban kimutatható.
Az agy területén belül több helyütt is előfordulhat.
Sok esetben véletlen észlelés, mert nem mutat tüneteket, kivéve a nagyobb cystákat.
A tünetek változatosak, attól függően, hogy az agy mely részén van a cysta, milyen területeket irritál, érint.
Néhány jellemzőbb tünet:
• gyermekkori fejdeformáció
• speciális fejmozgások gyermekkorban
• fejfájások, migrénszerű vagy tenziós fejfájás.
• görcsrohamok
• emelkedett koponyaűri nyomás
• hányinger, hányás
• a viselkedés megváltozása
• féloldali bénulás
• mozgászavarok
• hallucinációk

Diagnózis:
általában MRI képalkotó eljárással, tesztek kitöltésével.
Kezelési lehetőségek:
A lényeg a cysta nyomásnövekedésének megszüntetése, ez elsősorban sebészi úton történhet, többféle eljárással.

Javaslatom: tekintve hogy intenzív tünetei vannak, célszerű lenne mielőbb eljutnia a területileg illetékes magas szintű idegsebészeti intézetbe ennek a helyzetnek a megoldására!

Üdvözlettel és jobbulást kívánok:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot.Én egy dologra lennék kíváncsi.Nekem a fejemben van egy ér csomó,és folyamatos műtétek előtt állok.Már kettőn túl vagyok,de még kb 2 kis műtét kell,és majd a végén 1 nagy műtét.A kérdésem az lenne,hogy ez a betegség befolyásollya-e,a teherbeesést.Mármint,hogy addig nem lehet gyerekem,vagy utánna sem.Az ambuláns lap ezt tartalmazta.:-2010.10.20-ÁN, sürfősséggel sacralis rágióból abscedált sinus pilonidalis eltávolítása megtörtént.J.o-on az occipitalis lebenyben kb 2-5 cm átmérőjű jellegzetes arterio-vebosus érmalformatio miatt műtétre várEnnyi volt.De olyan sok papír van.Ha kell még valami,akk szóljon.Köszönöm előre is.Szép napot!Nagyon fontos lenne megtudnom.Azt mondták,hogy kérdezzek meg,egy idegsebészt,és ezért fordultam önökhöz.Remélem,hogy tudnak segíteni.A dr.nő ezt írta vissza:A sinus pilonidalis nem befolyásolja a teherbe esést, de az agyi érképlet esetében mindenképpen ki kell kérnie a gondozó ideggyógyász vagy idegsebész véleményét, a képalkotó vizsgálatok alapján erről ő nyilatkozhat
Válasz:
A sinus pilonidalis (tehát a farpofák közötti gyulladás, tályog, ciszta stb.) eltávolítása valóban semmilyen összefüggésben nem áll egy teherbeeséssel, várandóssággal, hiszen egy egyszerűbb - de kellemetlen - fertőzésről van szó, amely kisebb beavatkozással megoldható (volt).
Az agyban lévő (occipitalis, azaz nyakszirti lebenyben) lévő érprobléma, ez amit arterio-venosus malformatio - AVM - néven írtak le, ennek megoldása már gondot jelenthet.
Miért jelenthet problémát?
Terhességben romolhatnak az AVM tünetei, mert fokozódik a keringés, és megnő a keringő vértérfogat.
Néhány jellemző tünet:
- görcsök
- fejfájás
- gyengeségérzés, zsibbadás
Ha esetleg, netalán agyi vérzés következik be annak jellegzetesen a tünetei (stroke), és azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

Az AVM diagnózisa képalkotással történik (CT, MR, érfestés).
A kezelés főkét sebészi. tehát egyrészt az AVM érterület eltávolítása, vagy a kérdéses érszakasz embolizációja.
Minden esetben egyedileg kell mérlegelni, melyik lenne az alkalmas beavatkozás.

Fentiek alapján az AVM megoldásáig valóban nem javasolt a terhesség, mert súlyos komplikációk alakulhatnak ki.

Mindezt természetesen idegsebész szakorvossal kell megbeszélnie, és a várható kockázatokat is.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Barátnöm édesapjának idült jobb oldali keményburok alatti koponyaüri vérzése van. Érdeklődnék hogy mütéti beavatkozásun tul milyen kezelés ,gyógyszer ill. étrendkiegészitő alkalmazható?
Köszönettel
Válasz:
A kemény agyburok alatti (subduralis) vérzés ellátása valóban elsősorban sebészeti beavatkozás/okat igényel, a beteg szoros ellenőrzés alatt tartandó. Védeni kell a hőháztartást, folyadékegyensúlyt, oxigenizációt. Ha szükséges, adnak antiepileptikumot, agyödémásodást gátló szert, esetleg nyugtatót.
Mindez az orvosi ellátás szerves része, tehát az Önök részéről nem igényel - sőt nem is szabad ilyen értelemben beavatkozni.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Azért kérem tanácsát, mert több éve diagnosztizálták CT-n a homnloktáji jóindulatu daganatot nálam. Az operációval kapcsolatban annyit mondtak, hogy nem kell vele foglalkozni. Infarktusom volt, vérhigitót szedek 76 éves vagyok. Lehet ezt csökkenteni gyógygombával? A fájdalom egy kicsit erősödött /tompa volt hosszú ideig, most egy kicsit fokozódott a fájdalom.

Köszönöm válaszát.
Válasz:
Amennyiben valóban jóindulatú daganatot írt le a CT-diagnózis, és az nem nyom semmilyen létfontosságú központot, akkor annak eltávolítása valóban nem tűnik indokoltnak.
Az infarktus utáni kezelése feltehetően korrekt gyógyszerelés, erre nem tért ki a levélben. A véralvadásgátlót rendszeresen kell kontrollálni (pT idő, INR-érték).
A gyógygomba ilyen szempontból nem ajánlható, mert nem tudjuk mire ajánljuk, másrészt nem pontosan definiált, milyen anyagokat tartalmaz.
A fájdalmat illetően, ha a homloktáji daganat okozta fájdalomra gondol, ma igen nagy választék elérhető közepesen erős - erős fájdalomcsillapítókból, ezt orvosával kell megbeszélnie, nem kell a fájdalmat tűrni, főleg ha hosszú távú és kellemetlen. Az fontos lenne, hogy a meglévő gyógyszeres kezeléssel ne kerüljön kölcsönhatásba.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor ur/holgy

Édesanyámnak aki ..... eves van egy eléggé elorehaladott csontritkulása és ebbol kifolyolag osszeroppnat pár csigolyaja, amit feltoltottek mutét soran, de a gerince annyira megsullyedt hogy az also bordái belérnek a csipo/ medencecsontba ami nagy fajdlammal jár. van erre az esetre bármilyen jellegu mutét amivel ezt az osszecsuszást vissza lehet allitani normalisra, vagy legalább javitani rajta. és ha igen hol lehet ez irant érdeklodni, milyen korházan vegeznek ilyet magyarországon ha van ilyen egyaltalan.
segitségét elore is koszonom.
Válasz:
A levelében leírtak a csontritkulásnak valóban előrehaladott formáját jelentik, feltehetően ebben korábbi betegség, esetleg gyógyszeres kezelés (szteroidok?) is közrejátszhattak.

Nem tudjuk, mert a levél erre nem utalt, hol történt a csigolyák feltöltése, javasoljuk az Országos Gerincgyógyászati Központ (http://www.ogk.hu/) mielőbbi felkeresését, ott igen magas szinten felkészült gerincsebészek vannak.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:

Oldalak

Agyi érprobléma, terhesség vállalása

Jó napot.Én egy dologra lennék kíváncsi.Nekem a fejemben van egy ér csomó,és folyamatos műtétek előtt állok.Már kettőn túl vagyok,de még kb 2 kis műtét kell,és majd a végén 1 nagy műtét.A kérdésem az lenne,hogy ez a betegség befolyásollya-e,a teherbeesést.Mármint,hogy addig nem lehet gyerekem,vagy utánna sem.Az ambuláns lap ezt tartalmazta.:-2010.10.20-ÁN, sürfősséggel sacralis rágióból abscedált sinus pilonidalis eltávolítása megtörtént.J.o-on az occipitalis lebenyben kb 2-5 cm átmérőjű jellegzetes arterio-vebosus érmalformatio miatt műtétre várEnnyi volt.De olyan sok papír van.Ha kell még valami,akk szóljon.Köszönöm előre is.Szép napot!Nagyon fontos lenne megtudnom.Azt mondták,hogy kérdezzek meg,egy idegsebészt,és ezért fordultam önökhöz.Remélem,hogy tudnak segíteni.A dr.nő ezt írta vissza:A sinus pilonidalis nem befolyásolja a teherbe esést, de az agyi érképlet esetében mindenképpen ki kell kérnie a gondozó ideggyógyász vagy idegsebész véleményét, a képalkotó vizsgálatok alapján erről ő nyilatkozhat
A sinus pilonidalis (tehát a farpofák közötti gyulladás, tályog, ciszta stb.) eltávolítása valóban semmilyen összefüggésben nem áll egy teherbeeséssel, várandóssággal, hiszen egy egyszerűbb - de kellemetlen - fertőzésről van szó, amely kisebb beavatkozással megoldható (volt).
Az agyban lévő (occipitalis, azaz nyakszirti lebenyben) lévő érprobléma, ez amit arterio-venosus malformatio - AVM - néven írtak le, ennek megoldása már gondot jelenthet.
Miért jelenthet problémát?
Terhességben romolhatnak az AVM tünetei, mert fokozódik a keringés, és megnő a keringő vértérfogat.
Néhány jellemző tünet:
- görcsök
- fejfájás
- gyengeségérzés, zsibbadás
Ha esetleg, netalán agyi vérzés következik be annak jellegzetesen a tünetei (stroke), és azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

Az AVM diagnózisa képalkotással történik (CT, MR, érfestés).
A kezelés főkét sebészi. tehát egyrészt az AVM érterület eltávolítása, vagy a kérdéses érszakasz embolizációja.
Minden esetben egyedileg kell mérlegelni, melyik lenne az alkalmas beavatkozás.

Fentiek alapján az AVM megoldásáig valóban nem javasolt a terhesség, mert súlyos komplikációk alakulhatnak ki.

Mindezt természetesen idegsebész szakorvossal kell megbeszélnie, és a várható kockázatokat is.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr/hölgy!
39 éves nő vagyok. 2012 óta pajzsmirigy alulműködéssel kezelnek. Vérhígítót szedek, két éve volt egy bal alsó végtagi femorális szintű mélyvénás trombozisom. Egy héttel ezelőtt hosszas álldogálás után megfájdult a bal combom, ami napról napra egyre feljebb terjedt egészen a bal medencémig fel éreztem erős fájdalmat. Voltam vele a háziorvosnál, aki izomfájdalmat állapított meg. Mondta szedjek Panadol tablettát 3x1-et, meg kenjem Diclofenak kenőccsel. Visszamentem hozzá 3 nap múlva, mert nem javult az állapotom, akkor a sebészetre irányitott. A sebészeti leleten ez áll: A bal comb az ülőideg kilépési pontjától provokálható. Mozgászavara nincs. A lumbalis lordosis enyhén elsimult az L V S1 résben kb. 5-6 mm-es ventralis irányú listhesis. A foramen jelentősen beszűkült. DG. Discopathia I V Diagnózisok: M5110/3 - Lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával. Ez mit jelent pontosan? Hogyan kezelik? Az nem lehet hogy egy újabb trombózis lett a lábamban,? Két év óta senki nem adott uh-ra beutalót, hogy ellenőrizzék a trombózist. Pedig jártam belgyógyásznál, háziorvosnál, sebészeten, de senki nem küld el. Kihez fordulhatok vele? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
Válasz:
Tisztelt asszonyom!
A leírtak alapján bal comb fájdalma nincs összefüggésben trombózissal. Vérhígítót szed, ha az INR-érték megfelelő (2 és 3 közötti), akkor az védi az újabb trombózistól. A thrombózisnak egyéb tünete is lenne: bal comb és vádli duzzanata, bőrpír, melegség. Ha ezek nem állnak fenn, a thrombózisnak kicsi az esélye. Egy kontroll UH arról adna információt, hogy jelenleg mennyire átjárható a korábban érintett véna, milyenek a mélyvénák és a felületes vénák keringési viszonyai, milyenek a vénabillentyűk, milyenek a mély és felületes vénák közötti összeköttetések.
Comb- és medencefájdalmai kapcsán: Az ötödik ágyéki csigolya és a keresztcsont között elcsúszás van, ami a csigolyaközti rés (foramen) beszűkülését eredményezi. Az itt kilépő és az alsó végtag felé futó ideg nyomás alá kerül, emiatt alakult ki a fájdalom. A javasolt kezelés lehet gyógyszeres és fizioterápia, ritkábban műtéti kezelés. A választandó kezeléshez további vizsgálatok is szükségesek, emiatt rheumatologus, ortopédus vagy idegsebész szakorvos felkeresése javasolt háziorvosi beutalóval vagy magánrendelésen.
Üdvözlettel: Dr. Szemerédi László, háziorvos
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Szedhetek e Apranax tablettát akkor, ha vérhígítót :Syncumar-t szedek? 3 hete mélyvénás trombozisom lett a bal lábamban, erre kaptam a vérhígítót. Most 2 napja nagyon érzékeny lett / szinte fáj/ mindkét oldali petefészkem, régebben szedtem rá az Apranax-ot. Vajon most is lehet?
Köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Igen fontos kérdéssel keresett meg. A Syncumar (warfarin) véralvadásgátló gyógyszer számos gyógyszerrel ad kölcsönhatást.
Ez esetben:
"Kölcsönhatás: NSAID-ok (nemsteroid gyulladáscsökkentők) és oralis antikoagulánsok együttadása fokozza a gastrointestinalis (GI)vérzés kialakulásának veszélyét. Az NSAID-ok potenciálhatják az antikoagulánsok hatásait. Retrospektív vizsgálatok szerint e kombinációt szedő betegek GI vérzési kockázata jelentősen megnőtt, klinikai esettanulmányok is alátámasztják ezen észleléseket. Gondosan kell ellenőrizni a véralvadási paramétereket, valamint a GI vérzés tüneteit, és jeleit.
Figyelmeztetés: Figyelni kell a gyógyszertoxicitás tüneteinek megjelenésére. A készítmények egyidejű alkalmazásakor rendkívüli óvatosságra van szükség."

Röviden tehát: a két gyógyszer együttadásakor (akár jelentős mértéksben is) fokozódhat a (gyomor-bél rendszeri) vérzés veszélye. Csak fokozott óvatosság és rendszeres orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható együtt a Syncumar és az Apranax. Célszerűbb lenne más fájdalomcsillapító alkalmazása, kérem mindezt mielőbb beszélje meg háziorvosával is!

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Dr.Úr. ... éves vagyok és a második mélyvénás trombózison vagyok túl. A következő kérdéseim lennének,szabad-e termálfürdőbe mennem, ill. szaunázhatok-e, a kompressziós harisnyát meddig ajánlott hordanom és mehetek-e masszőrhöz?

Köszönöm a válaszát.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A témában igen jártast kollégával egyeztettem az ő javaslatát látja alább:

"A mélyvénás trombózis komoly és veszélyes probléma, így a további életmódot is befolyásolhatja. Fontos tudni, hogy mi az oka ennek a többszöri trombózisnak. Az okok felderítése a kezelés miatt is fontos. Ha a kezelés folyamatos, és az állapot folyamatos ellenőrzés alatt van, úgy a szigorú szabályokon lehet ugyan engedni, de sok ellenjavalt tevékenység együttes végzése azért kockázatos lehet.

A vénás billentyűk működési zavara nagyon valószínű ebben a kórképben, ami miatt a vénás visszaáramlás nem megfelelő. Emiatt szükséges a harisnya viselése, Elhagyása esetén rendszeres vénás torna szükséges amivel erősíthetőek az alsó végtag izmai, ezek a harisnya helyett működnek „izomfűzőként”.

A szauna és meleg víz kitágítja az ereket ezáltal tovább csökkentve a vénás visszaáramlást. Az ezutáni hideg vizes zuhany különösen erős hatás, az érfal hirtelen összehúzása által esetleges rögelindulást okozhat ha van még letapadt rög az érfalon.

Masszázsfajtákból csak a simító mélyre nem nyomó, ízületi átmozgatást tartalmazó masszázs javasolt.

Összefoglalva; a nagyon meleg víz, a hideg-meleg vizes váltófürdő, , vagy a túl erős masszázs nem ajánlott, ehelyett az arany középutat javasolnám, középmeleg vizet, rendszeres vénás tornát, és csak enyhe masszázst."

A választ Pap Andrea gyógytornász munkatársunk adta Önnek. (www.papandrea.hu)

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor úr/ nő !
Panaszom kb. 6 hónapja jelentkezik intenzíven. A bal lábfejen lefutó (az öregujjfeszítő izom felett ) érben rendszertelenül erős éles "hasító" fájdalom jelentkezik,akár vízszintes fekvés esetén is. Esetenként görcsös jellegű, majd számomra érthetetlen módon megszűnik. Járás közben szinte folyamatos de elviselhető a fájdalom. 2 hónapja végeztek vérnyomás mérést az alsó lábszáron, hangvillás vizsgálatot is, de nem kaptam választ. 15éve gyógyszerrel kezelt II. tip. cukorbeteg vagyok.
25 éve kezelt a hipertóniám és 42-es BMI -m van ( 179cm/130kg.)
Tisztelettel:
Válasz:
A BMI érték elég jelentős súlytöbbletet mutat, tehát ha semmi mást nem veszünk figyelembe, ez önmagában is igen komoly terhet jelent, és nagy munkát ró a lábakra.
Az érfájdalom - minden egyéb tudása nélkül - valószínűsíthet verőérbetegséget, pontosabban alsó végtagi verőérelzáródást, szűkületet. Erre jellemzőek az ún Fontaine-féle stádiumok, melyek között szerepel (FII) a terheléskor, járás, mozgás jelentkező váltakozó fájdalom, illetve (FIII) a nyugalmi, pl. éjszakai fájdalom megléte. Általában mondható, hogy ezek érsebészi megoldásokat igényelnek, tehát ebben az irányban lenne érdemes érdeklődni. Feltehetően az esetleges műtétnél a magas BMI indexet is mérlegelni kell, és az általános egészségi állapotot.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Lipomával operáltak .... - hóban a combom belső részén és a térdem belső felén felfelé elég hosszú vágásokkal, mivel a lipóma nem burokban volt hanem szétágazó. A térdemnél a sebből 2 hónapig szivatták a folyadékot. Ezek után a lábom csak dagadt, majd kiderült lipoödémám van, mivel elvágták a nyirok ereket.
A végtagon MR és CT vizsgálatokat készítették és kiderült az erek megfelelőek, így műthető a nyirokereket akarnak pótolni 6 órás műtét lenne.
Kérdésem az lenne, hogy mi történik így a lábommal, ha nem engedném műtetni magam, vagy mi az Ön véleménye hallott-e ilyen műtétről, és milyen eredménnyel sikerült a műtét.Kérdésem lenne még gumi harisnyát írták fel, de azzal is dagad a lábom, és mi a jó a lábomnak ha használom vagy nem, ülő munkát végzek.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm e fontos döntésben.

Tisztelettel:
Válasz:
A nyiroködémának (limfödéma) kiterjedt irodalma van, de igazán hatásos gyógymódja csekélyebb mértékben.
A nyirokerek elvágását illetően ez ezért is problematikus, mivel a lábizom pumpamechanizmusa járáskor pumpálja vissza a pangó folyadékot az alsó végtag felől a testbe, tehát ennek károsodásával fokozódik a lábdagadás.
Az ülőmunka természetesen senkinek nem jó, általában hosszútávon csak ártalmai vannak sajnos, akár keringési, mozgásszervi stb.
A műtétet illetően: a nyiroködéma kezelési lehetőségei közül az egyik, de nem elsőkét választandó. A fő kezelési módszerek a kompresszió, bandázs, fásli, gumiharisnya, a manuális nyirokmasszázs, bőrápolás.
Speciális műtéti eljárások ezek, leírva eléggé bonyolultak, amelyek eredményeképpen plasztikai változások is történnek, és itt is kell a műtét után tartós kompressziót alkalmazni a lábon. Vannak lézersebészeti technikák is, de még egyszer hangsúlyozom NEM a sebészi megoldások az elsődlegesek a nyiroködéma kezelésében.
Szakértőként bőrgyógyászok foglalkoznak ezzel a betegséggel, illetve angiológusok (érbelgyógyászok.)

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Kb.... hete a jobb lábam vádlija bedagadt,a járás erős fájdalommal járt!3 cm-el dagadtabb volt mint a másik lábam.Kórházba küldtek,mélyvénás trombózis kizárása miatt!A diagnózis az elvégzett mellkas röntgen,hasi ultrahang,illetve doplet vizsgálat mellett szerencsére nem igazolódott be!30 napig adtam magamnak a Clexana injekciót.
Voltam "Sonoterápiás "vizsgálaton is,.Eredmények:Right ABI 1,06Left ABI 1,01.Terápia Dio-pp 2x1 naponta,lioton kenőcs.Koleszerinem:5,4 Torvalioin-t szedek,vérnyomásom /120/75/ Tritace HCT-vel napi 1 tabletta.más gyógyszert nem szedek.A vádlim még sajnos mindig fáj,nyomásérzékeny.Naponta kb.1 órát kerékpározok.Szeretném megkérdezni,hogy várható-e javulás,vagy milyen megoldást ,terápiát javasol kedves Doktor Úr!
Várom válaszát,köszönettel,tisztelettel:
Válasz:
A mélyvénás trombózis (DVT) kizárása a legfontosabb ebben a leírt kórtörténetben. Amennyiben a képalkotó és Doppler vizsgálatokkal valóban kizárható volt a DVT, az még mindig lehetséges - hogy felületes vénák gyulladása áll fenn.
A koleszterin és vérnyomás rendezése igen fontos, az előzetes véralvadásgátlás úgyszintén.
Talán célszerű lenne enyhébb mozgásformát választani egy darabig, és figyelni, hogyan változnak a tünetek.
Amennyiben nem javulnak mondjuk 1-maximum 2 héten belül, vagy fájdalom, rosszabbodás áll be, akkor (megtartott gyógyszerelés mellett) fel kellene keresnie ismét az angiológiai/érsebészeti szakrendelést.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot.Én egy dologra lennék kíváncsi.Nekem a fejemben van egy ér csomó,és folyamatos műtétek előtt állok.Már kettőn túl vagyok,de még kb 2 kis műtét kell,és majd a végén 1 nagy műtét.A kérdésem az lenne,hogy ez a betegség befolyásollya-e,a teherbeesést.Mármint,hogy addig nem lehet gyerekem,vagy utánna sem.Az ambuláns lap ezt tartalmazta.:-2010.10.20-ÁN, sürfősséggel sacralis rágióból abscedált sinus pilonidalis eltávolítása megtörtént.J.o-on az occipitalis lebenyben kb 2-5 cm átmérőjű jellegzetes arterio-vebosus érmalformatio miatt műtétre várEnnyi volt.De olyan sok papír van.Ha kell még valami,akk szóljon.Köszönöm előre is.Szép napot!Nagyon fontos lenne megtudnom.Azt mondták,hogy kérdezzek meg,egy idegsebészt,és ezért fordultam önökhöz.Remélem,hogy tudnak segíteni.A dr.nő ezt írta vissza:A sinus pilonidalis nem befolyásolja a teherbe esést, de az agyi érképlet esetében mindenképpen ki kell kérnie a gondozó ideggyógyász vagy idegsebész véleményét, a képalkotó vizsgálatok alapján erről ő nyilatkozhat
Válasz:
A sinus pilonidalis (tehát a farpofák közötti gyulladás, tályog, ciszta stb.) eltávolítása valóban semmilyen összefüggésben nem áll egy teherbeeséssel, várandóssággal, hiszen egy egyszerűbb - de kellemetlen - fertőzésről van szó, amely kisebb beavatkozással megoldható (volt).
Az agyban lévő (occipitalis, azaz nyakszirti lebenyben) lévő érprobléma, ez amit arterio-venosus malformatio - AVM - néven írtak le, ennek megoldása már gondot jelenthet.
Miért jelenthet problémát?
Terhességben romolhatnak az AVM tünetei, mert fokozódik a keringés, és megnő a keringő vértérfogat.
Néhány jellemző tünet:
- görcsök
- fejfájás
- gyengeségérzés, zsibbadás
Ha esetleg, netalán agyi vérzés következik be annak jellegzetesen a tünetei (stroke), és azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

Az AVM diagnózisa képalkotással történik (CT, MR, érfestés).
A kezelés főkét sebészi. tehát egyrészt az AVM érterület eltávolítása, vagy a kérdéses érszakasz embolizációja.
Minden esetben egyedileg kell mérlegelni, melyik lenne az alkalmas beavatkozás.

Fentiek alapján az AVM megoldásáig valóban nem javasolt a terhesség, mert súlyos komplikációk alakulhatnak ki.

Mindezt természetesen idegsebész szakorvossal kell megbeszélnie, és a várható kockázatokat is.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Kedves Segítő!

Édesanyán tenyerében, ujjai második perceiben évek óta, havonkénti rendszerességgel durran el egy ér. Ilyenkor a vér a bőre alatt szétterjed, sokszor a tenyerében is látható. Bekeményedik, nagyon fáj neki. Mi okozhatja ezt a panaszt? Nem szed gyógyszert, nincs magas vérnyomása, nem túlsúlyos, 49 éves fiatalos, vékony testalkatú asszony. Munkáját tekintve a kezével dolgozik hosszú ideje, de nem végletekig megerőltető munkát. Kérem, segítsenek!
Köszönöm,
Válasz:
Számos érbetegség létezik természetesen, amelyek részletes felsorolásába nem tudunk itt belebocsátkozni, röviden talán annyit hogy ezek az ún. perifériás (végtagi) érbetegségek. Közöttük a rendszerezés aszerint történik, hogy artériás, tehát verőeres, avagy vénás, tehát visszeres eredetű a kórkép.
Artériás eredetűek: (itt valószínűleg, a leírása alapján inkább erről lehet szó)
- érelzáródások
- trombangiitisz (érelzáródás+érgyulladás)
- Raynaud-kór (kisartériák összehúzódása)
- akrocianózis (tartós, fájdalmas görcs, hidegre érzékenyebb)
- eritromelalgia (rohamokban jelentkező értágulat, égő fájdalommal, kipirulással).

Ami javasolható:
Miután a betegség, ahogy írja, ismétlődő jellegű, kellemetlen tüneteket okoz, érdemes lenne mielőbb eljutni angiológiai szakrendelésre (érbelgyógyászat), vagy érsebészhez.
Elsősorban és hivatásszerűen ők foglalkoznak a végtagi érbetegségekkel.
A tünetek alapján diagnózist mondani, és kezelést javasolni kizárólag ők tudnak Édesanyja számára. Várakozás nélkül fel kellene keresni a szakrendelést - vagy kórházi ambulanciát, osztályt.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:

Oldalak

Agyburok alatti vérzés, ellátás

Barátnöm édesapjának idült jobb oldali keményburok alatti koponyaüri vérzése van. Érdeklődnék hogy mütéti beavatkozásun tul milyen kezelés ,gyógyszer ill. étrendkiegészitő alkalmazható?
Köszönettel
A kemény agyburok alatti (subduralis) vérzés ellátása valóban elsősorban sebészeti beavatkozás/okat igényel, a beteg szoros ellenőrzés alatt tartandó. Védeni kell a hőháztartást, folyadékegyensúlyt, oxigenizációt. Ha szükséges, adnak antiepileptikumot, agyödémásodást gátló szert, esetleg nyugtatót.
Mindez az orvosi ellátás szerves része, tehát az Önök részéről nem igényel - sőt nem is szabad ilyen értelemben beavatkozni.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr /nő!
Folyamatosan fáj a fejem, 3 hónapja tartósabban, így elmentem egy fejfájás szakértőhöz, aki agykoponya CT-t írt ki, amit el is végeztek. Itt lenne az eredmény:
A kamrarendszer asszimetrikus, a bal oldalkamra valamivel az ellenoldalinál tágabb. A harmadik kamra normál tágasságú. A hátsó koponyagödörben occipitalisan, a konfluens alatt, valamint a kisagy környezetében a szokottnál kifejezettebb liquorterek ábrázolódnak. A vermis a szokottnál mélyebben helyezkedik el, kontraszttárolása fokozott, egyenetlen.
Vélemény:
Rendellenes, tág pericerebellaris liquortér.
Chiari tendencia.
A kisagy caudalis részében egyenetlen, fokozott kontraszttárolás.
Pontosan mit is jelent ez?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A leírt CT értelmében valószínű, hogy a termelődött liquor (agyvíz) elfolyási, illetve keringési akadálya áll fent. Ez a folyadék folyamatos körforgásban van a központi idegrendszeren belül és a gerincvelőt is „körbefollya”…. Konzultáljon idegsebésszel, mutassa meg a leletet neki.
Ha igazam van, ez műtéttel megoldható, és megszűnik a fejfájása egy életre. Ha igazam van, ezt meg is kell műteni, ne habozzon, fogadja el a műtétet!
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
36 éves hölgy vagyok, 2 éve küszködök nyak, váll, lapocka fájdalommal, migrénes fejfájással és szédüléssel. Többször voltam kezeléseken, gyógytornán, amit itthon is végzek, injekciókat is kaptam, de ennek ellenére sem javul az állapotom. Gyógyszereket is kaptam, de az sem hozott javulást. A legutóbbi MR vizsgálat eredménye a következő volt: A nyaki lordosis CIV.-V.punctum maximummal kyphosisba hajlik, a ventralis liquortér C.IV-V. magasságban szűkebb. A nyaki gerincen balra convex scolioticus tartás, mérsékelt fokú spondylosis látható. A nyaki intervertebralis discusok jelmenete a T2 jellegű képeken csökkent, ez degeneratióra jellemző. A C.V./VI.discus területén dorsalisan bal paramedialisan, laterálisan széles alapú körülírt előboltosulás látható, mely a ventralis liquorteret szűkíti, a myelon ventralis területét eléri, azon érdemi benyomatot nem okoz. A nyaki myelon területén egyértelmű körülírt kóros jeleltérés nem látható. A craniospinalis átmenet területén destructió nem látható. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkját nem haladják meg. Gyógytornát, kezelést javasoltak, azon túl vagyok, de javulás nincsen, dolgozni ez miatt nem tudok, fél éve számoltam le, a munkahelyemen igénybe volt véve a nyakam, 6 évet dolgoztam ez hozta elő a nyakigerinc problémámat. Segítséget szeretnék kérni,hogy mivel tudnám helyrehozni magamat, hiába nem dolgozom, jobb nem lett. A közérzetem sem jó, mert szédülék, fáradékony vagyok, és állandó fájdalmaim vannak. Mivel javítható az állapotom? Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Panaszainak okára valószínűleg az MR vizsgálat magyarázatot ad. Az elferdült nyaki gerinc /C IV-V/ a kilépő idegeket nyomja, nyomhatja. A C V-VI discus szűkíti a gerinccsatornát, ez okozhatja a panaszt, a kettő együtt pedig biztosan nagyon fáj. Azt javasolom, minél előbb forduljon idegsebészethez, esetleg műtétre lesz szüksége az elváltozások miatt.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Körülbelül ... hónapja hogy egy rossz mozdulattal becsípődött a nyakam és azóta egyre csak romlik az állapotom.Több orvosnál jártam különböző gyogyszereket irtak fel, amik nem hatottak semmit, inyekciókat is kaptam a nyakcsigolyámnál és azok sem voltak eredményesek. Viszont már a fejemben erős nyomást érzek. Mi lehet ezek közt az összefüggés? Mi segítne rajta? Lehetnek súlyosabb következményei?
Előre is köszönöm a válaszát!!!

Megjegyzések:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ezekkel a panaszokkal (nem tudván milyen orvosi ellátásban részesült ezidáig) célszerű lenne mielőbb felkeresni az Országos Gerincgyógyászati Központot, vagy az Amerikai úton az Országos Idegsebészeti Intézetet, alaposabb vizsgálat céljából!

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Dr Ur
Évek óta fejfájástól szenvedek voltam már kivizsgáláson fekudtem kórházban 2004-ben megállapitották hogy van egy 2 cmm-es arachnoidealis cysta a kisagy hidszögletben. De pár hete a fejfájás jellege megváltozott szédülök sokször mintha ringispirben ülnék hányingerem van néha sugárszerüen hányok is a fájdalom éjszakára fokozódik a halántékomtól a fülem melett begörcsöl az ér nem tudom hogy mi ez ! Volt már enyhe orrvérzésem is!! Ez migrén?? Kicsit megijjedtem kérem válaszát mert nagyon nyugtalan vagyok ! Köszönöm
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Néhány tudnivaló az arachnoideális cystákról - ha ez Önnél megállapított diagnózis.

A betegség veleszületett, általában már gyermekkorban, ritkábban serdülőkorban kimutatható.
Az agy területén belül több helyütt is előfordulhat.
Sok esetben véletlen észlelés, mert nem mutat tüneteket, kivéve a nagyobb cystákat.
A tünetek változatosak, attól függően, hogy az agy mely részén van a cysta, milyen területeket irritál, érint.
Néhány jellemzőbb tünet:
• gyermekkori fejdeformáció
• speciális fejmozgások gyermekkorban
• fejfájások, migrénszerű vagy tenziós fejfájás.
• görcsrohamok
• emelkedett koponyaűri nyomás
• hányinger, hányás
• a viselkedés megváltozása
• féloldali bénulás
• mozgászavarok
• hallucinációk

Diagnózis:
általában MRI képalkotó eljárással, tesztek kitöltésével.
Kezelési lehetőségek:
A lényeg a cysta nyomásnövekedésének megszüntetése, ez elsősorban sebészi úton történhet, többféle eljárással.

Javaslatom: tekintve hogy intenzív tünetei vannak, célszerű lenne mielőbb eljutnia a területileg illetékes magas szintű idegsebészeti intézetbe ennek a helyzetnek a megoldására!

Üdvözlettel és jobbulást kívánok:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot.Én egy dologra lennék kíváncsi.Nekem a fejemben van egy ér csomó,és folyamatos műtétek előtt állok.Már kettőn túl vagyok,de még kb 2 kis műtét kell,és majd a végén 1 nagy műtét.A kérdésem az lenne,hogy ez a betegség befolyásollya-e,a teherbeesést.Mármint,hogy addig nem lehet gyerekem,vagy utánna sem.Az ambuláns lap ezt tartalmazta.:-2010.10.20-ÁN, sürfősséggel sacralis rágióból abscedált sinus pilonidalis eltávolítása megtörtént.J.o-on az occipitalis lebenyben kb 2-5 cm átmérőjű jellegzetes arterio-vebosus érmalformatio miatt műtétre várEnnyi volt.De olyan sok papír van.Ha kell még valami,akk szóljon.Köszönöm előre is.Szép napot!Nagyon fontos lenne megtudnom.Azt mondták,hogy kérdezzek meg,egy idegsebészt,és ezért fordultam önökhöz.Remélem,hogy tudnak segíteni.A dr.nő ezt írta vissza:A sinus pilonidalis nem befolyásolja a teherbe esést, de az agyi érképlet esetében mindenképpen ki kell kérnie a gondozó ideggyógyász vagy idegsebész véleményét, a képalkotó vizsgálatok alapján erről ő nyilatkozhat
Válasz:
A sinus pilonidalis (tehát a farpofák közötti gyulladás, tályog, ciszta stb.) eltávolítása valóban semmilyen összefüggésben nem áll egy teherbeeséssel, várandóssággal, hiszen egy egyszerűbb - de kellemetlen - fertőzésről van szó, amely kisebb beavatkozással megoldható (volt).
Az agyban lévő (occipitalis, azaz nyakszirti lebenyben) lévő érprobléma, ez amit arterio-venosus malformatio - AVM - néven írtak le, ennek megoldása már gondot jelenthet.
Miért jelenthet problémát?
Terhességben romolhatnak az AVM tünetei, mert fokozódik a keringés, és megnő a keringő vértérfogat.
Néhány jellemző tünet:
- görcsök
- fejfájás
- gyengeségérzés, zsibbadás
Ha esetleg, netalán agyi vérzés következik be annak jellegzetesen a tünetei (stroke), és azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

Az AVM diagnózisa képalkotással történik (CT, MR, érfestés).
A kezelés főkét sebészi. tehát egyrészt az AVM érterület eltávolítása, vagy a kérdéses érszakasz embolizációja.
Minden esetben egyedileg kell mérlegelni, melyik lenne az alkalmas beavatkozás.

Fentiek alapján az AVM megoldásáig valóban nem javasolt a terhesség, mert súlyos komplikációk alakulhatnak ki.

Mindezt természetesen idegsebész szakorvossal kell megbeszélnie, és a várható kockázatokat is.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Barátnöm édesapjának idült jobb oldali keményburok alatti koponyaüri vérzése van. Érdeklődnék hogy mütéti beavatkozásun tul milyen kezelés ,gyógyszer ill. étrendkiegészitő alkalmazható?
Köszönettel
Válasz:
A kemény agyburok alatti (subduralis) vérzés ellátása valóban elsősorban sebészeti beavatkozás/okat igényel, a beteg szoros ellenőrzés alatt tartandó. Védeni kell a hőháztartást, folyadékegyensúlyt, oxigenizációt. Ha szükséges, adnak antiepileptikumot, agyödémásodást gátló szert, esetleg nyugtatót.
Mindez az orvosi ellátás szerves része, tehát az Önök részéről nem igényel - sőt nem is szabad ilyen értelemben beavatkozni.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Azért kérem tanácsát, mert több éve diagnosztizálták CT-n a homnloktáji jóindulatu daganatot nálam. Az operációval kapcsolatban annyit mondtak, hogy nem kell vele foglalkozni. Infarktusom volt, vérhigitót szedek 76 éves vagyok. Lehet ezt csökkenteni gyógygombával? A fájdalom egy kicsit erősödött /tompa volt hosszú ideig, most egy kicsit fokozódott a fájdalom.

Köszönöm válaszát.
Válasz:
Amennyiben valóban jóindulatú daganatot írt le a CT-diagnózis, és az nem nyom semmilyen létfontosságú központot, akkor annak eltávolítása valóban nem tűnik indokoltnak.
Az infarktus utáni kezelése feltehetően korrekt gyógyszerelés, erre nem tért ki a levélben. A véralvadásgátlót rendszeresen kell kontrollálni (pT idő, INR-érték).
A gyógygomba ilyen szempontból nem ajánlható, mert nem tudjuk mire ajánljuk, másrészt nem pontosan definiált, milyen anyagokat tartalmaz.
A fájdalmat illetően, ha a homloktáji daganat okozta fájdalomra gondol, ma igen nagy választék elérhető közepesen erős - erős fájdalomcsillapítókból, ezt orvosával kell megbeszélnie, nem kell a fájdalmat tűrni, főleg ha hosszú távú és kellemetlen. Az fontos lenne, hogy a meglévő gyógyszeres kezeléssel ne kerüljön kölcsönhatásba.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor ur/holgy

Édesanyámnak aki ..... eves van egy eléggé elorehaladott csontritkulása és ebbol kifolyolag osszeroppnat pár csigolyaja, amit feltoltottek mutét soran, de a gerince annyira megsullyedt hogy az also bordái belérnek a csipo/ medencecsontba ami nagy fajdlammal jár. van erre az esetre bármilyen jellegu mutét amivel ezt az osszecsuszást vissza lehet allitani normalisra, vagy legalább javitani rajta. és ha igen hol lehet ez irant érdeklodni, milyen korházan vegeznek ilyet magyarországon ha van ilyen egyaltalan.
segitségét elore is koszonom.
Válasz:
A levelében leírtak a csontritkulásnak valóban előrehaladott formáját jelentik, feltehetően ebben korábbi betegség, esetleg gyógyszeres kezelés (szteroidok?) is közrejátszhattak.

Nem tudjuk, mert a levél erre nem utalt, hol történt a csigolyák feltöltése, javasoljuk az Országos Gerincgyógyászati Központ (http://www.ogk.hu/) mielőbbi felkeresését, ott igen magas szinten felkészült gerincsebészek vannak.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:

Oldalak

Homloktáji daganat, fájdalom

Tisztelt Doktor úr!
Azért kérem tanácsát, mert több éve diagnosztizálták CT-n a homnloktáji jóindulatu daganatot nálam. Az operációval kapcsolatban annyit mondtak, hogy nem kell vele foglalkozni. Infarktusom volt, vérhigitót szedek 76 éves vagyok. Lehet ezt csökkenteni gyógygombával? A fájdalom egy kicsit erősödött /tompa volt hosszú ideig, most egy kicsit fokozódott a fájdalom.

Köszönöm válaszát.
Amennyiben valóban jóindulatú daganatot írt le a CT-diagnózis, és az nem nyom semmilyen létfontosságú központot, akkor annak eltávolítása valóban nem tűnik indokoltnak.
Az infarktus utáni kezelése feltehetően korrekt gyógyszerelés, erre nem tért ki a levélben. A véralvadásgátlót rendszeresen kell kontrollálni (pT idő, INR-érték).
A gyógygomba ilyen szempontból nem ajánlható, mert nem tudjuk mire ajánljuk, másrészt nem pontosan definiált, milyen anyagokat tartalmaz.
A fájdalmat illetően, ha a homloktáji daganat okozta fájdalomra gondol, ma igen nagy választék elérhető közepesen erős - erős fájdalomcsillapítókból, ezt orvosával kell megbeszélnie, nem kell a fájdalmat tűrni, főleg ha hosszú távú és kellemetlen. Az fontos lenne, hogy a meglévő gyógyszeres kezeléssel ne kerüljön kölcsönhatásba.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Kb. 2008 óta van kardiofóbiám (folyamatos pulzus méricskélés, mostanaban vérnyomás is), aminek súlyossága valtozó. Akkoriban egy italozas másnapjan 120 körüli pulzussal mentünk el az orvoshoz, aminek sürgősségi lett a vége, mert felszaladt 170-re. De vegülis pániknak lett beállitva, kaptam placebo mennyisegű béta-blokkolót és hazaküldtek. Na szóval ezóta figyelem magam állandóan. Viszont, hogy azt a 120-ast miért vettem észre, arra már nem emlékszem. Valamiért picit korábban is figyeltem a pulzusomat. Ekkoriban 70 kg körül voltam. De ugorjunk előre 9 évet.
Jelenleg 31 éves vagyok. Nem sportolok, szinte egész nap az asztalnál ülök informatikusként. Elég idősen kezdtem a föiskolában, most végeztem pár hónapja. A főiskola alatt nagyjából rendben voltam lelkileg, csak vizsgák előtt szaladgált fel a pulzusom olyan 130-as tartományba. De kb. 1 éve kezdödött a szakdolgozatom írása, és ezidő tájt nyilván idegesebb lettem. Kisebb pánikrohamok, dolgozat leadása környékén szúró/nyomó érzés mellkas tájékon. Igen, én is idegességnek tudtam be, illetve még mindig kb. 80%-ig biztos vagyok benne, hogy az volt.
No de vége lett a sulinak (tavaly november), bizonyítvány a kézben, de az idegesség nem tűnt el. Elkezdtem méricskélni a vérnyomásomat is, amiből sajnos szintén szokás lett. A szakdolgozat alatt lefogytam a kezdeti 68 kg-ról kb. 62-re. De ez is normális, hiszen kb. 1500 kalóriát ehettem maximum. Gondoltam alultáplált vagyok és nem is eszek jókat (de rosszakat se, semmi alkohol, kávé vagy hasonlók), úgyhogy átálltam vegán étkezésre (ez 100%, hogy nem volt gond, mert okosan csináltam) és összességében megnöveltem a kalória bevitelemet. Sokkal több gyümölcs, zöldség, jóféle magvak, B12, D-vitamin+K2 pótlás, … stb. Ennek az lett az eredménye, hogy az emésztésem felgyorsult (korábban heti 2-3 széklet volt, ezután már minden nap), de a napi 2200-2300 kalória úgy tünik nem volt elég ilyen emésztés mellett, mert leadtam további 2 kilót. Jelen pillanatban is 60 kg vagyok (181 cm magasság mellett). Lelkileg? Nem lett jobb, épp ellenkezőleg. Pánikrohamok heti rendszerességgel (150-170-es pulzussal), folyamatos idegesség (de az igazi, nem a köznyelvi), remegő érzés. Ebben az állapotban voltam kb. március közepéig. Ezidő alatt megfigyeltem a vérnyomásomat és pulzusomat alaposan (következö értékek nyugodt állapotban mérve):
Vérnyomás átlagban 100/60 körül (óvodás koromban is 110/70 körül volt, iskolai papirokon meg 130-140/80-90, bár ez utóbbiaknál ideges voltam, nem tudom mennyi lehetett alapból otthon).
Pulzus késő este illetve ébredéskor: 55-60.
Pulzus nap közben asztalnál: 70-80.
Állva (pár perc után mérve): 85-95.
Lassú séta kutyával: 105-120.
További néhány info. Már 9 éve is esténként éreztem/hallottam a szívdobbanásaimat az ágyban, de ez is felerősödött az utóbbi időben. Vagyis már nappal is, ülve (nyugiban), de főleg fekve, egyszerűen érzem, ahogy dobog a szívem. Nem gyorsan, tempó is jó, csak egyszerüen bemozgatja a testem az alacsony vérnyomásom ellenére is. Lefekvéskor meg konkrétan zavaró tényező, bár nem fáj.
Nyakamon is tisztán kivehetők a dobbanások. Lehet ez az egész amiatt, hogy nagyon le vagyok fogyva? Nálam vékonyabb, kisebb lányok se érzik általában, szóval fura. Ja, és amikor kitapintom a nyakamon a pulzust, mintha 1-1 ütés valamivel erősebb lenne a többinél. Nem úgy, hogy felborít, de érzem tisztán. Vagy ez normális?
Néha van mellkasi tompa nyomás érzésem, föleg a szegycsont környékén illetve alatta (NEM mögötte). És/vagy hátban is gerinc környékén, de az inkább szúró érzés. Én ezt is betudom idegességnek, mert nem rosszabb mozgásra se, sőt. Mit gondol?
No de most jön az, amiért elsősorban írok: március végén gyakorlatilag pár nap leforgása alatt az összes pulzus értékem jóval alacsonyabb lett. Így valahogy:
Pulzus késő este, ill. ébredéskor: 50-56
Nap közben asztalnál: 57-70, de inkább 60 környékén
Állva: 70-80
Séta: 80-90.

Ezek az értékek fantasztikusak. Csak nagyon hirtelen jöttek, úgy, hogy semmivel se vagyok nyugodtabb. Illetve valahogy mégis. Megvannak ugyanazok az ideges gondolatok, kényszeres tevékenységek, de mégis kevésbé izgatott (csiklandozós érzés) a fejem. Tudom ez furin hangzik. Lehet, hogy azért van ez, mert lassabb lett a keringésem. Nem tudom eldönteni, hogy a nyugalomól lett-e lassabb a pulzusom, avagy fordítva.
A vérnyomásom nagyjából ugyanaz maradt, talán csak pár ponttal ment lejjeb (szisztolés föleg), tehát közelít a mágikus 90/60-hoz.
De nem érzem magam gyengébbnek, mint korábban (korábban is az voltam már eleve). Nincs konkrét szédülő érzésem, csak akkor van valami hasonló, ha meglátom ezeket a szokatlan értékeket.
Amik történtek kb. azidő tájt, hogy beállt ez a nagy változás:
- leálltam a glutén fogyasztásával (semmi kenyér), mert ez állitólag gyulladásokat okozhat a testben, akár agyban is, azoknál is, akik nem bizonyitottan glutén érzékenyek
- mivel nem fogyasztok tejterméket, naponta 1 db 250 mg-os kálcium tablettával pótolok (magnézium az több, mint valószínü, hogy rendben van)
- korábban megyek aludni (hajnal 2 helyett, 22-kor), de összességében ugyanannyit alszom
- napi sófogyasztásom (elektrolitok miatt írom ezt is) átlag 5 g körül van. Ezt korábban dél után vittem be, de mostmár reggeltől elosztom az egész napra
- újra elkezdtem enni húst és tojást, hogy könnyebben be tudjam vinni a kalóriákat (mégse jön össze), de a vegán étkezés egészséges alapja maradt
- itt megjegyzem, hogy folyadékot eleget fogyasztok, de korábban is így volt. Kb. 2 liter tiszta víz. szinte semmi más.
- 1 darab kb. 500 mg-os DHA-EPA kapszula (omega3). Találtam utólag egy olyan tanulmányt, amiben diákoknak 2 hétig adtak napi 1000 mg-ot és átlagban 5,9 ponttal alacsonyabb lett a nyugalmi pulzusuk. Lehetséges, hogy ez (is) áll a háttérben?
Lehetséges, hogy ezek a dolgok (esetleg a naposabb idövel egyetemben) ekkora változást idéztek elő? Vagy inkább szervi gond, neadjisten szívgyengeség vagy valami?
Tudom, el kéne mennem az orvoshoz. El is fogok, de egyelőre ideges vagyok már csak a vizsgálatok gondolatától is, gondoltam leírom jó alaposan a helyzetemet és megkérdem mit gondol róla így hirtelen.
Elöre is köszönöm!
Válasz:
Kedves Kérdező!
Legelőször is engedje meg, hogy elismerésemet fejezzem ki az alaposságát és a figyelmét illetően.
Másodszor azt tudom mondani, hogy a leírt panaszokra, továbbá az életkorára, a korábbi betegségeire (magyarán a szegényes kórelőzményre, betegségek hiányára), illetve az ismert rizikótényetők (elhízás, cukorbetegség, dohányzás, magas vérnyomás) hiányára való tekintettel szervi eredetű problémát szinte kizártnak tartok. Azért írom hogy szinte, mert erről teljes bizonyossággal orvosi, nevezetesen kardiológiai szakvizsgálatát követően lehet nyilatkozni. De megnyugtatom, nincs veszélyhelyzetben. Azt gondolom, hogy döntően pszichés eredet áll a háttérben.
A szívdobbanások, amiket érez, azok ún. extrasystolék, melyek a jobb pitvarban található normális ingerképző központon (szinusz csomó) kívül eső szívizomterület pillanatnyi autonóm ingerületbe kerülése következtében jelennek meg egyébként teljesen egészséges embereknél is! Az extrasystolét pillanatnyi , a fennálló ritmusnál vártnál hosszabb szünet követi, majd az ezt követő szívdobbanás erősebb. Ezt érzi meg az ember. Ez önmagában semmit nem jelent, de lehet pl. ischaemiás szívbetegség tünete is. Teljes biztonsággal kardiológiai szakvizsgálatát követően lehet nyilatkozni. Javaslom hogy a saját megnyugtatása végett is vegyen részt egy ilyen ambuláns vizsgálaton, konzultáción.
Egyebekben pedig ügyeljen az elegendő folyadékfogyasztásra.
Továbbá javaslom, hogy amíg elmegy kardiológushoz, addig ne törődjön a vérnyomásával és a pulzusával, hagyja, hogy a gondolatait más foglalkoztassa, vagy keressen olyan tevékenységet, amelyben feloldódik, kikapcsolja, eltereli a gondolatait.
Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!
Novemberben ritkán mellkasi fájdalmat kezdtem érezni. 3 hete ezek a fájdalmak sűrűsödtek (napi 6x-7x). A fájdalom a mellkas 2 közel állandó pontján, a szegycsonthoz közel, jobbra és balra jelentkezik. Nem csak fizikai terhelés esetén, van, hogy nyugalomban jön rám, de amilyen hirtelen jön, pár másodperc múlva el is múlik. A vérnyomásom 140/80 Hgmm körül mozog, a pulzus változó (71-85, de néha 120 fölé is ment, igaz olyankor valószínűleg azért, mert rástresszeltem). Szintén kb. 3 hete a fejem is fáj, nem túl erősen, de minden nap más területen! (Vannak napok, amikor nem fáj.) Ezen kívül a gyomrom is szokott fájni.
Csináltak EKG-t, szívultrahangot, de azt mondták nincs bajom (engem kicsit aggaszt, hogy azt olvastam, ezek csak akkor mutathatnak ki problémát, ha vizsgálat közben is fáj a mellkasom, de akkor pont nem fájt).
Ezután refluxos problémára kezdtünk gyanakodni a háziorvosommal. Böfögni az átlagnál kicsit gyakrabban szoktam, de nem érzem, hogy savas lenne. Az emésztésem is rossz, hasmenésem nincsen, de a széklet mindig nagyon híg. Most szedek napi 2x20 mg Pantoprazol-t. A gyomorfájást enyhítette, már csak ritkán jelentkezik, főleg akkor, ha régen nem ettem semmit. A mellkasom azonban még mindig fáj alkalmanként, és az emésztésem sem javult. Csak nemrégiben figyeltem fel rá, ezért nem tudom mióta van így, de a testhőmérsékletem is mindig 37,2 C fok körül van. Ezen felül fáradékony vagyok, a kezeim is mindig hidegek, valamint ha dobban egyet a szívem, a hasamon és a mellkasomon is látom a kis emelkedést.
18 éves férfi vagyok, nem dohányzom, nem iszom, nem vagyok túlsúlyos (180 cm, 74 kg). Ellenben kissé szorongós típus vagyok. Heti 5 súlyzós + kardióedzést végzek max. 75%-os intenzitással.
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
Kedves Kérdező!
Először is szeretném megnyugtatni. Véleményem szerint - Önnel egyetértésben - a panaszai megélésében nagy valószínűséggel valóban szerepe lehet pszichés tényezőnek. Ezt arra alapozom, hogy - az Ön által elmodottak alapján - komoly betegsége a kórelőzményben nincs, fiatal, ami azt jelenti hogy az életkor előrehaladtával jelentkező degeneratív megbetegedések még nem alakultak ki. A hajlamosító tényezők (dohányzás, elhízás, cukorbetegség) szintén hiányoznak és végül rendszeres sporttevékenységet folytat.
Szervi eredetű mellkasi panasz lehetősége a fentiek alapján is igen csekély, de az Ön által említett pillanatnyi, pontszerű fájdalom inkább mellkas fali (borda, borda közti ideg, izom) eredetre utal, ha félretesszük a pszichés tényezőket. Joggal merült fel reflux lehetősége és örömmel konstatálom, hogy ezirányú gyógyszeres kezelése elkezdődött. Azt nem tudom hogy - visszatérve a mellkas fali eredetre - milyen edzéseket folytat, és mennyire veszi igénybe a mellkasát. Komoly vagy szokatlan megterhelés is okozhat hasonlót. Azt sem tudom, hogy a testhőmérsékletét mikor és milyen körülmények között méri. Edzés és forró fürdő után egy ideig mérhet magasabb értéket.
A fáradékonyság oka sokféle lehet. Javasolnám a pajzsmirigy működésére vonatkozó laboratóriumi vizsgálat elvégzését. Kezeinek hideg érzetét a kéz kis artériáinak funkcionális eredetű szűkülete okozhatja. Degeneratív eredetű érszűkület lehetősége ilyen életkorban gyakorlatilag semmi.
Az elvégzett kardiológiai viszgálatokban bízhat, komoly szervi betegsége nincs. Ha teljesen szeretne megnyugodni, akkor van lehetőség 24 órás vérnyomás és EKG (ún. Holter) monitorozásra.
Erős szívdobbanásérzést okozhat az elégtelen folyadékfogyasztás miatt "üresen" összehúzódó szívkamra.
Fogyasszon elég folyadékot és higgyen benne, hogy komoly betegsége nincs.
Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
A homlokomat nyomta a vér, aztán éreztem, ahogy visszaszáll a fejembe a vér, és nagyon szédültem, mitől lehetett?
Válasz:
Önnek ingadozott a vérnyomása, azért szédült. Ha többször előfordul ilyen, akkor ennek a kórtünetnek a részletes kivizsgálása szükséges. Először háziorvosához forduljon, aki esetleg kardiológushoz fogja beutalni további vizsgálatok céljára. Ha egyidejűleg több gyógyszert is szed, azok mennyiségét, együttadásuk lehetőségét is át kell tekinteni az esetleges kölcsönhatások miatt, és orvosa belátása szerint módosításra kerülhet sor.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Szakértő!
Amikor a lányom 5 éves volt, mielőtt elkezdett sportolni, elvittem egy szívultrahangra, mivel lombik baba és féltettem. Semmi panasz nem volt, még szívzöreje sem (a gyerekorvos nem hallott). Az ultrahangon kiderült, hogy anatómiai szívzöreje van, a pitvari és a kamrai sövények épek. Teendő nincs, sportolhat, 4-5 év múlva kontroll. Azóta a lányom versenysportoló, úszik. Semmilyen tünete nincs. Panaszmentes. Jelenleg 9 éves, aktívan él, nincs semmi problémája. Ma vittem el az esedékes kontrollra, ahol megállapították a következőket: Kis FOA nak megfelelően 1-2 mm bal-jobb shunt nem zárható ki. Egyéb szívprobléma nincs, minden rendben, normális.
Vélemény: Pitvari sövényhiány. Hemodinamikai szempontból elhanyagolható. Teendőt nem igényel, versenysportolhat. 2 év múlva kontroll.
Mint anyuka, nem vagyok nyugodt. Kérdéseim a következők: Valószínű, hogy nem fog záródni a shunt, de kisebb lehet-e még? Esetleg növekedhet? Valóban nem igényel további vzsgálatokat? Várhatók tünetek, panaszok a későbbiekben? Ha nem viszem el a vizsgálatra, akkor ez ki sem fog derülni soha? Várom válaszát!
Válasz:
A magzati életben a pitvari sövényeken van egy ovális lyuk, a nyitottsága a természetes. A születés után ez az esetek túlnyomó többségében rövid idő alatt teljesen bezáródik. Az 1-2 mm shunt gyakorlatilag elhanyagolható, keringési következménye nincs, teendő sincs vele, panaszt nem okoz. Ha néhány év múlva kontrollálják, az elegendő.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm! A problémám a következő lenne: kb 2-3 hete voltam szív ultrahangon, ahol megállapították, hogy az egyik billentyűm meg van domborodva! Azt mondta, hogy ezen kívűl semmi problémám nincs, és infarctusra nem lát esélyt. Concort írt 5 mg-os-ból, egy felet kell szednem reggel, mert amúgy is voltak panaszaim, ami miatt felkerestem. Rendesen szedem azóta a gyógyszert, de mégis vannak mellkasi panaszaim. Nyom a mellkasom, olyan mintha "ráülnének", néha kicsit furcsán kapok levegőt és ilyenkor hatalmas pánik tör rám, és attól rettegek, hogy valami bajom lesz. Félek egyedül lenni. Nagyon sokat vagyok egyedül a 1,5 és 3 éves gyerkőcökkel, mert párom rengeteget dolgozik. Túl sok minden szakad a nyakamba. Lehet esetleg szervi baj, kell komoly következményektől tartanom vagy ez csak idegi alapon történik? Fiatal vagyok még, mert csak 24 éves leszek. Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A leírt elváltozás a bal szívfélben lévő kéthegyű billentyű kötőszöveti lazasága miatt jön létre, a vér nyomásától kissé kitágul a billentyűvitorla. Bizonytalan, enyhe mellkasi panaszokat okozhat, "mellkasi diszkomfort érzést". Az elváltozás miatt Ön egészségesnek tekinthető, a koszorúerekre - infarktusra - semmi hatása nincs, a nagyfokú félelem teljesen indokolatlan.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
36 éves nő vagyok, irodai munkát végzek. Pontosan 2 évvel ezelőtt elhunyt a nagyapám, akihez szoros szálak fűztek, így halála után hamarosan egy-egy extrasystole jelentkezett nálam. Azt vettem észre, mintha egy-egy ütést kihagyna a szívem minden egyéb tünet nélkül. Akkor jeleztem az orvosom fele, aki megnyugtatott, hogy pszichésen a gyász miatt van. Javulóban voltam, bár javasolták a Frontin /0,25 mg/ szedését, ha nagyon kellemetlen lenne. Már javulóban voltam, amikor édesapám is elhunyt, akkor szintén felerősödtek a panaszok, azaz napi 20-30 ilyen „félreütésem” volt. Voltam EKG, terheléses EKG vizsgálaton, mindent rendben találtak. Ahogy telt az idő, ismét javultam, a Frontint lecsökkentettem, ahogy csak tudtam, és Magne B6-ot szedek helyette. Azt észrevettem, hogy mindenszentekkor többször volt extrázásom, karácsonykor úgyszintén. Ha elmegyek a családommal kikapcsolódni, pl. nyáron 7 napig Olaszországban voltam, egyetlen extrám nem volt, és egy hónapja voltam wellnessben három napot a családdal, akkor sem volt semmi tünetem. Érdeklődnék, hogy mit tegyek? 155 cm magas, 53 kg vagyok, vérnyomásom 110-130/70, ha itt a jó idő máris kerékpárra ülök, sokat tekerek. A családom nagyszerű, van egy okos 8 éves kislányom, de egyszerűen nem tudom feldolgozni a két halálesetet és nagyon megkeserítik ezek az ütések az életemet. Folyton a pulzusomat figyelem, vajon mikor üt mellé? Ha mégsem a szívemmel van baj, okozhat-e ez a későbbiekben ott valamit? Most készülök szív UH-ra, bár a kardiológusom szerint a megnyugtatásom miatt csinálja meg, de nem lenne rá szükség.
Nagyon köszönöm válaszukat!
Válasz:
Extrasystole (ES), azaz melléütés mindenkinél előfordul. Azt lehet érezni, hogy kicsit késik a pulzus, majd egy nagyobb dobbanás következik. Akkor tartjuk veszélyesnek, ha percenként több alkalommal lép fel, illetve az EKG-ból látható, hogy veszélyes helyen keletkezett. Mivel Önnél a kardiológiai vizsgálatok megtörténtek és alaposak, szerintem megnyugodhat. Az biztos, hogy kellemetlen érzés, és minél jobb erőben van a szív, annál nagyobbat üt, annál jobban megérzi. Ugyanis az extrasystolés összehúzódás miután időben késik, ezért a szívkamra jobban megtelik vérrel és máris erőteljesebb a dobbanás. Előfordulását mérsékeli a nyugtató, a magnézium és a kikapcsolódás, viszont a szorongás, kialvatlanság, sőt az időjárási frontok is fokozhatják. A leírtakból látható, hogy Ön egy érzékeny, de egészséges "jó szívű” ember, a veszteségeken előbb-utóbb túl kell lennie, ez várhatóan csökkenti az ES-k számát.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Orvosszakértő!
65 éves, nő vagyok. 2016.májusában pitvarfibrillációm volt, mely 24 órán belül visszaállt a normál ritmusba. Azóta nem jelentkezett eltérés, 24 órás Holter és a terheléses vizsgálatom is normális volt. Kérdésem, hogy a vérhígítót, amit szedek, mennyi idő elteltével állíthatom le? Indokolt-e tovább szedni? A másik, hogy a leállítás fokozatosságát hogyan érhetem el, pl. a reggeli adag elhagyásával? (Természetes vérhígító tulajdonsággal rendelkező táplálékkiegészítőket is szedek.)
Előre is köszönöm válaszát.
Válasz:
A pitvarfibrilláció a szív kóros ritmusa, a pitvar remegése miatt a vér gyakran turbulál, alvadék képződhet. Rendetlen, többnyire szapora szívműködéssel jár. A pitvarból elsodródó alvadékok érelzáródásokat okozhatnak, aminek a következményei gyakran súlyosak (pl. stroke, bélelhalás stb.), ezért a megelőzés érdekében véralvadást gátló gyógyszert kell kapjon a beteg. Önnél úgy tűnik, egy múló epizód volt, ilyenkor már nem indokolt a véralvadás gátlás fenntartása, mert ennek is sok a mellékhatása. Valószínűleg gyomorvédelem érdekében savtermelés gátlókat is szednie kell, ezt is le lehet építeni. Minden gátló gyógyszer elhagyása csak fokozatosan történhet! A biztonsága szempontjából a leghelyesebb, ha a kardiológusával beszéli meg a továbbiakat egy újabb ellenőrzés után.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdv!

Szeretnék érdeklődni!Anyukámnak a közelmúltban mélyvénás trombózisa volt! Kórházban is volt vele egy hetet.Azt mondták neki,hogy vérrög van a visszérben!Kapott Syncumar gyógyszert,és beállították az INR szintjét! A kérdésem az lenne,hogy a Syncumar helyett nincsen véletlenül egy hasonló gyógyszer?Megmondom őszintén,utánaolvastam a mellékhatásainak,és nem túlzottan lopta be magát a szívembe..Mellette szedi a Detralex tablettát.És csontriktkulása is van,ez abból adódik legfőképpen,hogy a D-vitamint nem tudja feldolgozni a szervezete.S még nem jöttek rá,miért nem!gyömbértea esetleg ajánlott,ihatja gyógyszerek mellett?
És még annyit szeretnék kérdezni,hogy a trombózis után ülhet-e repülőre,2 óra 20 perces útról lenne szó!milyen teendői vannak előtte,ha utazhat repülőn?Nagyon köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Léteznek ma már az ún, újtípusú orális /szájon át adható véralvadásgátlók. Ez egy új csoport, amely hatásánál fogva nem igényel állandó INR-ellenőrzést. A szerek hatásosak, viszont költségesebbek. Beszéljék meg a VTE-t kezelő szakorvossal. A trombózis utáni repülőút veszélyekkel jár, de nyilván inkább a hosszabb utak. Ezt is korrektül a kezelőorvos tudja megmondani a beteg állapotának pontos ismeretében.

üdvözlettel:

Oldalak

Csontritkulás előrehaladott stádiuma, műtét

Tisztelt doktor ur/holgy

Édesanyámnak aki ..... eves van egy eléggé elorehaladott csontritkulása és ebbol kifolyolag osszeroppnat pár csigolyaja, amit feltoltottek mutét soran, de a gerince annyira megsullyedt hogy az also bordái belérnek a csipo/ medencecsontba ami nagy fajdlammal jár. van erre az esetre bármilyen jellegu mutét amivel ezt az osszecsuszást vissza lehet allitani normalisra, vagy legalább javitani rajta. és ha igen hol lehet ez irant érdeklodni, milyen korházan vegeznek ilyet magyarországon ha van ilyen egyaltalan.
segitségét elore is koszonom.
A levelében leírtak a csontritkulásnak valóban előrehaladott formáját jelentik, feltehetően ebben korábbi betegség, esetleg gyógyszeres kezelés (szteroidok?) is közrejátszhattak.

Nem tudjuk, mert a levél erre nem utalt, hol történt a csigolyák feltöltése, javasoljuk az Országos Gerincgyógyászati Központ (http://www.ogk.hu/) mielőbbi felkeresését, ott igen magas szinten felkészült gerincsebészek vannak.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdv! Síelés közben elestem, MRI vizsgálat szöveges értékelése megérkezett, de nem tudom értelmezni, két orvost kérdeztem, mindkettő mást mondott, és nem tudom, hogy mi bajom. Értékelés: A térdhajlatban lateralisan egy kb. 9 mm átmérőjű vsz járulékos csontdarab van, medialisan egy kb. 5 cm legnagyobb átmérőjű keskeny Baker cysta ábrázolódik. A femur supracondyler állományában centrálisan egy kb. 12 mm átmérőjű szabálytalan alaku ödémás terület ábrázolódik. A térdhajlatban és a térdízületben egyéb kórós jelmenet nem ábrázolódott. A csontokban ödéma nincs, a porcborítások megtartottak.
Vélemény: Járulékos csontdarab lateralisan dorzálisan. Keskeny Baker cysta.
Most akkor csontdarab leválásom van? És mivel orvosolható a baj? Válaszát köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A járulékos csont nem csont leválás , vagyis nem a sérülés következménye, ez már nagyon régóta, valószinüleg születése óta ott van. A sérülés következtében, illetőleg a sielés miatti megerőltetés miatt alakulhatott ki a Baker cysta, izületi gyulladással. Ezt pihentetéssel, gyulladásgátlókkal, esetleges egyéb kezelésekkel jól lehet gyógyitani.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, szebész szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Az alábbi lelet kiértékelésében kérném szíves segítségét.
A C-Th-L csigolyatestek magassági átmérői megtartottak, a záróelemek épek.
A peremszéleken spondylosisos csőrképződés. A C V-VI, szemközti dorsalis peremén is nagy csőrök láthatók, a C V. porckorongrés felére keskenyedett. Nyaki borda nem észlelhető.
Az alsó thoracalis szakaszon is kissé kifejezettebb spondylosisos peremlerakódások láthatóak.
Az L IV. csigolya kb. 10 mm-t ventral felé csúszott. A peremszéleken mérsékeltebb sponylosisos felrakódások. Az L. IV-V. porckorongrés kissé keskenyebb.
Mindkét oldali csípőizületben mérsékelt arthrosis. A sacroiliacalis ízületek norm. szélesek. Jobb oldalon a csípőtányér mellett lateralisan 34,6x19 mm átmérőjű meszesedés látható.
Vélemény: Spondylosis univ. Discophatia C V., L IV-V. Spondylolistesis L IV. Coxarthrosis min. grad. l.u.
Köszönettel.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Önnek szinte az egész gerince elmeszesedett. A nyaki 5. csigolya porckorongja felére megkeskenyedett, így komoly fájdalmai lehetnek a nyakán, fején. A háti alsó csigolyákon erősebb a meszesedés, ez is okozhat fájdalmat. Az ágyéki 4. csigolya 10 mm-t, vagyis 1 cm-t előre csúszott, ugyanitt a 4.-5.porckorongrés is keskenyebb, így itt is komoly fájdalmai lehetnek. Ehhez még hozzájárul a két oldali csipőizületi meszesedés......
Javaslom, hogy minél előbb keressen fel egy gerincsebészt ill. orthopéd sebészt a kezelések, illetve az esetleges műtétek céljából.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, szebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr !
Már több mint fél éve fáj a jobb sarkamnak a talpi része. Voltam ortopédián, ahol az orvos megállapította, hogy csontkinövésem van. Kaptam 10 ultrahangos kezelést, de sajnos a fájdalom még erősebb és gyakoribb lett. Hetente többször is járok futni, illetve focizni, és sajnos már mozgás közben is egyre inkább zavaró a fájdalom.
Újra ortopédia, ahol kaptam beutalót röntgen besugárzásra, illetve egy sarok röntgenre. A röntgen megtörtént, és az eredmény alapján nincs semmi kóros elváltozás a sarkamban. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mi okozhatja a fájdalmat, illetve, hogy érdemes-e időpontot kérnem a besugárzásra, ha nincs is csontkinövés?
Előre is köszönöm a válaszát!
Válasz:
A láb(fej) csodálatos szerkezet. A kisebb-nagyobb 23 csont ízületekkel szalagokkal kapcsolódik egymáshoz, izmok, erek és idegek biztosítják a működést, a saroktól a lábujjakig pedig egy vastag kötőszövet, a plantár fascia biztosítja, hogy ne csússzon széjjel a csontozat. A járáskor egy lábra testsúlyunk két-háromszorosa nehezedik, futáskor ennek többszöröse. A sarokfájdalomnak a leggyakoribb oka az, hogy a talpi bőnye járáskor a csonthártyát vongálja és csonthártyagyulladás alakul ki, majd itt kálcium rakódik le és létrejön a csontkinövés. Nem ez a kis csontocska okozza a fájdalmat, hanem a gyulladás és folyadékszaporulat. Túlterheléskor a talpi fascia (bőnye) is begyulladhat, ez főleg a talp közepénél okoz fájdalmat. Lézerterápia és lökéshullám kezelés a leghatásosabb gyógymód. Talpbetét, ami tartja a lábboltozatot, égő fájdalomnál jegelés, a túlterhelés megszüntetése csillapítja a fájdalmat.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Januárban elestem és ráestem a bokámra, végigjártam mindent és a traumatológián vizsgálatok nélkül azt mondták, hogy valószínűleg részleges szalagszakadásom van. Ennek 2 hónapja már. Törés nincs, kaptam bokamerevítőt. Azonban a fájdalom nem szűnik, bokamerevítő nélkül egyből felpuffad a bokám és a a lábfejem is. Terhelésre elkezd kékülni a lábam. Végigjártam a fizikoterápiát és gyógytornára is jártam, de a gyógytornászom felfüggesztette a kezelést, mert a tornától csak romlott a lábam állapota. Szakrendelésen azt mondják, a fájdalom nem tünet, és hogy a kékülés sem probléma. A lábamat továbbra se kezelik semmivel. Olyan kérdésem lenne, hogy hova menjek a lábammal és milyen vizsgálatot lehetne még kérni, hogy kiderüljön mi is a probléma? Vagy a fájdalom valóban nem tünet?
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A fájdalom valóban a szervezetet, testrészt ért sérülés, kellemetlen, káros inger roncsoló hatásának tünete. Ezért pusztán a jelzés értékű fájdalom csillapítása önmagában csak tüneti kezelés, mely alkalmasint el is vonhatja a figyelmet az eredeti, kiváltó okról, amely azonban megszűntetendő lenne. Az Ön által leírtak alapján valóban részleges bokaszalag szakadás gyanúja merülhet fel, amelynek további kezelése szakorvosi feladat. A leírt, gyógyulást hozó eredményhez, végső megoldáshoz nem vezető lépések után keressen fel ún. fájdalomambulanciát, ahol fájdalommal foglalkozó szakorvos fogja Önt megvizsgálni, és az ő belátása, orvosi meglátásai szerint továbbküldi arra a szakorvosi területre (traumatológiára nagy valószínűséggel), ahol megkaphatja a végső megoldást hozó ellátást.
Ilyen fájdalomambulancia több helyen is működik, pl. a Rókus Kórház szakrendelőjében is (Bp. VIII ker. Stahly utca 7-9.).
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr !
Kérem szépen a következő MR vizsgálat véleményezését. Válaszát előre is köszönöm!
Bal térd MR vizsgálata:
A kereszt és oldalszalagok megtartottak. A medialis meniscus testén a hátsó szarvra is ráterjedő kisebb ferde/horizontális ruptura látható. A laterális meniscus testén degenerációnak megfelelő jelintenzitás fokozódás ábrázolódik. A mediális femorotibialis compartmentben a porc kp. fokban elvékonyodott, itt tibia centralis területén körülírtabban kifejezetten elvékonyodott, itt subchondralisan ossealis oedema is ábrázolódik. A laterális femorotibialis compartmenben a porc kp. fokban elkeskenyedett, itt a tibia teherhordó felszínének megfelelően kb. 6x10 mm-es területen a csontcorticalis kifejezetten egyenetlen, folytonossága megszakadt, felette a porc csaknem teljesen elkeskenyedett. Ugyanitt subchondralisan kisebb ossealis oedema és egy nagyobb degeneratív cysta is látható. A patella enyhén lateralisalt, az MPFL femuron való tapadásánál a rostok kiszélesedtek, köztük folyadék ábrázolódik, ez kis fokú rupturára utalhat. A patella porcvastagsága viszonylag megtartott. Minimalis hydrops. Keskeny, lapos Baker-cysta. A quadriceps és patellain szabályos. A praepatellaris régióban a subcutis kissé oedemás. A PCL tapadásának megfelelően apró cystosus képlet figyelhető meg. A tibia laterális ízperemszélein apró entesophyta ábrázolódik. Medialisan az igen kiszélesedett subcutisban tág felületi vénák láthatók. Grade IV fokú chondropathia a femorotibialis compartmenekben. A laterális tibia condylusán felmerül osteochondralis laesio lehetősége.
Tisztelettel köszönöm.
Válasz:
Tisztelt Kérdező! A küldött MR lelet jelentős elváltozásokat mutat, nagy valószínűséggel sebészi beavatkozásra van szükség. Ortopéd szakrendelésen fogják eldönteni, hogy konzervatív vagy ortopéd sebészeti beavatkozásra van-e szükség.
Üdvözlettel: Dr. Genti György, reumatológus, klinikai farmakológus szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot! 9 hónapja motorbalesetem volt, acetabulum törésem lett. A combcsont 3 fele törte a medencém jobb oldalát + idegsérülés. A jobb lábfejem nem mozog felfelé. Járáskor és mozgatáskor a medencémnél a fájdalom mikor szűnik meg? Nagyon bicegek, ez megszűnik? És futni, ugrálni lehet ilyen törés után? Köszönöm.
Válasz:
A balesete károsította a medence ízvápáját, ez a combcsonttal olyan, mint egy gömbcsukló. A szabad mozgást mindenképpen gátolja az ízületi felszín egyenetlensége. A fájdalom ellenére mozogni kell, a javulást a gyógytorna és a megfelelő mozgás- és fizikoterápia hozza el. Valószínűleg rövidült is a törött lába. Az idegsérülése perifériás jellegű, érdemes idegvezetési vizsgálatot kérni, esetleg ezen lehet javítani, ami a lábfej mozgását befolyásolhatja.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt szakértő orvosok,

Holnaphoz lesz ... hete hogy munkahelyemen emelés közben üzemi baleset ért. Sajnos az emelés (kb15-18kg) hozzátartozik a munkakörömhöz. Mentőket kellett kihívni a céghez, akik helyben elláttak, ágyéki idegbecsípődésre injekcióval. Majd haza. Ezt követően ... hete "járok" a háziorvoshoz tens kezelésre + Diprophos és Lidocain injekciózásra. ... évesen ez volt az első idegbecsípődésem, viszont azóta is jobb lábam zsibbad, valamint izomlázérzet jelentkezik, nem beszélve a hátfájdalmakról. Érdekel, hogy kb. mennyi ennek a gyógyulási ideje és hogy érdemes-e orthopéd orvos szakvéleményét kikérve egy CT avagy MRI vizsgálatot is kikérnem? Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel:
Válasz:
Kedves Levélíró!

Mivel panaszai ... hét után sem enyhültek, javaslom, hogy keressen fel egy ortopéd szakrendelést, esetleg gerincgyógyászt, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után pontos diagnózist tud felállítani és kezelést tud javasolni.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
15éves fiú vagyok 1éve saját testsúlyos edzéseket végzek arra lettem figyelmes,hogy a bal vállam kattog nagyon gyakran leginkább akkor kattog amikor áthalad egy bizonyos fokon.Elkezdtem szedni a cápaporc kapszulát úgy olvastam,hogy minimum 3 hónapig kell szednem,hogy hassón.Egy ismerosomtől hallotam,hogy az izületi fojadék felszívodott a vállamból ez lehetséges és mi a teendő?Majd 5-10év múlva fog lenni kárós hatása?
Válasz:
Kedves Kérdező!

A "cápaporc" kapszulát (feltételezem, glükózamint tartalmazó szerről van szó) valóban 3 hónapig, kúraszerűen kell szedni az optimális hatás érdekében, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy ebben az esetben megoldást jelent a problémára. Az ízületi kattogás, ha csak önmagában jelentkezik, ártalmatlan jelenség, általában a nagy ízületeket (ilyen a vállízület is) mozgató izmok túlműködéséről van szó, amelyek kibillentik az ízület fejét (jelen esetben a felkarcsont fejét) a vápából, a kattanást pedig akkor érezzük, amikor az újból a helyére kerül. Oka rendszerint az izmok és az ízület egyoldalú terhelése. Glükózamin helyett inkább megfelelő tornát ajánlok (pl. pilates), a ránézésre diagnosztizáló ismerősök helyett pedig ortopéd szakorvoshoz való fordulást.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga

Oldalak

Porckorongsérv és műtéti javallat

discus hernia
LV/SIintervertebrális rés szükebb,kp.fokú kisizületi arthrosis a ligamentum flavum megvastagodással és degenerativ cystákkal.A discus lelapult bal oldalon széles 6mm-es paracentrális hernia ábrázolódik ami a bal S1gyököt diszlokálja-komprimálja.KÉrdés:indokolt mütéti beavatkozás?
A porckorongsérveknek csak kis %-a kerül műtétre. Néhány szó a betegség kezeléséről:
Nagyobbrészt 6 hónapon belül spontán módon javulnak, gyógyulnak, és nem igényelnek műtéti beavatkozást. Egy vizsgálat szerint 12 hét után a betegek 73%-a javult műtét nélkül is.

Amennyiben súlyosabb a helyzet, akkor is megelőzi a műtétet a gyulladásgátló gyógyszerekkel való kezelés. Először az ún. NSASID-okkal (nem szteroid gyulladásgátlók), majd ezek sikertelensége esetén szteroid injekció révén, a fájdalmas csigolya közelébe. (epiduralis inj.)

Kiegészítő kezelés lehet még fizioterápia, enyhébb terhelés, mozgás, esetleg antidepresszáns adása (néhánynka van fájdalomcsillapító hatása is.)

Tehát a műtéti beavatkozás esélye csekélyebb, az esetek 5-10%-ánál nem több az indokoltnak látszó műtét porckorongsérv esetén.

Természetesen ez a szakorvos döntése: reumatológus/ortopédus/idegsebész aki végül dönt a kezelés ügyében.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/úr!
Édesanyámnak végbéltükrözése volt 5 nappal ezelőtt. Egy gyulladt fekélyt találtak, vettek belőle mintát, a szövettan eredményére még várunk, de azóta nem sikerült elmennie wc-re, pedig eszik-iszik rendesen. Kérdésem az lenne, hogy vehet-e be enyhe hashajtót, ha igen, milyet? Vagy bármilyen más gyógyszert? Illetve a gyulladás és fájdalom csökkentésére milyen gyógyszert vegyen be?
De a legfontosabb, hogy mennyi idő alatt áll helyre a székelés? Köszönöm szépen a válaszát!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Enyhe hashajtót bevehet az édesanyja, ajánlott aszalt szilva evése és napi legalább 2,5 l víz fogyasztása. Fájdalomcsillapításra paracetamol vagy ibuprofén tartalmú készítmény javasolt a testsúlynak megfelelően, a mintavétel sebhelye általában 7-10 nap alatt gyógyul. A szövettani lelet eredménye a háziorvoshoz fog érkezni, azonban az említett kérdéseivel már most forduljon háziorvosához és vele beszélje meg a székelés megíndításának segítésére, ill. fájdalma csillapítására vonatkozó kérdéseit!
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Kedves Doktor úr/nő!
Egy olyan jellegű kérdésem lenne,hogy néha kellemetlen érzésem van bal oldalt az lágyékomnál a has alatt.
Mitől lehet ez és mit tanácsol?
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Sajnos ilyen kevés információ alapján nem tudunk segíteni. Nem mindegy, milyen korú, nemű páciensről van szó, vannak-e meglévő betegségek, stb. Azt javaslom, ha a kellemetlen érzés erősödik, keresse fel háziorvosát.
Üdvözlettel: Dr. Hegybíró Ágnes, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő! Amit tudni kell rólam, hogy minden apróbb tünet után az internetet bújom! Nem történt ez most sem másképp. 24 éves fiú vagyok. Körülbelül 2 hónapja vettem észre, hogy vérzik az ínyem, ha megnyomom, vagy nagyon ritkán magától is, de leginkább fogmosáskor! Fogorvosnál voltam, azt mondta a lepedék miatt be van gyulladva az íny, de nem is igazán törődött vele. Aztán valamelyik nap észrevettem, hogy fáj a bal vállam, most már néha a jobb kezem is, és itt ott az izmom is. Utánaolvastam és rábukkantam a leukémia tüneteire. Nagyon aggódom. Természetesen fogom magam és elmegyek vele orvoshoz, csak szeretném addig is kikérni a véleményét. Hőemelkedés? Lehet, azom is van, reggel általában mindig 36,4, viszont most, hogy utána olvastam a tüneteknek és beparáztattam magam, rögtön meg is mértem, és 37,1-et mutat a lázmérő. Betegnek és fáradékonyabbnak nem érzem magam. Januárban volt egy artoszkópiás térd műtétem, a seb szépen meggyógyult, szinte már alig látszik, sajnos akkor vérvétel nem volt. Ha akut leukémia lenne, az 2 hónap alatt már más tüneteket is produkált volna? Köszönöm előre is a válaszát!
Válasz:
Én az Ön helyében megnyugodnék és hinnék a fogorvosnak: a fogíny vérzésnek ugyanis számos oka lehet: vitaminhiány, túl erős fogmosás durva kefével, plakkok, fogkövek a fogak tövében: ezt le kell szedetni, ínybetegség stb. Ha csak fogmosáskor vérzik az is erre utal….
Az akut leukémiának alapvetően két fő formáját különítjük el:
1.) akut limfoblasztos leukémia - ez főként gyermekeket érintő, és igen jó százalékban teljesen gyógyítható betegség,
2.) akut myeloblasztos leukémia: főként a 20 év felettieket érintő betegség. A megkülönböztetés alapvetően a leukámiás sejt eredete szerint történik, és meglehetősen bonyolult laboratóriumi vizsgálatokra, többek között genetikai vizsgálatra is szükség van a teljes diagnózis felállításához.
Mindkét típusnál vannak még „alosztályok”, melyek megállapítása haematológus feladata, és fontos a kezelés megválasztása szempontjából. Az általános tünetek kapcsolódnak az ún. perifériás vérkenetből megállapítható eltérésekhez: fáradékonyság, hányiger, fehérvérsejtszám csökkenése, vérzékenység thrombocyta - vérlemezke-szám - csökkenése miatt, és mindezen eltérések miatt infekciók, azaz fertőzésre való hajlam. Ha a januári arthroscópos műtét jól gyógyult: ez jó jel. De hogy megnyugodjon: csináltasson egy egyszerű vérképet laboratóriumi beutalóval, és mutassa meg háziorvosának.
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy kell-e foglalkozni a magas szérum vas szinttel, ha nem minden esetben magas, azaz jelenleg 35,1 µmol/l, tavaly negatív volt, 2015-ben van egy negatív lelet és egy szérum vas 39,7 µmol/l (ez véradás után kb. 1 héttel mért érték), 2014 28,8 µmol/l és 2007-ben 27,8 µmol/l, sajnos OEP tévesen törölt tavaly a rendszerből, ez csak egy töredéke, nem őriztem meg a leleteket. Az orvosomnál nincs semmi előzmény a gépben. 39 éves vagyok, 164 cm és 57 kg. Fogamzásgátlót használok (hüvely gyűrűt), a menstruációm időben megjön, kb. 3 napig tart normál vagy kevesebb vérzéssel. Dohányzom. Az emésztésem problémás, reggel nem ürül rendesen, étkezések után rendszeresen, heves hasgörcs, hasmenés, ha módomban áll mosdóba menni, ha nem akkor szélgörcsök puffadás marad. A gyomorsavam gyakran a torkomat marja, csak végső esetben szedek be gyógyszert, viszont migrénem is igen gyakran van, arra viszont a munka miatt akár napi 6 gyógyszert is beszédek, ami tudom, hogy nem jó, és sok esetben csak rosszabb lesz egy idő után, de heti 3 napot is kiesnék emiatt a munkából. Ami pár hónapja zavaró újdonság, hogy nagyon sokat pisilek, ezért folyton kiszáradok, szomjazom és iszom és csak pisilek. Nehéznek érzem a veséimet, időnként fájnak, görcsölnek. Vizsgálatok folyamatban. A lábakban az erek fájnak, alsó lábszáram, a vádlim főleg, egyre gyakrabban görcsöl. Az izom összerándul és úgy marad, legutóbb 2 napig. Estére teljesen bedagadt előre felé is, vitaminhiány tudtommal nincs, magnéziumot szedek, kalcium dús az étrendem (kezdeti csontritkulás miatt) és hetente veszek még be plussz kalciumot is 1*2* (Calcium Sandoz). Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett, még így sem értem a végére. A lényeg, hogy lehet-e jelentősége az emelkedett szérum vasnak az esetemben vagy mellékes?
Köszönöm válaszát előre is!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az Ön szérum vas szintje csak kissé haladja meg a normális tartományt. Emellett a szérum vas szint akár napról-napra is ingadozhat. Az emelkedett vas szintnek jelentősége csak akkor lenne, ha jóval magasabb értékek mutatkoznának, illetve tendenciaszerűen hónapról hónapra konzekvensen emelkednének. A vasanyagcsere, szakszóval a „vasháztartás” megítéléséhez azonban egyéb vérvételi eredmények is szükségesek: teljes vaskötő kapacitás, látens vaskötő kapacitás, szérum ferritin, transzferrin, solubilis transzferrin-receptor.
Hasi panaszai kapcsán: egy hónapig tartó emelt adagú, rendszeres gyomorsavcsökkentő (PPI) szedésére van szükség. Emellett panaszai irritábilis bél syndromára utalnak, mely miatt háziorvosa tud gyógyszeres kezelést javasolni, ill. bizonyos tünetek, panaszok megléte esetén gasztroenterológiai szakvizsgálatra utalni.
Migrén: amennyiben a vény nélküli vagy receptköteles fájdalomcsillapítók nem használnak, neurológiai szakvizsgálat szükséges, ott van lehetőség a fejfájás további típusának pontos besorolására és adott esetben olyan szakorvosi javaslat kiállítására, mely speciális, a migrént nagyobb hatásfokkal szüntető gyógyszerek felírását teszi lehetővé.
Szomjazás, pisilés, izomgörcsök: amennyiben napi vizelete több, mint 3 l, felmerül egy ritka betegség, diabetes insipidus lehetősége. Amennyiben nem, panaszai alapján egyenlőre tanácsot nem lehet adni, javasolt a folyamatban lévő vizsgálatok eredményeinek összevárása.
Összefoglalva: a fenti panaszok, tünetek esetében az emelkedett szérum vas szintnek nincs jelentősége.
Üdvözlettel: Dr. Szemerédi László, belgyógyász, kardiológus, háziorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Az egészségügyi gondjaim egy bizonyos estén kezdődtek, yohimbe tartalmú teljesítmény növelőt szedtem (amit azóta be is tiltottak, ha jól tudom), és aznap a pezsgőmbe valamilyen drogot keverhettek, egész éjjel nagyon aktív voltam, rengeteget kellett beszélnem.. attól a naptól rengeteg panaszom van, néha egy kis szívritmuszavar, mondjuk ha leguggolok vagy sóhajtozok jóllakva, fülzúgások, amik néha rövid ideig tartó szédüléssel járnak, néha has tájékon erősnek érzem a pulzusom, mintha ott verne a szívem, koffeinre nagyon érzékeny lettem, akár 1 pohár kólától képes vagyok szédülni.

Előtte akármennyi kávét ihattam, sosem volt panaszom, időnként a torkomból a pulzusommal megegyező kattogást hallok, ha megerőltetem magam, a fülemben hallom a pulzusom (csak nyáron, melegben), de ami a legdurvább, hogy fizikálisan nagyon gyenge lettem. 2 emeletnél nem bírok többet felmenni gyalog, ha jól vagyok lakva, még egyet is nehezen. Egyszerűen elfogy a levegőm.. ez a bizonyos este előtt a 12-ikre is gond nélkül mentem fel.. és még sok más panasz, amit már észre sem veszek.. voltam szív ultrahangon, az rendben van.. az orvos ráfogta, hogy idegi alapon van, írt Xanaxot és kész…

Maga szerint milyen elváltozást okozhatott ez a szer kombináció? Laikusként az érelváltozásra gondolnék, valahol a mellkasban.. MRI vizsgálat kimutathat valamit? Vagy hallottam ultrahangos nyelőcsöves aorta vizsgálatról is..jelenleg 30 éves férfi vagyok, vérnyomásom rendben van, semmilyen kezelt betegségem nem volt. Rengeteget sportoltam, semmi panaszom nem volt, most meg úgy 70 évesnek érzem magam néha.
Válasz:
A yohimbine egy közép és kelet Afrikában található fakéreg kivonata, úgynevezett indolalkaloid származék, melyet már az 1800-as évek vége felé használtak afrodiziákumként-azaz szexuális vágy fokozóként, valamint az állatorvoslásban főleg kutyák nyugtatására. A „tiszta” vegyületet kb. 23-25 szintetikus lépéssel lehet elérni. A fenti hatása nem bizonyított, és éppen számos mellékhatása miatt a gyógyszerhatóság nem engedélyezte gyógyszerként való forgalmazását, de ennek ellenére kapható. Az emberi szervezetben kb. 15 féle különböző receptoron (még a D-vitamin receptoron is) hat. (Receptor: a sejtfelszínen lévő speciális „antennák”, melyeken keresztül a különböző kémiai anyagok kifejthetik hatásukat a sejtbe bejutva. A sejteken több száz különböző receptor található.

Nem tudom, mit, mennyit, mennyi ideig használt. Mindenesetre lévén, hogy mind a vérnyomásra - emelkedhet, vagy csökkenhet - dózistól függően, valamint a központi idegrendszerre is hathat a serotonin receptorokon keresztül, így még a hangulatot is befolyásolhatja és számos mellékhatása lehet még: izzadás, száraz bőr szájszáradás stb. Az Ön által említett tünetek megfelelhetnek sajnos a nem kívánatos mellékhatásoknak. Nem tudom mit ért az említett „érelváltozáson”: ha ilyen lenne valahol a mellkasban, annak számos, feltehetően élettel össze nem egyeztethető következménye lett volna. Ha érszűkítő, vagy értágító hatására gondolt: ezek a vérnyomás ingadozásban jelennek meg.

Ha a fentiekhez még a pezsgőbe valamilyen "drog" is hozzákerült, ezek fokozhatják, el is nyújthatják egyes anyagok szervezetből történő kiválasztódását, így elnyújthatják a hatást-mellékhatást is… akár heteken át is. Javaslatom: le kell állni mindenféle drogról, vágyfokozókról (amúgy sem értem, minek egy meglévő vágyat még fokozni, semmi nem elég a mai világban… ez sajnos kortünet), és ha nem múlnak a tünetek pár - kb. 1-2 hónap után sem -, belgyógyászt javasolnék.
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesapám 88 éves, életmentő műtéten esett át egy hónapja, de pár napja tüdőgyulladása lett. Nem elég ez a probléma, 3 napja és ma befeketedett a szája széle és belül, mintha áfonyát evett volna. Krónikus belen fekszik, de senki se érti, és a doktornő se tud vele mit kezdeni, még sose látott ilyet. Tudna segíteni, hogy merre induljunk az ok keresésével? (Esetleg szív?) Tehetünk valamit?
Válasz:
Kedves Hozzátartozó/Kérdező,
Az oralis (tehát a szájüreg nyálkahártyájának és a száj körüli bőr) elszíneződéssel járó kórképek lehetősége igen széles. Ezek közül több az, ami ritka előfordulású, és körülírt színbeli eltérést okozó kórkép. Egyesek hátterében ritka genetikai anomália áll. Annak ellenére hogy az édesapja kórelőzménye, valamint a jelenlegi kóresemény nem teljesen ismert számomra (milyen gyógyszereket szed, mi történt pontosan és most milyen gyógyszereket szed), nagy valószínűséggel a következő lehetőségek merülhetnek fel.
Tekintettel arra, hogy az édesapja valamilyen súlyos, életveszélyes helyzeten van túl, valamint előrehaladott életkorú, feltételezem, hogy az immunrendszere jelentősen legyengülhetett a közelmúltban. Emiatt a normálisan is a környezetünkben gyakran előforduló és egyébként ártalmatlan mikróbák (baktériumok, gombák), melyeket egészséges immunrendszerünk képes távol tartani, fertőzést okozhatnak, és a kórokozó által okozott gyulladás jelei jelenhetnek meg. Az egyik lehetőség, amit szerintem először vizsgálni kell, hogy a szájüregből tenyésztéssel a normál flóra tagját nem képező kórokozó kitenyészthető-e. Ez lehet gomba is. Ismert idősebb, legyengült betegek esetén a szájüreg candidiasisa, vagyis Candida (gomba) által okozott fertőzése. Erre bizonyos gyógyszerek szedése is hajlamosíthat. Ön említette a tüdőgyulladást. Nyilván az édesapja antibiotikus kezelésben részesült. Nagyon valószínű, hogy az alkalmazott kezelés a szájüreg és a gyomor-, bélrendszer normál baktériumflóráját is megtizedelte. Így a jelen lévő egyéb mikróbák szaporodásnak indulhattak és okozhattak gyulladást.
Ennek vizsgálata szájüregi leoltás, és kezelése célzott antimikrobás kezelés.
További lehetőségként gyógyszermellékhatás lehetősége is felmerül. A fenti indirekt hatás mellett direkt mellékhatásra gondolok.
Természetesen laboratóriumi vizsgálatok közben történő szoros kontroll mellett (vérkép, vese-, májfunkció változása, gyulladásos paraméterek változása).
Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
IBS gyanú miatt kellett menjek hasi ultrahangra. Azt írták rá véleményként, hogy a bal oldali szegmens határán a májban 6 mm calcificatio található. Ez most mit jelent? Mi a teendő? Orvoshoz pár nap múlva tudok visszamenni és aggódok. Köszönöm válaszát.
Válasz:
A máj folyamatosan választja ki a zsírok emésztését lehetővé tevő epét. Az epesavas sók besűrűsödése lerakódáshoz vezet, ez felelős az epekövességért, az epehólyag falának megvastagodásáért. Néha előfordul, hogy a májban lévő epeutak falára csapódik ki, nagy része koleszterinből, epesókból áll. Ez adhat röntgenárnyékot. Ha nem képez epeelfolyási akadályt, amit ultrahang vizsgálattal meg lehet állapítani, nincs jelentősége. (A népi gyógyászat szerint a torma és a retek elősegíti az epe akadálytalan folyását).
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Dr. Nő/ Úr!
Jobb oldali /égető érzés fájdalom miatt, amit kb. 1 éve érzek/ hátba kisugárzó, vagy hátból hasba sugárzó fájdalom miatt virtuális colonoscopia vizsgálatot végeztek, a vizsgálat lelete:
Levegővel való feltöltést követően a vastagbélkacsok jól feltágultak, mindkét colon flexura területén közepes-nagy mennyiségű, a colon transversum és colon ascendens lumenében kevés folyékony béltartalom ábrázolódik, mely kis polypusokat elfedhet. Organikus folyamatra utaló kóros bélfal megvastagodás, vagy stenoticus bélszakasz nem észlelhető.
Amennyire a híg béltartalom mellett megítélhető, a colon transversum, oralis harmadában egy nyálkahártyaredő szomszédságában, 10*4 mm-es hosszúkás körülírt nyálkahártya megvastagodás figyelhető meg.
Az ábrázolandó csontokon mérsékelt degeneratív eltérések látszanak.
A vizsgálati volumenbe kerülő mellkasi szeleteken érdemi kóros eltérés nem figyelhető meg.
Vélemény: Kissé korlátozott értékű vizsgálat.
Organikus folyamatra utaló kóros bélfal megvastagodás, vagy stenoticus bélszakasz nem látható. A colon transversum oralis harmadában apró, polypusra suspect képlet ábrázolódik.
Egyebekben, érdemben negatív hasi és kismedencei status.
A kérdésem az lenne, hogy a lelet / baj van-e? daganatos betegség fenn áll? / indokolja a hasi fájdalmat?
A továbbiakban hova menjek, hogy a végére járjak a fájdalom okának. Esetleg reumatológiai /idegfájdalom/ is okozhatja a hasi , hátba sugárzó fájdalmat.
Válaszát, tanácsát előre köszönöm. Tisztelettel: H. Anikó

Válasz:
Mindenféleképpen colonoscopia, vastagbél tükrözés javasolt. Tisztázni kell ugyanis, hogy van-e az említett helyen polyp. Ha van, eltávolítható-e colonoscóppal egészben és szövettani vizsgálatra is el kell küldeni. A továbbiak ettől függnek. Hasi fájdalmát ez nem indokolja. Ennek érdekében valóban reumatológiai vizsgálat, két irányú gerincfelvétel, CT, esetleg idegsebészeti vizsgálat szükséges ennek tisztázására és esetleges megoldására.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos

Oldalak

Gerincbetegség, csigolyaproblémák

54 éves nő vagyok. Nemrégiben MR vizsgálaton vettem részt. Szeretném tudni mit jelentenek a diagnózisban szereplő szavak.
Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis
Discopathia L.III., IV., V.
Protrusio disci intervert. L.IV., V
Secunder canalis spinalis stenosis
Arthrosis sacroiliacalis l. u.
Mindezen szavakat, kifejezéseket orvosi szótárunkban is megtalálhatja...

A magyarázatok az alábbiak:
(A betűk/számok a csigolyák helyére utalnak L=lumbalis, azaz ágyéki)
Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis = az ágyéki csigolyák meszesedése, kopása
Discopathia L.III., IV., V. = a csigolyatest betegsége, zavara
Protrusio disci intervert. L.IV., V = előreesés, a porckorongsérvet megelőző állapot
Secunder canalis spinalis stenosis = másodlagos, következményes gerincvelői szűkület
Arthrosis sacroiliacalis l. u. = keresztcsonti meszesedés

Feltehetően mindezeket reumatológus/ortopéd szakorvos/idegsebész kezeli a diagnózist követően.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdv! Síelés közben elestem, MRI vizsgálat szöveges értékelése megérkezett, de nem tudom értelmezni, két orvost kérdeztem, mindkettő mást mondott, és nem tudom, hogy mi bajom. Értékelés: A térdhajlatban lateralisan egy kb. 9 mm átmérőjű vsz járulékos csontdarab van, medialisan egy kb. 5 cm legnagyobb átmérőjű keskeny Baker cysta ábrázolódik. A femur supracondyler állományában centrálisan egy kb. 12 mm átmérőjű szabálytalan alaku ödémás terület ábrázolódik. A térdhajlatban és a térdízületben egyéb kórós jelmenet nem ábrázolódott. A csontokban ödéma nincs, a porcborítások megtartottak.
Vélemény: Járulékos csontdarab lateralisan dorzálisan. Keskeny Baker cysta.
Most akkor csontdarab leválásom van? És mivel orvosolható a baj? Válaszát köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A járulékos csont nem csont leválás , vagyis nem a sérülés következménye, ez már nagyon régóta, valószinüleg születése óta ott van. A sérülés következtében, illetőleg a sielés miatti megerőltetés miatt alakulhatott ki a Baker cysta, izületi gyulladással. Ezt pihentetéssel, gyulladásgátlókkal, esetleges egyéb kezelésekkel jól lehet gyógyitani.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, szebész szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Az alábbi lelet kiértékelésében kérném szíves segítségét.
A C-Th-L csigolyatestek magassági átmérői megtartottak, a záróelemek épek.
A peremszéleken spondylosisos csőrképződés. A C V-VI, szemközti dorsalis peremén is nagy csőrök láthatók, a C V. porckorongrés felére keskenyedett. Nyaki borda nem észlelhető.
Az alsó thoracalis szakaszon is kissé kifejezettebb spondylosisos peremlerakódások láthatóak.
Az L IV. csigolya kb. 10 mm-t ventral felé csúszott. A peremszéleken mérsékeltebb sponylosisos felrakódások. Az L. IV-V. porckorongrés kissé keskenyebb.
Mindkét oldali csípőizületben mérsékelt arthrosis. A sacroiliacalis ízületek norm. szélesek. Jobb oldalon a csípőtányér mellett lateralisan 34,6x19 mm átmérőjű meszesedés látható.
Vélemény: Spondylosis univ. Discophatia C V., L IV-V. Spondylolistesis L IV. Coxarthrosis min. grad. l.u.
Köszönettel.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Önnek szinte az egész gerince elmeszesedett. A nyaki 5. csigolya porckorongja felére megkeskenyedett, így komoly fájdalmai lehetnek a nyakán, fején. A háti alsó csigolyákon erősebb a meszesedés, ez is okozhat fájdalmat. Az ágyéki 4. csigolya 10 mm-t, vagyis 1 cm-t előre csúszott, ugyanitt a 4.-5.porckorongrés is keskenyebb, így itt is komoly fájdalmai lehetnek. Ehhez még hozzájárul a két oldali csipőizületi meszesedés......
Javaslom, hogy minél előbb keressen fel egy gerincsebészt ill. orthopéd sebészt a kezelések, illetve az esetleges műtétek céljából.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, szebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr !
Már több mint fél éve fáj a jobb sarkamnak a talpi része. Voltam ortopédián, ahol az orvos megállapította, hogy csontkinövésem van. Kaptam 10 ultrahangos kezelést, de sajnos a fájdalom még erősebb és gyakoribb lett. Hetente többször is járok futni, illetve focizni, és sajnos már mozgás közben is egyre inkább zavaró a fájdalom.
Újra ortopédia, ahol kaptam beutalót röntgen besugárzásra, illetve egy sarok röntgenre. A röntgen megtörtént, és az eredmény alapján nincs semmi kóros elváltozás a sarkamban. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mi okozhatja a fájdalmat, illetve, hogy érdemes-e időpontot kérnem a besugárzásra, ha nincs is csontkinövés?
Előre is köszönöm a válaszát!
Válasz:
A láb(fej) csodálatos szerkezet. A kisebb-nagyobb 23 csont ízületekkel szalagokkal kapcsolódik egymáshoz, izmok, erek és idegek biztosítják a működést, a saroktól a lábujjakig pedig egy vastag kötőszövet, a plantár fascia biztosítja, hogy ne csússzon széjjel a csontozat. A járáskor egy lábra testsúlyunk két-háromszorosa nehezedik, futáskor ennek többszöröse. A sarokfájdalomnak a leggyakoribb oka az, hogy a talpi bőnye járáskor a csonthártyát vongálja és csonthártyagyulladás alakul ki, majd itt kálcium rakódik le és létrejön a csontkinövés. Nem ez a kis csontocska okozza a fájdalmat, hanem a gyulladás és folyadékszaporulat. Túlterheléskor a talpi fascia (bőnye) is begyulladhat, ez főleg a talp közepénél okoz fájdalmat. Lézerterápia és lökéshullám kezelés a leghatásosabb gyógymód. Talpbetét, ami tartja a lábboltozatot, égő fájdalomnál jegelés, a túlterhelés megszüntetése csillapítja a fájdalmat.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Januárban elestem és ráestem a bokámra, végigjártam mindent és a traumatológián vizsgálatok nélkül azt mondták, hogy valószínűleg részleges szalagszakadásom van. Ennek 2 hónapja már. Törés nincs, kaptam bokamerevítőt. Azonban a fájdalom nem szűnik, bokamerevítő nélkül egyből felpuffad a bokám és a a lábfejem is. Terhelésre elkezd kékülni a lábam. Végigjártam a fizikoterápiát és gyógytornára is jártam, de a gyógytornászom felfüggesztette a kezelést, mert a tornától csak romlott a lábam állapota. Szakrendelésen azt mondják, a fájdalom nem tünet, és hogy a kékülés sem probléma. A lábamat továbbra se kezelik semmivel. Olyan kérdésem lenne, hogy hova menjek a lábammal és milyen vizsgálatot lehetne még kérni, hogy kiderüljön mi is a probléma? Vagy a fájdalom valóban nem tünet?
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A fájdalom valóban a szervezetet, testrészt ért sérülés, kellemetlen, káros inger roncsoló hatásának tünete. Ezért pusztán a jelzés értékű fájdalom csillapítása önmagában csak tüneti kezelés, mely alkalmasint el is vonhatja a figyelmet az eredeti, kiváltó okról, amely azonban megszűntetendő lenne. Az Ön által leírtak alapján valóban részleges bokaszalag szakadás gyanúja merülhet fel, amelynek további kezelése szakorvosi feladat. A leírt, gyógyulást hozó eredményhez, végső megoldáshoz nem vezető lépések után keressen fel ún. fájdalomambulanciát, ahol fájdalommal foglalkozó szakorvos fogja Önt megvizsgálni, és az ő belátása, orvosi meglátásai szerint továbbküldi arra a szakorvosi területre (traumatológiára nagy valószínűséggel), ahol megkaphatja a végső megoldást hozó ellátást.
Ilyen fájdalomambulancia több helyen is működik, pl. a Rókus Kórház szakrendelőjében is (Bp. VIII ker. Stahly utca 7-9.).
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr !
Kérem szépen a következő MR vizsgálat véleményezését. Válaszát előre is köszönöm!
Bal térd MR vizsgálata:
A kereszt és oldalszalagok megtartottak. A medialis meniscus testén a hátsó szarvra is ráterjedő kisebb ferde/horizontális ruptura látható. A laterális meniscus testén degenerációnak megfelelő jelintenzitás fokozódás ábrázolódik. A mediális femorotibialis compartmentben a porc kp. fokban elvékonyodott, itt tibia centralis területén körülírtabban kifejezetten elvékonyodott, itt subchondralisan ossealis oedema is ábrázolódik. A laterális femorotibialis compartmenben a porc kp. fokban elkeskenyedett, itt a tibia teherhordó felszínének megfelelően kb. 6x10 mm-es területen a csontcorticalis kifejezetten egyenetlen, folytonossága megszakadt, felette a porc csaknem teljesen elkeskenyedett. Ugyanitt subchondralisan kisebb ossealis oedema és egy nagyobb degeneratív cysta is látható. A patella enyhén lateralisalt, az MPFL femuron való tapadásánál a rostok kiszélesedtek, köztük folyadék ábrázolódik, ez kis fokú rupturára utalhat. A patella porcvastagsága viszonylag megtartott. Minimalis hydrops. Keskeny, lapos Baker-cysta. A quadriceps és patellain szabályos. A praepatellaris régióban a subcutis kissé oedemás. A PCL tapadásának megfelelően apró cystosus képlet figyelhető meg. A tibia laterális ízperemszélein apró entesophyta ábrázolódik. Medialisan az igen kiszélesedett subcutisban tág felületi vénák láthatók. Grade IV fokú chondropathia a femorotibialis compartmenekben. A laterális tibia condylusán felmerül osteochondralis laesio lehetősége.
Tisztelettel köszönöm.
Válasz:
Tisztelt Kérdező! A küldött MR lelet jelentős elváltozásokat mutat, nagy valószínűséggel sebészi beavatkozásra van szükség. Ortopéd szakrendelésen fogják eldönteni, hogy konzervatív vagy ortopéd sebészeti beavatkozásra van-e szükség.
Üdvözlettel: Dr. Genti György, reumatológus, klinikai farmakológus szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot! 9 hónapja motorbalesetem volt, acetabulum törésem lett. A combcsont 3 fele törte a medencém jobb oldalát + idegsérülés. A jobb lábfejem nem mozog felfelé. Járáskor és mozgatáskor a medencémnél a fájdalom mikor szűnik meg? Nagyon bicegek, ez megszűnik? És futni, ugrálni lehet ilyen törés után? Köszönöm.
Válasz:
A balesete károsította a medence ízvápáját, ez a combcsonttal olyan, mint egy gömbcsukló. A szabad mozgást mindenképpen gátolja az ízületi felszín egyenetlensége. A fájdalom ellenére mozogni kell, a javulást a gyógytorna és a megfelelő mozgás- és fizikoterápia hozza el. Valószínűleg rövidült is a törött lába. Az idegsérülése perifériás jellegű, érdemes idegvezetési vizsgálatot kérni, esetleg ezen lehet javítani, ami a lábfej mozgását befolyásolhatja.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt szakértő orvosok,

Holnaphoz lesz ... hete hogy munkahelyemen emelés közben üzemi baleset ért. Sajnos az emelés (kb15-18kg) hozzátartozik a munkakörömhöz. Mentőket kellett kihívni a céghez, akik helyben elláttak, ágyéki idegbecsípődésre injekcióval. Majd haza. Ezt követően ... hete "járok" a háziorvoshoz tens kezelésre + Diprophos és Lidocain injekciózásra. ... évesen ez volt az első idegbecsípődésem, viszont azóta is jobb lábam zsibbad, valamint izomlázérzet jelentkezik, nem beszélve a hátfájdalmakról. Érdekel, hogy kb. mennyi ennek a gyógyulási ideje és hogy érdemes-e orthopéd orvos szakvéleményét kikérve egy CT avagy MRI vizsgálatot is kikérnem? Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel:
Válasz:
Kedves Levélíró!

Mivel panaszai ... hét után sem enyhültek, javaslom, hogy keressen fel egy ortopéd szakrendelést, esetleg gerincgyógyászt, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után pontos diagnózist tud felállítani és kezelést tud javasolni.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
15éves fiú vagyok 1éve saját testsúlyos edzéseket végzek arra lettem figyelmes,hogy a bal vállam kattog nagyon gyakran leginkább akkor kattog amikor áthalad egy bizonyos fokon.Elkezdtem szedni a cápaporc kapszulát úgy olvastam,hogy minimum 3 hónapig kell szednem,hogy hassón.Egy ismerosomtől hallotam,hogy az izületi fojadék felszívodott a vállamból ez lehetséges és mi a teendő?Majd 5-10év múlva fog lenni kárós hatása?
Válasz:
Kedves Kérdező!

A "cápaporc" kapszulát (feltételezem, glükózamint tartalmazó szerről van szó) valóban 3 hónapig, kúraszerűen kell szedni az optimális hatás érdekében, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy ebben az esetben megoldást jelent a problémára. Az ízületi kattogás, ha csak önmagában jelentkezik, ártalmatlan jelenség, általában a nagy ízületeket (ilyen a vállízület is) mozgató izmok túlműködéséről van szó, amelyek kibillentik az ízület fejét (jelen esetben a felkarcsont fejét) a vápából, a kattanást pedig akkor érezzük, amikor az újból a helyére kerül. Oka rendszerint az izmok és az ízület egyoldalú terhelése. Glükózamin helyett inkább megfelelő tornát ajánlok (pl. pilates), a ránézésre diagnosztizáló ismerősök helyett pedig ortopéd szakorvoshoz való fordulást.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga

Oldalak

Oldalak

Aktuális hírek

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

további cikkek >>
Feliratkozás Idegsebészet csatornájára