Hirdetés

Szénhidrát vagy zsír: melyiket hagyjuk el, hogy fogyjunk?

Vajon mi igaz a sztárdiétákból, mi a garantáltan sikeres fogyókúra titka? A sokak által kíváncsian figyelt, két esztendeig tartó tanulmány eredményeit nemrég az orvostudomány első számú folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.

 

Az elhízással kapcsolatban gyakran elhangzik a pandémia, a világjárvány kifejezés. Ezt azonban nem tisztességes dolog kimondani, mivel világunkban még mindig milliók éheznek és nagy részük - különösen sok gyerek - visszafordíthatatlanul éhenhal. A legújabb statisztikák szerint a földgolyón egymilliárd embernek nincs mit ennie és minden ötödik másodpercben egy gyermek az alultápláltság következtében fejezi be az életét.

Sok zsír, kevés szénhidrát a fogyás receptje? 

A jómódú országokban viszont mind több ember küszködik túlsúllyal, sőt kóros elhízással. A magyarországi fölmérések évek óta azt mutatják, hogy a hazai lakosságnak több mint fele súlytöbbletet hordoz magán és sok a dagi gyerek. Nem csoda tehát, hogy az utóbbi évtizedekben sok fogyókúrát ajánlottak azoknak, akiknek fölös kilói vannak. A sok szénhidrátot, kevés zsírt tartalmazó étrend két évtizede lett népszerű, amikor úgy vélték, hogy ugyanannyi kalória szénhidrátból kisebb mértékben hizlal, mint a zsírból származó energia. A zsírban gazdag, lehetőleg szénhidrátmentes diéta Dr. Robert Atkins nevéhez fűződik. A szerző halála után ugyan kiment a divatból, de az utóbbi időben újraéledt.

Frank M. Sacks és munkacsoportja azt vizsgálta, hogy az alapvető táplálékokból - fehérje, szénhidrát, zsír - melyiknek az adagját célszerű csökkenteni vagy növelni, hogy ugyanannyi kalória bevitele esetén a testsúlyból veszíthessünk. Mivel néhány hónapig szinte mindegyik diétával sikerül először fogyni, de később a túlsúly kamatostól visszajön, a tanulmány önkéntes résztvevői két évre vállalták a szolid koplalást.

A 811, súlytöbblettel bajlódó, 30-70 éves hölgy és úr vagy olyan ételt fogyasztott, amiben kevés zsír volt és átlagos mennyiségű fehérje, vagy olyat, ami a kevés zsír mellett sok fehérjét tartalmazott. Egy másik csoport tagjai sok zsírt, átlagos fehérje mennyiséget ettek és voltak olyanok, akik sok zsírt és fehérjét kaptak, de ezért kevés volt ételükben a szénhidrát.


Keressünk magunknak egy célt, ami motivál a diéta megtartásában!

Egyéni számítás alapján mindegyik résztvevő 750 kalóriával kevesebbet kapott, mint amennyi neki járt volna. Arra kérték őket, hogy legalább heti másfél órát mozogjanak és hetenként-kéthetenként csoportos megbeszélésen vegyenek részt a két esztendei megfigyelés ideje alatt.

Fél év után a vizsgálati alanyok eredeti súlyuk hét százalékát adták le, ami átlag hat kilónyi súlyvesztés volt. A második évben a legtöbben elkezdtek visszahízni, de azért a vizsgálat végére az átlagos fogyás négy kilót tett ki. Minden hetedik résztvevő indulási súlyának legalább 10 százalékát ledolgozta.
Tartsuk be a diétát! 

Létezik fiatalító diéta? Tudja meg! Kattintson! 

A vizsgálat legtanulságosabb eredménye az volt, hogy teljesen mindegy, melyik alapvető tápanyagból fogyasztottak a résztvevők keveset vagy sokat. A súlycsökkenés mindegyik diétával azonos mértékű volt, ha a vizsgált személy megfelelően tartotta a számára előírt étrendet. Az egy év utáni visszahízási hajlam azt jelezte, hogy többségük általában nem maradt olyan fegyelmezett, mint ahogyan a koplalást elkezdte.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a súlycsökkenés mértéke egy tényezővel volt párhuzamos: aki a két év során fölkínált 59, csoportos megbeszélésen mindig ott volt, az jobban fogyott, mint azok, akik ezekre a tapasztalatcserékre nem nagyon jártak. feltehetően ők tartották be legfegyelmezettebben a feltételeket.

Csökkentsük a kalória bevitelt! 

A munkacsoport adatai azt igazolják, hogy a lényeg a korábbinál kevesebb kalória elfogyasztása és mindegy, hogy a karcsúsodni vágyó ezt melyik híres és neves fogyókúra rendszer szerint teszi. Nincs igazán jelentősége annak, hogy a súlyvesztéshez a zsírt vagy a szénhidrátot igyekszünk étrendünkből görcsös elszántsággal kiiktatni, csak az összkalóriát csökkentsük következetesen.

Fogjunk össze! 

A szakemberek idézik két francia kisváros kezdeményezését, ahol az ifjúkori elhízás terjedése ellen azt tették, hogy minden felnőtt - a polgármestertől a cukorkaárusig - a teljes helyi média segítségével folyamatosan igyekezett a gyerekeket segíteni abban, hogy egészségesebben étkezzenek. A szülőket megtanították korszerűbben főzni, valamint a dundi iskolások családjai külön figyelmet kaptak. Öt év múlva a túlsúlyos gyerekek aránya ezekben a városkákban kilenc százalékkal lett kisebb, miközben a szomszédos településeken a dagik száma csaknem húsz százalékkal nőtt. Az utóbbi adatok a jelenlegi általános francia helyzetet tükrözik.

 

 

További tartalmak diéta témában

További tartalmak fogyókúra témában

További tartalmak elhízás témában

Aktuális hírek

IR, PCOS, cukorbetegség: itt az új és egyszerűbb vizsgálat

IR, PCOS, cukorbetegség gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. A korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára...

Normális, ha ennyit lesz beteg a gyerekem?

A hűvösebb időjárással együtt járó évszakokban a gyermekek könnyebben betegednek meg, különösen, ha rendszeresen járnak közösségbe. Összefoglaltuk azokat a szempontokat, amelyek alapján...

Hogyan kezelhető az arc- és homloküreg-gyulladás?

Az arc- és homloküreg gyulladás kezelésénél fontos meghatározni, hogy vírusos vagy bakteriális, esetleg allergiás eredetű-e a betegség, ez ugyanis szükséges a megfelelő gyógymód megválasztásához....

Ilyen egy szklerózis multiplexes napja

Gumikesztyűben begombolni egy inget, szivacson vagy békatalppal járni, homályos szemüvegben tájékozódni – ilyen feladatokkal hívta fel a figyelmet a sclerosis multiplex (SM) betegségre a Magyar...

Mi kell a teherbe eséshez?

Nagyon sok nő keseredik el azon, hogy egyszerűen nem sikerül természetes módon teherbe esnie. Próbálkoznak sok dologgal, amik közül jónéhány hatékony is, de először mindenképpen rendbe kell tenni...

Cukor helyett édesítőt: na de melyiket?

Az édesítőszerek elsősorban a cukorbetegek számára jelenthetnek alternatívát a cukor helyett az édes íz kiváltására, de a fogyókúrázóknak, egészséges életmódot folytatóknak is jó alterantíva az...

további cikkek >>