Hirdetés

Szilva: ezek az elismert gyógyhatásai

Mint minden gyümölcs, a szilva is igazi ásványianyag-bomba. Milyen egészségügyi előnyeit használhatjuk ki és mekkora a tápanyagtartalma? Íme!
 

A szilva egy ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos csonthéjas gyümölcs, remek táplálék frissen, vagy feldolgozva már egészen kicsi kortól.

Honnan ered a szilva?

A rózsafélék családjába tartozó szilva nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Érése már júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhetjük, vagy vásárolhatjuk a feszes héjú, friss szemeket.

Az érése során pirossá, majd lilává változó szilva számos formában köszön vissza a fákról. Találunk tojásdad, gömbölyű, hosszúkás alakút, kis és nagy méretben egyaránt. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, míg ízében az édes gyümölcs több változatára lelhetünk rá. Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére, így nem kell messzire mennünk, ha valamennyi variációra kíváncsiak vagyunk.


A szilva gyógyhatásait még nem eléggé használjuk ki
 

A szilva jótékony hatásai

  • A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
     
  • A szilvát hashajtóként használják,  a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
     
  • A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
     
  • A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. 
     
  • A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
     
  • A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a  magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
     
  • K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

 

Tisztítókúra szilvával? Igen!

A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.

 Aszaljon szilvát, itt megtudhatja, hogy kell csinálni, kattintson!

Hogyan fogyasszuk a szilvát?

A csonthéjas magtól megszabadítva aszalható, erjeszthető, és nem utolsó sorban nyersen fogyasztva is laktató táplálék válik belőle. Az aszalt szilvával azonban vigyázzunk, ha diétázunk, vagy ki kell számítanunk a napi cukorbevitelt, mert nagyon magas a cukortartalma.
 

Friss szilva tápértékadatok

Friss szilva tápértékadatok
Mennyiség 100gr
Kalória (kcal) 58
Lipidek 0,3 g
Koelszterin 0 mg
Szénhidrát 11 g
Rost  1,4 g
Cukor  10 g
Fehérje  0,7 g
A-vitamin 345 IU
C-vitamin 9,5 mg
Kalcium 6 mg
Vas 0,2 mg
Magnézium  7 mg
Kálium 157 mg
Fruktóz 9 g
Glükóz 16 g