Ezeket látta már?

Halolaj inzulinrezisztencia ellen: ezért jó, ha beépíti az étrendjébe!

halolaj inzulinrezisztencia ellen étrend ómega-3 zsírsav

Amerikai szakemberek azt vizsgálták, miért tesz jót szervezetünknek a halolaj. Megmutatjuk, az ómega-3 zsírsav jótékony hatását!

A halolaj esetében régóta ismert, hogy serkenti az agyműködést, jót tesz a szívünknek és az érrendszerünknek is. Az ómega-3 zsírsavval kapcsolatos pozitív hatások közül amerikai kutatók nemrég azt vették górcső alá, hogyan képes ez a vegyület a diabéteszesek krónikus gyulladásait is enyhíteni.

Ómega-3 zsírsav hatása az inzulinrezisztenciára

A krónikus gyulladások egyik legveszélyesebb szövődménye, hogy idővel inzulin-rezisztenciát alakítanak ki a szervezetben, amely a kettes típusú diabétesz egyik egyértelmű előjele. Az inzulinrezisztensek esetében az inzulin nem képes többé a szervezet vércukorháztartását megfelelően szabályozni.

A Kaliforniai Egyetem munkatársai annak jártak utána, hogyan képes az omega-3 zsírsav kifejteni a régóta jól ismert gyulladáscsökkentő hatását. Erről már léteztek korábbi kutatások, de a mostani eredmények alapján pontosabb képet kaptak a szakemberek erről a hatásmechanizmusról.

A gyulladások egyik oka a citokinek - a makrofágok, vagyis fehérvérsejtek által kiválasztott jelzőfehérjék - hatásának köszönhető. Ezek a citokinek eredetileg a veszélyes fertőző ágenseket ölik meg a szervezetben. Az elhízott embereknél azonban magasabb a makrofágok száma, ami miatt citokin-mennyiség is magasabb esetükben. A makrofágok melletti sejtek pedig emiatt túlzott mértékben kitetté válnak a citokinek számára, ez pedig végül akár inzulin-rezisztenciához is vezethet.

Ómega-3 mint gyulladáscsökkentő

Ebbe a folyamatba avatkozik be az ómega-3 zsírsav. Az ómega-3 zsírsav egy bizonyos receptort hoz működésbe a makrofágokon, amelyek gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. Az amerikai kutatók kísérleti egereken vizsgálták a mechanizmust, és azt találták, hogy amely egereket genetikailag úgy módosították, hogy nem rendelkeztek ezzel a bizonyos receptorral, azoknál az ómega-3 zsírsav nem is volt képes elérni a gyulladáscsökkentő hatást, míg genetikailag nem manipulált társaik esetében ez a mechanizmus megfigyelhető volt.

A Cell nevet viselő szakmai folyóiratban közölt kutatást vezető Dr. Saswata Talukdar szerint nem kizárt, hogy az ómega-3 zsírsav hatásának gyógyászati kiaknázásával egyszer megakadályozható lesz akár a diabétesz kialakulása is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Autoimmun betegségek ellen ezt a vitamint ajánlák a szakemberek

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

omega-3

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához