Ezeket látta már?

130/80: ez már magas vérnyomásnak számíthat! De miért?

magas vérnyomás, mérés, szívbetegség, pulzus

Az orvos elmondja, miért számít magas értéknek a 130/80-as vérnyomás.

Már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít, de mi ennek az oka? És miért kell az idősebbeknél is azokat az értékeket megcélozni, mint a fiatalabbaknál? Cikkünkből kiderül!

Ezekre a kérdésekre kereste a választ dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája és dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

14 év után nagy változás az irányelvekben

Miközben néhány éve már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít, szemben a világ többi részén még mindig érvényben van a 140/90-es érték, ami elfogadott. A változtatás célja az volt, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék az orvosok a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.

Miért érinti ez jelentősebben az idősebbeket?

Elsősorban azért, mert ez azt jelenti, hogy a 65 éven felüliek háromnegyede eszerint magasvérnyomás betegnek számít. Sőt, a fiatalabbaknál is jelentősen változnak így az arányok:

  • a 20-44 év közti férfiak 30 %-a, a nők 19 %-a kerül a magas vérnyomással élők kategóriájába,
  • a 45-54 év közti férfiak 50 %-a, a nők 44 %-a,
  • az 55-64 közt férfiak 70 %-a, a nők 63 %-a tekintendő ezután magasvérnyomás betegnek.

Korábban a 65 éven aluliaknál a 140-es szisztolés (felső) értéktől számították a magas vérnyomást, az ennél idősebbeknél pedig a 150-től. A szakértők szerint ezzel a csökkentéssel, vagyis azzal, hogy az idősebbeknek is azokat a célértékeket jelölték ki, mint a fiatalabbaknak, jelentősen csökkenthető a 65 éven felülieknél a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség, illetve a szív-érrendszeri okok miatt bekövetkező halálozás kockázata. Legalábbis akkor, ha a betegek komolyan veszik az életmód változtatására vonatkozó javaslatokat.

Az alacsonyabb érték kisebb kockázatot jelent

Az amerikai National Institutes of Health elvégzett egy Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT) nevű kutatást. Ebben 50 éves és annál idősebb, magas vérnyomással élő személyeket vizsgáltak, akik legalább egy másik rizikófaktorral is rendelkeztek a szívbetegségek szempontjából.

Az eredmények azt mutatták, hogy ha 120-as szisztolés értéket céloztak meg a kezeléssel, közel egyharmadával csökkent a szívinfarktus, szívelégtelenség, stroke és az akut koronária szindróma esélye. A kardiovaszkuláris ok miatt bekövetkező halálozási kockázat is negyedével lett kisebb, a 140-es szisztolés célértékhez képest. Hasonló eredményeket produkált a 75 éves és annál idősebbek vizsgálata is.

A vérnyomás beállítása idősebb embereknél összetett kérdés, hiszen a vérnyomás az idősödéssel gyakran emelkedik. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egy aktív, kiegyensúlyozott életmódot folytató 70-es egészségesebb és jobb értékeket produkál, mint egy inaktív, túlsúlyos, dohányzó 50-es. Éppen ezért talán az a legjobb megoldás, ha a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítjuk. Valójában csak a személyre szabott kezelés és a rendszeres kontroll hozhat valódi, tartós eredményt.

A helyes életmód minden életkorban gyógyító hatású lehet

A magas vérnyomás nem csak a megelőzhető halálozások vezető indoka, de kevésbé közismert, hogy az agyműködésre is kihatással van. A magas értékek növelik az agyi betegségek kialakulásának kockázatát, így a stroke-ét, az Alzheimer-betegségét, és a kognitív károsodásét – a nem kielégítő véráramlás miatt. Ezek a betegségek, állapotok pedig természetszerűleg hozzájárulnak az önállóság elvesztéséhez és akár az önellátási képtelenséghez. Vagyis a vérnyomásértékek csökkentése idősebb korban is kiemelten fontos a teljes testi-szellemi egészség szempontjából.

Tisztában kell lenni azzal, hogy 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában elsődlegesen életmódkezeléssel kell próbálkozni. Ennél magasabb vérnyomásnál is szükséges az életmódkezelés, de esetleg már a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és vagy szövődmények megléte esetén.

Az életmódkezelés maga a mozgásterápiára és a táplálkozási iránymutatásra épül, és minden esetben személyre szabott. Az életmód orvoslás praxisában remek példákat láthatunk arra, hogy idősebb korban is látványos eredmények érhetők el a magas vérnyomás normalizálásában is.

Forrás: Budai Kardioközpont

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbetegség: meglepő, de a kutatók szerint ez is egy rizikófaktor

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Budai Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához