Hirdetés

Még a szívinfarktust is megúszhatják a kávékedvelők

Az infarktus miatt kórházba kerülő betegek közül gyorsabban és jobb eséllyel hazamehetnek azok, akik rendszeresen és gyakran isznak kávét, mint azok, akik általában nem kávéznak. A kávéfogyasztás hívei számára kellemes hírrel szolgálhatunk.

A kávéfogyasztás megosztó kérdése

A kávéivást, különösen a szenvedélyes és rendszeres kávéfogyasztást a szív- és érbetegségek szempontjából régebbi adatok alapján az orvosi közvélemény nem helyeselte. A gyógyszertani szakirodalom szerint a koffein emeli a vérnyomást, gyorsítja a szívműködést, növeli a sztresszhormonok termelődését.

Állatkísérletek alapján ez kétségtelenül igaz, de azt a korábbi föltételezést, hogy ennek következtében a sok kávét ivó emberek gyakrabban kapnának szívinfarktust vagy szélütést, a tények nem igazolták. A kávéban vagy a forró csokoládéban lévő koffein mennyisége még naponta többszöri fogyasztás esetén sem olyan sok, hogy felnőtt emberben mérhető, kedvezőtlen hatást fejtene ki.


Ha mértékkel isszuk a kávét, akár még a hosszú élet titka is lehet.

Mennyi kávét fogyaszthatunk?

Az utóbbi években a megfelelően ellenőrzött vizsgálatok ismételten az ellenkezőjét bizonyították. Nők esetén a napi négy-öt kávé rendszeres megivása egyértelműen csökkenti az agyi katasztrófa kockázatát. A férfiaknál ezt a kedvező hatást nem sikerült igazolni, de a kávézásnak hátránya a férfiak körében sem volt.

Eldőlt: a kávékedvelők körében alacsony a szívinfarktus kockázata

Stockholmban 1992-1994 között végeztek tudományos megfigyeléseket a szívinfarktus miatt kórházba kerülő embereken. Ebben az időszakban 1369 személyt vittek be a szívgyógyászati osztályok sürgősségi részlegére. A kórtörténetben valamennyiük életmódjának, táplálkozásának részletes adatait leírták, így ezt is, hogy az utolsó 12 hónapban rendszeresen ittak-e kávét és milyen gyakran.

A betegek sorsát, egészségének alakulását egy évtizeden keresztül szorosan követték és most összesítették a vizsgálatok eredményeit. A résztvevőket aszerint csoportosították, hogy naponta átlagosan egy csésze kávénál kevesebbet fogyasztottak, 1-3 csészényit ittak, illetve kávéfogyasztásuk 3-5, 5-7, sőt 7 csészénél is több volt.

A szívinfarktus okozta halálozás lényegesen nagyobb volt azok között, akik nem ittak kávét, azokhoz képest, akik kávéztak. A kávékedvelők körében a túlélés esélye a naponta elfogyasztott kávéitallal arányosan nőtt, de a napi hét kávénál is többet ivók életkilátásai már romlottak.

 

További tartalmak diéta témában

További tartalmak szívinfarktus témában

Aktuális hírek

IR, PCOS, cukorbetegség: itt az új és egyszerűbb vizsgálat

IR, PCOS, cukorbetegség gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. A korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára...

Normális, ha ennyit lesz beteg a gyerekem?

A hűvösebb időjárással együtt járó évszakokban a gyermekek könnyebben betegednek meg, különösen, ha rendszeresen járnak közösségbe. Összefoglaltuk azokat a szempontokat, amelyek alapján...

Hogyan kezelhető az arc- és homloküreg-gyulladás?

Az arc- és homloküreg gyulladás kezelésénél fontos meghatározni, hogy vírusos vagy bakteriális, esetleg allergiás eredetű-e a betegség, ez ugyanis szükséges a megfelelő gyógymód megválasztásához....

Ilyen egy szklerózis multiplexes napja

Gumikesztyűben begombolni egy inget, szivacson vagy békatalppal járni, homályos szemüvegben tájékozódni – ilyen feladatokkal hívta fel a figyelmet a sclerosis multiplex (SM) betegségre a Magyar...

Mi kell a teherbe eséshez?

Nagyon sok nő keseredik el azon, hogy egyszerűen nem sikerül természetes módon teherbe esnie. Próbálkoznak sok dologgal, amik közül jónéhány hatékony is, de először mindenképpen rendbe kell tenni...

Cukor helyett édesítőt: na de melyiket?

Az édesítőszerek elsősorban a cukorbetegek számára jelenthetnek alternatívát a cukor helyett az édes íz kiváltására, de a fogyókúrázóknak, egészséges életmódot folytatóknak is jó alterantíva az...

további cikkek >>