Ezeket látta már?

Feketeáfonya, a természet csodája

2009.09.16. Módosítva: 2016.01.30.

Egy reggelire elfogyasztott áfonyás turmix még 5 órával később is javítja az összpontosító-képességet és a memóriát.

A Brit Tudományos Napokon elhangzottak szerint az áfonyában lévő antioxidánsok javítják az agy vérellátását és oxigénszintjét, sőt még a demencia kialakulását is képesek megakadályozni.

A The Telegraph által közölt vizsgálatban feketeáfonyás diétán tartottak 40, 18 és 30 év közötti résztvevőt, akiknek az összpontosító képességét vizsgálták a diéta alatt, illetve egy hónappal később. "A több órás feladatsor elején nyújtott teljesítményben minimális különbség mutatkozott, ami azonban az ötödik órára 20 százalékos lett" – magyarázza Dr. Jeremy Spencer, a Reading Egyetem táplálkozástudósa.

Ezek az eredmények egyértelműen a feketeáfonya kognitív funkciókat javító hatása mellett szólnak. A vizsgálatot nyugdíjasokkal is megismételték a feketeáfonya fogyasztásának a memóriában fontos szerepet játszó hippokampuszra való hosszútávú hatásait vizsgálva. A szakember szerint a flavonoidban gazdag ételek, úgymint a csokoládé, a spenót, és egyes gyümölcsök leve az agy újrastrukturálása által képes az Alzheimer-kór okozta memóriavesztést kivédeni.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához