Hirdetés

Szűrővizsgálat: elég a beteg életkora, és ne vizsgáljunk semmit (?)

Szűrővizsgálatnak elég, ha a doktor tudja a páciens életkorát... A halálozás első helyén álló szív-és érrendszeri betegségek szűrővizsgálatára drága mérések rendszeres elvégzését ajánlják. Angol kutatók szerint az ilyen vizsgálatok ismétlése évek során sem ad több információt a páciens esetleges infarktusának vagy szélütésének bekövetkezéséről, mint azon egyszerű megoldás, hogy megnézik a szűrővizsgálatra jelentkező személy születési idejét.

Szűrővizsgálat: elég a beteg életkora, és ne vizsgáljunk semmit (?)Ha valaki a koszorúér-betegség vagy az agyi katasztrófa szempontjából nagy kockázatúnak minősül, sokkal jobban kell figyelnie a megelőzésre. Ilyen esetben feltétlenül abba kell hagyni a dohányzást, megfelelő étrendet kidolgozni és mozgásprogramot szervezni, mint ha ezekkel nem kell számolni.

A Framingham amerikai városka nevéből eredő program (Framingham Study) ötévenként javasolja a részletes szűrővizsgálatok elvégzését, a laboratóriumi méréseket, például a vérkoleszterin meghatározására. Ez költséges és a szűrővizsgálatra küldött személy számára is időigényes és kényelmetlen.

Sir Nicholas Wald és munkacsoportja Londonban kiszámolta: mennyire lehet pontos és mibe kerül, ha a Framingham szűrés rendszeres ismétlése helyett csak az idült betegségek szempontjából legfontosabb kockázati tényezőt veszik figyelembe: az életkort.

Félmillió ember statisztikai értékelését végezték el, születéstől a 89. életévig, és kiszámolták, hogy 55 éves korban mennyire megbízható a csupán életkorra vonatkozó számítás, illetve a részletes mérések szerinti adat annak megjósolására, hogy tíz esztendő alatt ennyi embernek hány százaléka kap infarktust vagy agyi érkatasztrófát. Továbbá azt, hány esetben várható, hogy a számítás hamisan pozitív, mert olyan személynél is megjósolja a betegséget, aki nem kap infarktust.

Ha csak az életkort nézték, 86 százalékban a számítás jelezte a várható drámai eseményt és 24 százalékban volt tévesen pozitív. A szűrővizsgálatokkal is ugyanannyi esetben, vagyis 86 százalékban derül ki a betegség, a hamisan pozitív valamivel kevesebb, 21 százalék.


Természetesen, a szűrővizsgálatok végzése lényegesen költségesebb, mint az életkorra alapozott becslés, ezért a kutatók fölvetik annak lehetőség, hogy csupán ez történjék meg, viszont több figyelmet és pénzt fordítsanak a megelőzésre. Az elméleti számítások után tényleges tömegvizsgálatok végzése is szükséges az elmélet igazolásához.

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak szív- érrendszeri betegségek témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak szűrővizsgálatok témában

Aktuális hírek

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

Hány éves a szíve?

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, jelentős esélye van annak, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Honnan tudhatjuk, hány éves a szívünk?

Magas koleszterinszint: veleszületett is lehet

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 százalékánál nem ismerik fel ezt. A magyar betegek száma 20-50 ezer lehet,...

további cikkek >>